Kaikki blogit puheenaiheesta Ansiotulot

Perustulomallini

Olen useassa yhteydessä kuvannut perustulomallini (kuva 1), jonka kustannusneutraalin rahoituspohjan  matemaattinen perustelu on ainakin itselleni erittäin selkeä. Koko perustulo saadaan katettua tuloverotuksella.

Mallissani perustulon komponentit perustuvat YK:n ihmisoikeuksien yleismaalimalliseen julistukseen:

25. artikla. 

Palkansaajain verotuksen kiristyminen on tulkintakysymys

Hallitus meni tekemään harkitsemattoman lupauksen olla kiristämättä palkansaajien verotusta  missään tuloluokassa. Tämmöisillä lupauksilla hallitus on sitonut omat kätensä. Lupaus estää verotuksen rakenteen mainittavat muutokset, sillä muutokset olisi tehtävä yksinomaan verotusta keventämällä mihin tuskin on varaa. Soten rahoituksen siirtyminen kunnilta valtiolle kuitenkin vaikuttaa verotuksen rakenteeseen tasaavasti, siis positiivisesti, jolloin jonkun verotus välttämättä pitemmällä tähtäyksellä kiristyy.

Kymmenen euron "riistopalkka"

Vasemmistoliiton tuore puheenjohtaja Li Andersson rohkeni uusia muutaman vuoden takaisen esityksen kymmenen euron minimituntipalkasta. Esitykselle ei kummemmin lämmetty ensimmäiselläkään esityskerralla, joskin muistan joitakin asiallisiakin arvioita siitä tehdyn. 

Tämä uusintaesitys on ammuttu alas tomerasti varsinkin poliittisen oikeiston suunnalta, somessa on käytetty jopa nimitystä "riistopalkka". Täällä Puheenvuorossakin kokoomuslainen Perttu Koistinen käy tällä Anderssonin kimppuun henkilökohtaisena asiana.

Suomessa ei ole esteitä rikastumiselle - vaikka usein toisin väitetään

Erilaisessa sosiaalisessa mediassa ja muussa julkisessa kommentoinnissa on tullut voimakkaita kannanottoja rikastumisen esteistä. Onpa kirjoituksissa ja mielipiteenilmaisuissa tuotu painokkaasti esiin sellainenkin näkökulma, jonka mukaan rikastuminen on meillä estetty yhteiskunnallisin keinoin. Vahvoina rikastumisen esteinä on tuotu esiin muun muassa verotus, kateus, sosialidemokraatit, vihreät, kristinusko, ammattiyhdistysliike, hallitus, eduskunta ja oikeastaan kaikki ne asiat tai tahot, joissa voimakkaimmat kannanottajat näkevät tarkemmin määrittelemätöntä pahuutta.

Sinä saatat olla se hyvätuloinen

Jos sitä ei voida veroina kantaa, kannattaa se lahjana antaa.

Ennen hallitusohjelman julkistamista meitä kansalaisia kismitti tiukka verotus, korkeat maksut, työttömyys ja pieni palkka. Suomen tola on parannettava jälkipolviamme varten. Demokratian tuloksena Suomi sai toiveitaan vastaavan yksimielisen hallituksen. Taikasauva heilui ja Suomi nousee työllä. Nyt yhteiskunnassa vellova keskustelu hyväksyisi kireämmän verotuksen, maksujen korotuksen ja palkkojen laskun. Mutta ei kaikkien työtä tekevien osalta.

Hyvätuloisen kyykytys

Uusi hallitusohjelma puhuttaa tällä hetkellä kiivaasti ympäri sosiaalista mediaa. Erityisesti leikkaukset ja tulkinnat kaikkien osallistumisesta yhteisiin talkoisiin ovat olleet tapetilla. Itseni on nyt pakko puuttua yhteen hokemaan, jota tällä hetkellä hoetaan enemmän kuin mitään muuta: hyvätuloiset eivät osallistu! Tällä pyritään siis sanomaan, että hyvätuloisten pitäisi osallistua yhteisiin taloustalkoisiin huomattavasti enemmän kuin nyt ja että ainoastaan pienituloiset kantavat raskaitten aikojen painon selässään!

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä