Kaikki blogit puheenaiheesta Talousjärjestelmät

Kulutusjuhlan viimeiset päivät - Missä on kohtuus?

”Ilman talouskasvua ei ole hyvinvointia.” Onko tämä viisautta?

Kun kuulee uutisia murhasta, johon jälleen yksi nuori on osallisena, nostetaan hämmästelyn kohteeksi se, kuinka nuori oli ”niin hyvästä kodista” viitaten taloudelliseen tasapainoon ja ulkoisesti ”hyvään perheeseen”, vaikka nuori olisi suurimman osan ajasta viettänyt vieraantuneena mammonan perässä juoksevista vanhemmista.

Mikä on yhteiskunnallisesti tärkeää työtä?

Vappuna on hyvä pohtia työn tulevaisuutta ja työn merkityksellisyyttä. Yhteiskunnassa on edelleen vahvasti vanhakantainen käsitys työstä. Oikeana työnä pidetään vain yrityksissä tai julkisella sektorilla tehtyä työtä. Markkinaliberalistisissä piireissä näkökulma on vielä kapeampi, koska siellä ei edes suurinta osaa julkisesta sektorista nähdä tarpeellisena. Suomessa tehdään valtavasti arvokasta työtä normaalien työsuhteiden ulkopuolella vapaaehtoistyönä kansalaisjärjestöissä. Vapaaehtoistyön ja normaalin palkkatyön ero on joillakin aloilla häilyvä.

Systeeminen näkemys: Bitcoin

 

Sain Vesa Levosen bitcoin - kirjoituksesta innostusta tutkia sitä systeemimetodiikan näkökulmasta. Hänen kirjoituksensa löytyy täältä.

Systeemiajattelu yhteiskunnan kehittymisen keinoksi

Markkinataloutta ajavat mekanismit & ongelmakohdat

Pureudun tässä markkinatalouden toimintaan ajaviin mekanismeihin/sääntöihin, joita olemme kyseenalaistamatta ehdollistuneet ylläpitämään.

Pyrkimyksenä on rakentaa teille tietopaketti, minkä myötä ymmärtäisitte talousjärjestelmäämme paremmin, ja tämän kokonaisuuden pohjalta pitäisi selkeästi saada vastauksia esimerkiksi kysymyksiin: miksi taloutemme on nykyisessä tilanteessa, miksi köyhyys on vain yleistyvämpää tässä modernissa ajassa, miten näiden mekanismien olemassa oleminen vaikuttavat arvoihimme sekä käyttäytymisemme muodostumiseen?

Tulevaisuuden talous ja työelämä

On vääjäämätöntä, että talousjärjestelmämme ja tapamme tehdä työtä täytyy ajatella ja toteuttaa uudella tavalla. Kapitalistinen talousjärjestelmä on luonut paljon hyvää maailmaan ja yksittäisiin yhteiskuntiin, mutta syntyneet haitat ovat myös niin merkittäviä, että lähitulevaisuudessa tarvitaan uudenlaista lähestymistapaa. Järjestelmän tulee perustua oikeudenmukaisuuteen, tasapuolisuuteen, yksilölähtöisyyteen ja kestävään kehitykseen. Elinikäisen oppimisen periaatteen ja toimivan koulutusjärjestelmän avulla taataan sosiaalinen liikkuvuus, mahdollisuuksien tasa-arvo sekä toimiva työelämä.

Muukalaispelko eli suomalainen degrowth

Somessa iloitaan, kun irakilaiset maahanmuuttajat ovat lähettäneet viestiä veljilleen ja siskoilleen, että Suomeen ei kannata tulla. Sanonpa vain, että tästä iloitseminen muistuttaa hiukan sitä, että saisi heitellä rahaa kaivonpohjalle ja iloita jokaisesta loiskahduksesta, jonka kuulee. Lopulta kolikot loppuvat.

Ahneuteen perustuva talousjärjestelmämme tulee kaatumaan omaan mahdottomuuteensa

Useimmat suomalaiset kyllä tietävät ylimalkaisesti, mitä ahneus on, mutta yritän silti määritellä sitä omalla vajavaisella tavallani: Ahneus on kyltymätän halua saada itselleen enemmän rahaa, ravintoa, omaisuutta jne. kuin mitä kunkin aitojen tarpeiden tyydyttäminen oikeasti vaatii. Ahneus on myös sitä, että pyritään täyttäämään omia turhia ja keksittyjä tarpeita tai luomaan itselleen uusia turhia sellaisia.

Miksi olen antikapitalisti?

Kuulen aika usein joltain suunnalta valitusta siitä, että olen liian radikaali. Kuulen jopa väitteitä, että jos olisin vähemmän radikaali, olisin enemmän äänestäjien mieleen. Olen kuulemma liian suorapuheinen, kerron asioista totuuksia, joita ei kannata sanoa ääneen. Olisi parempi olla siloitellumpi, kuiskivat eräät.

Ekvitismi saattaa olla avain paratiisiin

Täällä on kovasti keskustelu kapitalismista ja kommunismista. Kumpikaan ei kelpaa kaikille, mutta kommunismi vain erittäin harvoille. Joten koitetaanpa jotain uutta. Arvoisa ihmiskunta, esittelen teille ekvitismin, kohtuutalouden.

Kohtuudelle on seuraavia käännöksiä ja muita läheiskäsitteitä englanniksi: equity, fairness, moderation, reasons, justice. Valitsin niistä equity-sanan, lähinnä kielikorvalla, koska ekvitismi kuulosti hyvältä.

Ekvitismissä on muutama kantava idea, tosin tämä on vain luonnos.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä