Kaikki blogit puheenaiheesta Tuontisähkö

Kotimainen biosähkö helpottaisi ulkomaan velkaa

Pari vuotta sitten kannoimme EU:n jäsenenä huolta Kreikan ulkomaan veloista. Tänään kannamme huolta Italian kasvavista veloista. Mutta myös oma valtionvelkamme paisuu. Vuonna 2017 ylsimme kaikkien aikojen ennätykseen, 106 miljardiin euroon. Se tekee 19 200 euroa jokaista suomalaista kohti.

Velkaantumisen nykynousu alkoi vuonna 2008. Keskimäärin olemme velkaantuneet yli kuudella miljardilla eurolla vuodessa. Vuonna 2017 otimme lisävelkaa 3,4 miljardia euroa.

Norja rooli Euroopan energiamarkkinoilla

   Viikonloppuisin tuodaan sähköä maahamme Venäjältä. Onhan takana pitkä YYA. Tänään iltapäivällä sitä tuodaan 1400MW edestä. Muutoin on Ruotsin ja Norjan vesi-ja ydinsähkölle käyttöä n.2000MW:n edestä. Osin on länsituonti toki tuulivoimaakin. Ilman pakkasjaksoja selvitään näinkin vähällä.

Mistä Suomi saisi sähkönsä?

Satakunnassa Kokemäenjokeen ennen sotia rakennettu vesivoimalaitos peruskorjataan lähes 80 vuoden ansiokkaan toiminnan jälkeen. Laitoksen alkuperäiset turbiinit uusitaan ja laitos saa kolmannen koneyksikön. Tuotantokapasiteetti nousee 72 megawatista 110 megawattiin. Investointi on 40 miljoonaa euroa ja se pitää sisällään myös voimalaitokselle tulevan kalahautomon, josta jokeen istutetaan siikaa ja lohta.

 

Tuulivoiman haasteet lämmityskaudella

Näillä seuduilla alkaa olla vuoden kylmin aika, jolloin lämpö- ja sähköenergian kulutus on huipussaan. Fingrid ilmoittaa, että Suomessa tarvitaan tällä hetkellä sähkötehoa n. 13 000 megawatin edestä. Tästä tarpeesta tuulivoimalla katetaan 37 megawattia, eli n. 0,28 %. Tuontisähköä Suomeen tulee Ruotsista ja Venäjältä yhteensä ~3 120 megawatin edestä.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä