Kaikki blogit puheenaiheesta Menoleikkaukset

Kansallisteatterin talouspoliittinen varietee: ylistystä ja armotonta kritiikkiä

Kansallisteatterissa pyörivä ”Yhdestoista hetki – varietee rahasta, vallasta ja demokratiasta” on huima produktio, josta suuri yleisö varmuudella pitää ja nauttii. Se on riittävän populistinen ja siinä on tervehenkinen vasemmistolainen hallituskriittinen perusvire, kuten taidemaailmalle on sopivaa.

Näytelmän juonena on finanssikriisin 2008 jälkeisen talouspolitiikan, etenkin Juha Sipilän keskustaoikeistohallituksen ahdistavat menoleikkaukset ja niiden taustalla olevan valtiovarainministeriön talouspoliittisen ajattelun pakkopaita. Parodia puree.

Brave new government

Sipilän hallitukselle on pakko antaa sekä risuja, että ruusuja. Aloitan ruusuista, jotka se ansaitsee rohkeudesta esittää kipeitä leikkauksia. Ne tulevat varmasti lyhyellä aikavälillä laskemaan hallituspuolueiden gallupsuosiota, mutta pitkällä aikavälillä niiden olisi tarkoitus nostaa Suomi suosta - ainakin osa niistä tähtää tähän. Hallitusohjelman luin toki seikkaperäisesti, mutta esitän tässä nyt pintapuolisesti joitain huomioita .

Jatketaan keskustelua "Benin listasta"

Aivan ensiksi on nostettava hattua Ben Zyskowiczin siviilirohkeudelle. Vaikka en uskokaan leikkauslistaa pelkästään Benin omaksi, vaan enemmänkin puolueen puheenvuoroksi, sen esittäminen ennen vaaleja oli reilua. Pohja keskustelulle on annettu.

Tappara ja Turun Yliopisto

 

Hallituksen mielestä säästämme parhaiten suurissa yksiköissä. Pieniä yksiköitä pyritään alalla kuin allalla liittämään suuremmiksi, kustannuksista välittämättä, oli kyse terveydenhoidosta, kunnista tai tutkimuksesta.

 

Josko nyt vaan kiltisti korjattaisiin se raha

eli työttömyys puoliksi seitsemässä kuukaudessa

 

Taloudella menee nyt vähän huonosti. Työttömyys on kasvanut kestämättömiin lukuihin kautta Euroopan. Monissa maissa palkat jo laskevat kovaa vauhtia. Leikkauksia tehdään julkiseen talouteen järjettömästi. Jopa tutkimusta, koulutusta ja lapsiperheitä kuritetaan. Kansat kärsii. Pontevampaa otetta tarvitaan.

Vastaus Sirpa Pietikäiselle: Elvytystä vai talouskuria?

Vastauksemme europarlamentaarikko Sirpa Pietikäisen blogikirjoitukseen keskuspankkirahoituksesta.

 

Viittaat keskustelunaloitteemme mahdolliseen mustavalkoisuuteen. On totta, että aloitteemme voi lukea mustavalkoisenakin, mutta se ei ole sen tarkoitus. Haluamme vain herättää laajempaa keskustelua vaihtoehdottomana nähdyn leikkauspolitiikan rinnalle.

Tarvitaanko Suomeen porvarihallitusta?

Lahden kaupunginvaltuutettu, Francis McCarron (kok.) peräänkuuluttaa Suomeen porvarihallitusta ja syyttää SDP:tä siitä, ettei valtiontaloutta ole saatu tasapainoon. Kun Suomessa viimeksi oltiin ilman Kokoomusta hallituksessa, valtiovarainministeri Eero Heinäluoma (sd.) jätti valtiolle 3 mrd. euroa ylijäämäisen talouden. Kun valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) jätti kapulan Jutta Urpilaiselle (sd.), valtiontalous oli 8 miljardia pakkasella.

Nyt tarvitaan porvarihallitusta - ja pian!

Olen katsellut tuskastuneena nykyisen hallituksen taivalta. Moni meistä pienyrittäjistä ja keskituloisista palkansaajista on varmasti ollut valmis hammasta purren hyväksymään jonkinlaisen lievästi kiristyvän verotuksen sillä ehdolla, että hallitus myös leikkaa valtion menoja, ja tasapainottaa talouden.

Vaihtoehtoinen leikkauslista

Hallitus on suuressa viisaudessaan päättänyt vakauttaa Suomen taloutta povaamalla kovia leikkauksia täksi kevääksi. Eri tahot ovat ovat väläytelleet leikkauslistalle työttömyysturvaa ja opintotukea, ja eläkeikääkin pitäisi nostaa. Tyypillisesti ehdotukset vievät heikoimmilta siinä missä hyväosaisten edut pysyisivät samana. Jos tahtoa olisi, voitaisiin riittävät menoleikkaukset tehdä niin, ettei nuorten, vanhusten tai työttömien etuuksiin tarvitse koskea. Tässä muutamia ehdotuksia:

Maltillinen leikkaus maataloustukiin: 500 miljoonaa

Nyt leikkauksia vihataan - hyvä niin

Oli hämmentävää, mutta ilahduttavaa lukea pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) vaihtaneen näkemystään leikkausten mielekkyydestä tässä taloustilanteessa. Poliitiikkokielellä Kataisen tiedotteessa lukee aivan selkeästi, että jos nyt aloitetaan "julkinen keskustelu" aiheen ollessa "kuinka mittava sopeutus" tarvitaan niin se tarkoittaa suomeksi sitä, että nyt kuunnellaan niitä asiantuntijoita ja luovutaan ainakin valtaosasta leikkauksista.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä