Kaikki blogit puheenaiheesta Kansallisylpeys

Suomi 100: Itsenäisyyspäivän vetoomukseni

Paljon enemmän hyvää kuin pahaa, näin itse ajattelen miettiessäni Suomen satavuotista taivalta. Nyt on aika juhlia tuota vuosisadan mittaista tarinaa ylpeydellä ja kunnioituksella. Kaikki asiat eivät ole hyvin, mutta katsellessamme taaksepäin saavutuksiamme voi mielestäni kiistatta todeta tarinan olevan hieno ja koko maailman tasolla merkittävä. Pienen pohjoisen kansan saavutukset on huomattu ja olemme olleet esimerkkinä monille vaikkapa koulutuksen osalta.

Putinin menestykset ja mokat

Vladimir Putinin pitkästä valtakaudesta ollaan monta mieltä, mutta on sanottava, että hänen suosionsa kotimaassa on aivan ansaittua, ulkomaailman jatkuvasta ihmettelystä huolimatta. Jokainen meistä, joka on käynyt 1990-luvun Venäjällä (itse olin siellä työssä), voi allekirjoittaa sen tosiasian, että Vladimir Putin palautti maan vakauden sekä järjesti (etenkin 2000-luvun alussa) laajennevan vaurauden. Kimmoke tähän blogiin sain kun näin teema-kanavalta mainion dokumentin: Viipuri 360 astetta.

Maansa maineen palauttajat?

Yhtäläisyys ei rajoitu pelkästään ronskiin machopuheisiin, vaan molemmilla herroilla on selkeä päähänpinttymä: oman maansa "menetetyn" loiston palauttaminen. Toinen puhuu "Let´s make America great again" ja toinen Venäjän kansallisylpeydestä (Национальная гордость России), Neuvostoliiton romahduksen ja 1990-luvun nöyryytyksen jälkeen. Veljekset kuin ilvekset ja liikuttavan isänmaallisia (joka on kaunis piirre ihmisissä).

Suomalainen sisu - hukattu kansallishyve

"Sisun käsite on osa suomalaista kansallisidentiteettiä. Käsitys, että suomalaiset ovat pitkälti luonnon­olojen vuoksi sisukkaampia kuin useimmat muut kansat, tuli laajalti tunnetuksi 1900-luvun alku­vuosi­kymmeninä, mihin vaikutti erityisesti suomalaisten kestävyys­­juoksijoiden suuri menestys olympialaisissa ja muissa kansainvälisissä urheilu­kilpailuissa. Entistäkin tunnetummaksi käsite suomalainen sisu tuli sittemmin talvisodan aikana.

Vladimir Viisas

Vanha sanonta kuuluu: "Aina oppii kun ei olla kotona". Kävin vaihteeksi Kostamuksessa ja kaupasta löytyy leipälautanen (доска разделочная), jonka kääntöpuolella komeilee oheinen kuva ja kuvateksti:

"Vladimir viisas - Krimin ja koko Euroopan vapauttaja"....

ja lisäyksenä (bannerissa):

  • venäläinen keisari
  • moskovalainen tsaari
  • krimiläinen prinssi

Suo, kuokka ja Jussi.

Monet hyvät asiat ovat täällä maailmassa toteutuneet siksi, että joku ei ole suostunut uskomaan sanaan "mahdotonta". Jotenkin tuntuu, että suomalaiset on lamaannuttanut jonkinlainen epäonnistumisen ja sen "mahdottoman" pelko. Ja sillä suomalaiset on myös peloteltu puollustuskyvyttömiksi -ja Venäjällä. Ja EU:n kostolla. Ja yksinjäämisellä pelottavan maailman keskelle. Ja...

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä