Kaikki blogit puheenaiheesta Tutkiva journalismi

Sananvapauden miekat luovutettu Jarno Liskille ja Aisha Zidanille

Sananvapauden miekka ja tutkivan journalismin pinnepuu

Sananvapauden stipendit ja miekat luovutettu Jarno Liskille ja Aisha Zidanille

*

Onko valtamedia julistanut Sipilälle rauhoitusajan?

Pääministeri Sipilä on viimeaikaisissa lausunnoissaan aktiivimallista ollut todella kujalla ja selvinnyt siitä yllättävän vähällä valtamediassa. Täydellinen ymmärtämättömyys työmarkkinoiden toiminnasta ja vaikkapa yrittäjien mahdollisuuksista palkata työntekijöitä kuudeksi tunniksi kuukaudessa on ollut huolestuttavaa. Vaikuttaa kuin valtamedia pitäisi näitä pikku lapsuksina, mutta ei nyt niitä vain sellaisina voi kuitenkaan pitää. Tämä mies sentään johtaa hallitusta ja sen työttömiin kohdistamaa politiikkaa.

Tutkivan ja kriittisen journalismin lama - esimerkkinä aktiivimalli

Minua korpeaa ankarasti tutkivan journalismin vähentyminen uutisvirran hektisyyden ja klikkien perässä juoksemisen yhä lisääntyessä. Työttömien aktiivimalli on hyvä esimerkki siitä, kuinka jo syksyllä olisi ollut tietoja mallista sekä sen seurauksista käytettävissä yhtä paljon kuin nyt lain hyväksynnän jälkeen, mutta asiasta tuli aidosti kiinnostava vasta, kun kansalaisaloitteen myötä asiasta tuli medialle kiinnostava.

Totuus pelissä - kaikki hallitukset valehtelevat

Totuus pelissä

(All Governments Lie, Kanada 2016) Vuoden 2016 Yhdysvaltain presidentinvaalit osoittivat, että valeuutiset ovat tulleet jäädäkseen. Tässä maailmassa vain riippumattomat toimijat voivat yhä heiluttaa sananvapauden lippua. – YLE Teema, 23.3.2017: Areena: http://areena.yle.fi/1-3961762#autoplay=true kesto 1:28:oo

*

”Kaikki hallitukset valehtelevat”

*

Mielen manipulointi aikamme "kansansairaus"

 

Brexit ja varsinkin Trump-ilmiö osoittivat miten pitkälle mielen manipulointi  Suomessakin on edennyt. Yhden totuuden julistajien joukko on kuin sopulilauma joka yhtenä miehenä julistaa ainoata totuutta varmana ja oikeana. Näin tehdessään lauma rientää kohti jyrkänteen reunaa vieläpä kiihtyvällä vauhdilla.

Tämän päivän Kauppalehden päätoimittaja tunnusti rohkeasti virheensä USAn presidentin vaalien uutisoinnissa. Kiitos siitä.

Kunniapuheenjohtaja Väyrysen muotokuva

Viimeaikoina media on ihmetellyt sitä, minne kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrysen muotokuva katosi Keskustan puoluetoimiston aulan seinältä. Tämä sen jälkeen kun Paavo Väyrynen ilmoitti perustavansa uuden puolueen. Epäiltiin, että muotokuva on hävinnyt Keskustan arkistoon pölyyttymään.

Nyt Yle on tehnyt suuren journalistisen löydön. Väyrysen muotokuva löytyy yhä Keskustan puoluetoimiston "pyhimmästä", eli puoluesihteeri Timo Laanisen työhuoneen seinältä.

http://yle.fi/uutiset/yle_loysi_vayrysen_muotokuvan/8696399

MH17 - kuka kantaa vastuun?

Lauantaina on  kulunut puoli vuotta 298 henkeä tappaneesta malesialaisen matkustajakoneen alasampumisesta Itä-Ukrainassa. Der Spiegel julkaisi viime viikonvaihteessa näyttävästi toistaiseksi perusteellisimman analyysin koneen tuhoon johtaneista tapahtumista. Kremlin propagandakoneiston peittely-yrityksistä huolimatta kaikki evidenssi viittaa siihen, että kyse oli nimenomaan venäläisten sotilaiden toteuttamasta operaatiosta. Suomalainen media ei ole pitänyt Spiegelin tutkimustuloksia uutisoinnin arvoisina, vaikka selvitystyössä on ollut mukana suomalaisiakin.

Toimittajan polkupyörä sotkeentui koirankakkaan

Ville (nimi muutettu) herää aamulla tekstiviestiin Puukäpylässä. Huhun mukaan johtava poliitikko on joutunut palauttamaan liikaa maksettua opintotukea vuonna 2005. Ville juo kupin vihreää teetä, pakkaa reppuunsa iPadin, MacPron ja pistää hihaansa pussukan, jossa on iPhone. Työmatkansa hän taittaa kaupunkipyörällä ja päässään hänellä on retrokypärä, jollaisia kilpapyöräilijät käyttivät viimeksi 70 luvulla.

Siperian "kraatterit" tutun näköisiä

Siperian "mysteerikraaterit" ovat olleet runsaan spekuloinnin kohteena jo yli kuukauden ajan. Jopa Helsingin Sanomat intoutui kirjoittamaan niihin liittyneistä villeistä teorioista (HS Tiede 19.8.), ja päätyi ilmeisesti tulokseen, että kyse saattaisi olla jonkinlaisista rajuista metaanipurkauksista.

Pitkää vai lyhyttä artikkelia?

Tälle vuosituhannelle tullessa laajempi trendi alkoi olla se, että journalistiset jutut lyhenivät kautta linjan juttutyypistä riippumatta. 

Taustalla lienee taas joku tyhjänpäiväsen mediakonsultin näkökulma siitä, että koko Suomi sairastaa ad/hd:tä ja ei kykene keskittymään paria tekstiviestiä pitempään sisältöön. En ole oikein ikinä ymmärtänyt tätä ajatusta.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä