Kaikki blogit puheenaiheesta Geenimuuntelu

Geenimuunnellut vauvat - uhka vai mahdollisuus?

Arvovaltaisen uutistoimisto AP:n välittämän uutisen mukaan kiinalainen geenitutkija Jiankui He ryhmineen olisi käyttänyt geenimuunneltuja alkioita seitsemässä koeputkihedelmöityksessä, joista yksi on johtanut kahden tyttölapsen syntymään. 

He kertoo poistaneensa geenisaksilla eli CRISPR-tekniikalla alkioilta CCR5-nimisen geenin. Hän uskoo saavansa vauvat sitä kautta jo ennen syntymäänsä immuuneiksi HIV:lle, isorokolle ja koleralle.

 

Soittakaa Paranoid!

Kuunnellessa luonnonsuojelua korostavia tahoja oloni on usein hankala. Mielestäni eläinten hyvinvointi on tärkeä kysymys. Samoin otan ilmastonmuutoksen kohtuu vakavasti. En pidä ydinvoimaa riskittömänä. Ja geenimuuntelussakin on paljon asioita joita emme vielä tiedä. Mutta sitten on se tapa joilla näitä asioita ajetaan. Monilla tuntuu olevan ajatuksena sen suuntainen, että kun johtopäätös on tosi niin sitten siihen johtavat perusteetkin ovat loogisesti valideja tai relevantteja tai hyviä argumentteja.

Snellmann ja Valio ratsastavat GMO-huuhaalla

Elintarvikepakkauksiin on viime aikoina ruvennut ilmestymään mainoksia joissa hehkutetaan tuotteen olevan GMO-vapaa. Erityisesti Snellmann-konsernin leikkelepakkauksissa GMO-vapaus on näkyvästi esillä. Myös Valio on painattanut maitojuomatölkkeihinsä maininnan GMO-vapaudesta. Vaikutelma on, että GMO-vapaa tuote olisi jotenkin turvallisempi, puhtaampi, ympäristöystävällisempi tai luonnollisempi kuin tavallinen viljelyskasvi. Näin ei ole.

Saksalaisjätti Bayer vahvisti ostavansa Monsanton - Tietääkö tämä ongelmia?

Saksalaisjätti Bayer AG:n kerrotaan vahvistaneen aikeensa ostaa maatalouskemikaali- ja siemenyritys Monsanton 62 miljardilla dollarilla. Tarjouksen uskotaan olevan jopa 37 prosenttia suurempi kuin maineensa menettäneen Monsanton todellisen markkina-arvon. Tiedettävästi myös Bayerilla on ollut ongelmia julkikuvansa kanssa, kun muutama vuosi sitten saatiin tutkimusvahvistusta, sille että mystisten mehiläiskuolemien syynä olisivat olleet tietyt käytössä olleet torjunta-aineet.

Asia on (geenimuunneltu) pihvi

Kansalaiset ovat ottaneet kevään aikana yhteyttä geenimuuntelua koskevien EU -säädösten vuoksi. Huoli on suuri. Nyt on sopiva hetki selventää ja avata geenimuuntelua koskevan EU -lainsäädännön tilaa.

Hyväksyimme tänä keväänä parlamentissa säädöksen, joka antaa jäsenmaille toimivallan sallia tai rajoittaa muuntogeenisten organismien (GMO) viljelyä omalla alueellaan. Suomi voi tämän myötä itse päättää, salliiko se viljelyn alueellaan. Niiden valtioiden, jotka sallivat GMO -viljelyn, täytyy huolehtia, että geenimuunnellut kasvit eivät pääse leviämään muiden jäsenvaltioiden alueelle.

Puhtaan ruoan puolesta luomuskeidaa vastaan

Eräät greenpeacet ja muut maan ystävät haluavat nähtävästi nimenomaan vahvistaa Monsanton ja parin muun häikäilemättömän suurfirman kartellia systemaattisen kasvinjalostuksen alalla.

Muuten ei voi selittää sitä intoa, jolla geenimuuntelun tutkimusta ja puhtaan ruoan tuotantoa halutaan rajoittaa.

Monopolikapitalismi on monopolikapitalismia. Sitä pitää vastustaa. Tavattomasti kuitenkin ärsyttää Ylen tämänpäiväinen otsikko: "Kymmenissä maissa protestoitiin Monsanton tuholaismyrkkyjä ja geenimuuntelua vastaan – 'Häipykää täältä'".

Geenimuunneltu ruoka on ihanaa ja se pelastaa meidät kaikki

Yle kysyi vaalikoneessa, onko geenimuunneltu ruoka turvallista. Tämä on aika absurdi kysymys, koska todellisuudessahan kyse ei ole mielipideasiasta, vaan faktoista. Fakta on, että geenimuunneltu ruoka on turvallista ja ollut sitä läpi historian. Muuntogeenit eivät voi siirtyä GMO-ruoasta ihmisiin sen enempää kuin ihminen muuttuu perunaksi, jos hän syö pottumuusia. GMO-ruoan turvallisuus on tutkittu tieteellisesti.

Geenimuuntelusta kevään kuuma poliittinen kysymys

Euroopan parlamentti on hyväksynyt säännöt, joiden mukaan jokainen EU-maa saa itse päättää, salliiko se geenimuunneltujen kasvien viljelyn.

Uudet säännöt antavat jäsenvaltioille mahdollisuuden kieltää muuntogeenisten organismien (GMO) viljely muista ympäristöpoliittisista syistä kuin Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen (EFSA) arvioimista terveys- ja ympäristösyistä johtuen. Päätösvastuu GM-viljelystä siirtyy siis itse jäsenmaille.

 

Geenimuuntelun ongelmallisuus

Muuntogeeniset kasvit äänestyksessä

Euroopan parlamentin ympäristövaliokunta on äänestänyt juuri jäsenmaiden oikeudesta rajoittaa tai kieltää geneettisesti muunneltujen kasvien viljelyä alueellaan. Kyseessä on vaikea, tunteita herättävä ja vuosia käsittelyssä ollut asiakokonaisuus.

Saimme hyvän kompromissin. Päätäntävalta asiassa säilyy jäsenvaltioilla. EU:n jäsenmailla ja myös EU:n eri toimielimillä on perustavanlaatuisia erimielisyyksiä asiasta.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä