Kaikki blogit puheenaiheesta Luovat alat

Luovan alan rakenteet horjuvat

Kaarina Hazardin postaus Twitterissä (kuvaliitteenä) palautti mieleen vanhan vitsin paperikoneenkorjaajasta, joka pelmahti paikalle, ihmetteli vartin paperikonetta, kilautti pienellä kumisella vasaralla erästä kohtaa, joka korjasi koneen.

Korjaaja laskutti tästä 50000 euroa, ja paperikoneen omistaja repi pelihousunsa, että laskutatko viisikymppiä yhdestä kumivasaran lyönnistä? En, vaan siitä tiedosta mihin sillä vasaralla pitää lyödä, vastasi korjaaja.

Suomi Areenassa Porissa keskustelemassa?

Osallistuin ensimmäistä kertaa Porissa vuosittain pidettävään Suomi Areena yhteiskunnalliseen keskustelutapahtumaan. Idea lähteä Poriin nousi Kokoomuksen Vapaan sivistytyön vaikuttajaryhmästä, mistä vinkattiin tapahtuman olevan kiinnostava myös työryhmämme toimintaa ajatellen. Yllätys ainakin itselleni oli tapahtuman laajuus ja se miten suositusta tapahtumasta on kysymys. Tuhannet ihmiset vaelsivat tilaisuudesta toiseen ympäri kaupunkia, joka oli muuttunut viikon ajaksi tapahtumien Areenaksi.

Luovaa pelastusta

Luovat alat ja luova talous ovat nousseet elinkeinopoliittiseen keskusteluun etsittäessä vaihtoehtoja Suomen kilpailukyvyn ylläpitämiseen ja vahvistamiseen. Talous on maailmanlaajuisesti voimakkaassa murroksessa teollisen tuotannon siirtyessä kasvavien markkinoiden ja edullisen työvoiman maihin. Globaalissa kilpailussa teknologian taso on yhdenmukaistunut, joten ainoita kilpailukykyä parantavia tekijöitä ovat sisällöt.

LUOVA HULLUUS

Kansan keskuudessa elää käsitys, että neroutta ja hulluutta on joskus vaikea erottaa toisistaan. Tällä käsityksellä on myös tutkimuksellista pohjaa.

Miksihän noin ajatellaan?

Nerous edellyttää luovuutta. Luovuus on kyky nähdä uusia asiayhteyksiä ja toteuttaa niitä. Se taas edellyttää perinteisten käsitysten kyseenalaistamista. Joskus pitää uskaltaa kokeilla erikoisia asioita ja rikkoa rajoja.

Rakennusperinnön suojelu ja luovat alat tulevaisuuden rakentajina

 

Sain jokin aika sitten mahdollisuuden osallistua Kemiönsaaren Taalintehtaalla järjestettyihin keskiaikaisiin saaristolaismarkkinoihin ja iltapitoihin. Olin suorastaan häkeltynyt siitä, miten hienon tunnelman ensi kertaa järjestetyn tilaisuuden järjestäjät olivat saaneet aikaan.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä