Kaikki blogit puheenaiheesta Yliopistot ja korkeakoulut

Diippi visio, mitä yliopiston kurssien digitalisointi voisi oikeasti tarkoittaa?

Harmittavan usein uutta koulutuksen teknologiaa yritetään käyttää lähinnä opettajan työn ja opetuksen helpottamiseksi. Opetuksen digitalisoitumisessa puhutaan opintomateriaalien muuttamiseksi tekijänoikeuksien kannalta sopivaan muotoon tai siitä, kuka opettelee sen connectpro-yhteyden päälle laittamisen. Oppijaa pidetään tässä kuviossa kuitenkin passiivisena tiedon vastaanottajana, opettaja tekee valinnat.

Isänmaallinen hetki

Koin vahvan isänmaallisen hetken Helsingin yliopistossa eräässä uusille opiskelijoille suunnatussa tiedotustilaisuudessa. Vertailin hetkeäni kotikaupunkini yliopiston fuksina edelliseen hetkeen, jolloin viimeksi istuin uuden koulun penkille. Se tapahtui muutama vuosi sitten New Yorkissa.

5 toimenpidettä parempaan tiedepolitiikkaan

Esittäessäni julkista kritiikkiä nykyisestä yliopisto -ja tiedepolitiikasta (esim. , minulta on usein kysytty, että mitä sitten tekisin toisin, jos saisin päättää. Vastauksena näihin kysymyksiin esitän tässä listan toimenpiteistä joilla parhaan käsitykseni mukaan olisi merkittävä vaikutus tieteen toimintaedellytyksiin Suomessa, ja sitä kautta yhteiskunnan osaamistasoon ja kilpailukykyyn. Suurin osa ehdotuksistani ei perustu merkittävään rahoituksen lisäämiseen, vaan pyrkivät ennen kaikkea edustamaan hyvää tiedepolitiikkaa. 

 

Ojasta allikkoon: Korkeakoulujen opiskelijavalintauudistus

Korkeakoulujen ja yliopistojen opiskelijavalinnat uudistuvat. Opetus- ja kulttuuriministeriö on uudistamassa opiskelijavalintaa siten että merkittävä osa vuoden 2020 opiskelijavalinnasta tehdään ylioppilastodistusten arvosanojen pohjalta. Muutoksella pyritään vähentämään opiskelijoiden välivuosien määrää ja aikaistamaan nuorten valmistumista yliopistoista.

Muutoksen henki on selvä: mitä paremmalla yo-todistuksella pyrit yliopistoon, sitä todennäköisemmin pääset sisään.

 

Itse en ole täysin vakuuttunut muutoksen onnistumisesta ja perustelen sitä seuraavasti:

Ongelmana ysin oppilaat, eivät kympin tytöt - Opiskelijavalinta kaksivaiheiseksi

Korkeakouluvalintojen ongelmana eivät ole kympin vaan ysin oppilaat. Kympin oppilaat pääsevät ja menevät halutessaan minne vaan. Ysin oppilaat eivät välttämättä pääse sisälle haluamaansa kohteeseen. (Käytän tätä retorisena keinona, en tilastollisen analyysin tuloksena.)

Opetusministeriö on uudistamassa korkeakoulujen valintaprosessia varsin nopealla aikataululla. Tavoitteena on muun muassa nopeuttaa siirtymistä korkeakouluopintoihin ja vähentää valintakokeiden raskautta.

Suomen korkeakoulujärjestelmä kaipaa muutosta

Bengt Holmström ja Björn Wahlroos olivat kauppakamarien 100 vuotta tulevaisuutta -juhlaseminaarissa keskustelemassa muun muassa korkeakoulutuksesta. Holmström varsinkin oli huolissaan kahdesta asiasta: opiskelijat tuntuvat vain roikkuvan yliopistossa, ja korkeakoulutettujen määrä on kääntynyt laskuun alle 35-vuotiaiden joukossa.

Ovatko parhaat opiskelijat parikymppisiä?

Perjantainen ETLA:n raportista seurannut lukukausimaksukohu peitti alleen edellisenä päivänä OAJ:n koulutusjohtaja Heljä Misukan (kok) Verkkouutisten blogissa esittämän avauksen yliopistojen pääsykokeista.

Nuoret nopeammin korkeakouluopintoihin -hakijasuma purettava

Opetus- ja kulttuuriministeriö on aloittanut korkeakoulujen visiotyön. Visiotyön yhteydessä on haettava konkreettiset yhteiset ratkaisut siihen, miten nuoret pääsevät nopeammin korkeakouluopintoihin.   Uusista ylioppilaista yhä useampi jää jatko-opintojen ulkopuolelle – vain joka kolmannelle avautuu korkeakoulun ovi.  

Nuoret nopeammin korkeakouluopintoihin -hakijasuma purettava

Opetus- ja kulttuuriministeriö on aloittanut korkeakoulujen visiotyön. Visiotyön yhteydessä on haettava konkreettiset yhteiset ratkaisut siihen, miten nuoret pääsevät nopeammin korkeakouluopintoihin.   Uusista ylioppilaista yhä useampi jää jatko-opintojen ulkopuolelle – vain joka kolmannelle avautuu korkeakoulun ovi.  

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä