Kaikki blogit puheenaiheesta Kuntien tehtävät

Koko Suomea ei tarvitse pitää asuttuna

Seurasin HS:n vanhojen puolueiden johtajien vaalitenttiä ja harmittelin kuinka puheenvuoroissa kilpailtiin kenelle on tärkeintä koko Suomen asuttuna pitäminen ja aluepolitiikka. Yksikään ei puoluejohtaja ei uskaltanut irtaantua näistä tavoitteista. Keskusta, SDP ja KD jopa ehdottivat asuntojen hintojen laskun torjumista verorahoilla! Nämä tavoitteet ovat Suomelle ongelmallisia, sillä ne tarkoittavat rahan ottamista sieltä, missä sitä parhaiten syntyy ja kantamista sinne, missä sitä ei niin synny.

Kunnat tulevaisuudessa

Nykymuotoisen kunnan historian voidaan katsoa alkaneen vuoden 1865 kunnallisasetuksesta, jolloin keisarin määräyksellä hengelliset ja maalliset asiat erotettiin toisistaan ja jälkimmäiset siirtyivät maalaiskuntien hoidettaviksi. Tarkoituksena oli siirtää valtion tehtäviä hiljalleen alaspäin paikallistasolle. Kuntien määrä oli aluksi huomattava, viime sotien aikaan jopa yli 600. Tänä päivänä luku on noin puolet siitä.

Kuntavaaleja kohti väärät teemat lasissa

Kuntavaalit lähestyvät kovaa vauhtia. Pian alkavat televisioidut puheenjohtajaväittelyt, lehtihaastattelut ja kuntavaaliehdokkaiden valtava someherääminen. Facebook, Twitter, Instagram ja todennäköisesti jopa Snapchat täyttyvät ehdokkaista, joiden somen käyttöaste rajoittuu kahdelle kuukaudelle ennen vaaleja ja katkeaa välittömästi niiden jälkeen tuloksesta riippumatta.

Kun vihreät tuulivoimakauppiaat tekivät rynnäkön Suomeen

Kun kuntien rooli työllistäjänä, verotulojen, vuokratulojen kasvattamisessa ja tavoitteet hiilivapaasta sähköntuotannosta näytti yhdistävän kuntapäättäjän ja tuulivoiman ihanteellisella tavalla. Kuntapäättäjät lähinnä länsirannikolta olivat jo saaneet tietopaketin mahdollisesta kuntaan tulevista tuulivoimaloista kestityksen kera. Jotkut olivat jopa päässeet matkalle Saksaan paikanpäälle tutustumaan sähköntuotantoon tuulivoimaloilla. Kaikki näytti vielä olevan lähes uskomattoman hyvällä mallilla.

Maakuntahallinto tulee. Mikä muuttuu ja miten kunnissa?

Maakuntahallinnon tulemisen vuoksi kuntien työntekijöiden määrä ja budjetit romahtavat jopa 65 prosenttia, kun sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimi siirtyvät kunnilta maakunnille.

Yle on hyvin ajassa kiinni. Se kysyi luottamushenkilöiden eliitiltä, kunnanvaltuustojen ja -hallitusten puheenjohtajilta ja varapuheenjohtajilta, miten maakuntahallinnon tulo vaikuttaa kuntien hallintoon ja kuntademokratiaan.

http://yle.fi/uutiset/3-9259450

Haluammeko kaikki Etelään?

Meillä on Suomessa puhdasta luontoa, laajoja asumattomia alueita ja pinta-alaa viidenneksi eniten koko Euroopan Unionissa. Suurin osa tästä alueesta sijaitsee syrjässä kaupunkitaajamista, periferiassa, kaukana alueilta joilla työpaikat ja palvelut nykyään sijaitsevat. Olisivatko Suomen kauneimmat ja tilallisesti laadukkaimmat asumisympäristöt Etelä-Suomen ulkopuolella?

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä