*

Kaikki blogit puheenaiheesta EK ja SAK

Huomioiva esimerkki voi siirtää vuoria – EK juuri nostatti vuoren

Elinkeinoelämän keskusliiton puheenjohtaja Veli-Matti Mattila – Elisa Oyj:n toimitusjohtaja nosti vuoren ja kansa ei sinne kiipeä – vaan siirtää sen esimerkin voimalla. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö antoi siirrolle happea jo vuonna 2013.

[2013]” … Media kohahti, kun Tasavallan presidentti Sauli Niinistö [Kokoomus] ilmoitti haluavansa pienemmän palkkion kansalaistyöstään - esimerkin voimalla kansakunnalle todellista hyvinvointia.

 

Keisari tarvitsee uudet vaatteet

Hallituksen budjetin julkaisu on herättänyt keskustelua ja hämmästyttävällä tavalla Sipilän hallitus on pystynyt hämmästyttävästi yhdistämään koko Suomen – lähes jokainen pitää ensi vuoden budjettia huonona. Markkinaliberaalit kokevat sen riittämättömäksi ja vihreä vasemmisto kokee sen köyhien riistoksi.

Hyvästi, Häkämies

Valtiovarainministeri on todennut pakkolakipaketin perustuslainvastaiseksi. Pääministeri on ilmoittanut, että se on lopullisesti poissa pöydältä.

EK on ilmoittanut, että se ei enää aio neuvotella kattavista työmarkkinasopimuksista. Nyt sille ei kuitenkaan kelpaa, että ammattiliittojen selvä enemmistö hyväksyy neuvottelutuloksen:

http://yle.fi/uutiset/paaministerin_ilo_oli_ennenaikaista__neuvottelut_m...

Laske pakkolakien vaikutus palkkaasi!

Yle on tehnyt kätevän laskurin jolla voi laskea paljon menettää pakkolakien takia palkkaa.

http://yle.fi/uutiset/laske_paljonko_hallituksen_linjaukset_rokottavat_s...

Mutta minä teen vielä paremman laskukaavan.

kk palkka * 12 * 0 = x

Tämä kaava kertoo paljon menetät vuosipalkastasi jos työpaikka menee nurin kurjistuneen taloustilanteen ja järjettömän kulurakenteen takia.

Jokainen voi laskea tuolla kaavalla paljonko yleislakko ja kynsinhampain kiinnipitäminen saavutetuista eduista parhaillaan tuottaa.

Yhteiskuntasopimukseen sisällytetty useita ansoja, joita ei voi hyväksyä!

Yhteiskuntasopimusneuvotteluissa on syntynyt neuvottelutulos. Tulos on sellainen, jota parempaa ei synny sopimusten ollessa voimassa ja vieläpä ilman joukkovoimaa. Tämä sopimus tulee kaataa SAK:laisten liittojen hallintojen toimesta. Syitä on useita, joista itse ajattelen merkittävimmän olevan se, että tämän sopimuksen myötä ay-liike olisi pistetty aisoihin kun hallitus jatkaa leikkauslinjalla eläkeläisten, opiskelijoiden, työttömien, vammaisten, sairaiden ja ympäristömme kustannuksella.

Sopimus ilman sopimuksia, vaikutukset ilman vaikuttavuutta

Tänään uutisoitiin työmarkkinajärjestöjen päässeen sopimukseen sopimuspohjasta pääministeri Sipilän kauan haikailemalle yhteiskuntasopimukselle (joka, mainittakoon vielä kerran, on jotain aivan muuta kuin yhteiskuntasopimus). Helsingin Sanomat julkaisi käsiinsä saamansa sopimuspohjan ja en valitettavasti, vaikka toisin olisin toivonut, voi sanoa, että uskoisin sen tuovan isänmaallemme riittäviä hyötyjä.

Suomi - itsevaltiaiden vanki?

Tämänpäiväinen Kauppalehti kirjoittaa yhteiskuntasopimuksesta. Kauppalehden mukaan viides yritys yhteiskuntasopimuksen neuvottelemiseksi ei olisi mahdollinen ilman sitä, että Koneen hallituksen puheenjohtaja Antti Herlin olisi sallinut neuvotteluita. Lehden mukaan vielä syksyllä hän vastusti neuvotteluiden jatkamista, koska tilanteessa nähtiin mahdollisuus murtaa vanha työmarkkinajärjestöjen valta-asetelma.

Ay-liike – uhka vai uhka?

Ammattiliittojen valta kasvaa. Tänään uutisoitiin STTK:n purkamisesta ja sen jäsenliittojen sulauttamisesta SAK:oon. Uusi keskusjärjestö tulee olemaan vahva ja jos todellista paikallista sopimista ei saada rakennettua lakisääteiseksi, tulee valtion talouden tervehdyttäminen olemaan käytännössä mahdotonta.

 

Tiekartta yhteiskuntasopimukseen

"Yhteiskuntasopimukseksi" kutsuttu laajapohjainen työmarkkinaratkaisu on nyt jälleen työpöydällä, työnantajien EK:n peräännyttyä päätöksestään katkaista neuvottelut. Selkeästi hallituksen pakkolakipaketin läpimenoon tai vaikutuksiin ei Etelärannassa luoteta, etenkin kun SAK vetäytyisi sen jälkeen varmasti palkkamaltista. Hakaniemestä on vastattu pääoman herrojen soidinkutsuun varovaisen myönteisesti: laiha sopu on parempi kuin lihava riita, eikä nykytilanteessa laajaan työmarkkinakriisiin ja taisteluun työehdoista olisi varaa.

Luottamusta - ei vatulointia

Nyt tässä pitkällä, kadehditullakin, julkisensektorin jouluvapaalla on aikaa taas kirjoitella. Näihin on mahdollisuus oikeanlaisella koulutuksella ja palkkatasostaan tinkimällä. Elämä on siis valintoja vaihtoehdoista.

Hallitus ei kuitenkaan osannut tehdä oikeita valintoja pyrkiessään yhteiskuntasopimukseen. Se hätäili, uhkaili, sekoitti pakkaa ja valitsi puolensa työnantaja- ja työntekijäjärjestöjen välillä. Seurasi luottamuksen menetys osapuolien välillä, mistä sopimuksen kaatuminen. Tuli taas huomattua, että luottamus on helppo menettää vatuloidenkin.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä