Elämä http://rjaaskel.puheenvuoro.uusisuomi.fi/taxonomy/term/132599/all Wed, 22 May 2019 08:10:38 +0300 fi Vainajan kompostointi http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/276313-vainajan-kompostointi <p>Kirjoitin vuonna 2015 <a href="http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/193811-arkkuhautaus-kremaatio-vai-pannaanko-kompostiin">laajan blogin hautausvaihtoehdoista</a> ja ilokseni huomasin, että Washingtonin osavaltio hyväksyi nyt, ensimmäisenä maailmassa, vainajan kompostoinnin.</p><p>Urban Death Projectin pitkäaikaisen kehitystyön tuloksena vainaja voidaan kompostoida helposti ja ympäristöystävällisesti. Vain vähän energiaa vaativan prosessin lopputuloksena omaiset saavat kompostimullan vaikkapa hautapaikan tai kauniin kukkapenkin kasvualustaksi. &quot;<em>Maasta olet tullut, maaksi sinun pitää jälleen tulla</em>&quot; pätee tässä enemmän kuin täydellisesti..</p><p>Washington State University on ollut mukana tässä tutkimustyössä ja uuden menetelmän keskeisenä taustavaikuttajana on toiminut <a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Katrina_Spade">Katrina Spade</a>. Kunniaa ennen kaikkea hänelle. Mikäli aihe ja siihen liittyvä lainsäädäntö kiinnostaa, niin ohessa linkki. Jospa siitä syntyisi Suomessakin lakiehdotus sekä <em>ekologisen hautauksen</em> uusi suuntaus:</p><p><a href="http://www.recompose.life" title="www.recompose.life">www.recompose.life</a></p><p>Myös Ruotsin lainsäädäntö hyväksyy jo vainajan kompostoinnin, mutta siellä se tapahtuisi vasta ruumiin jäähdytysvaiheen jälkeen (promessointi nestemäisellä typellä):</p><p><a href="http://www.promessa.se" title="www.promessa.se">www.promessa.se</a></p><p>Meitä ihmispoloisia on jo niin paljon, että myös tämä puoli elämästä/kuolemasta kaipaa jatkokehittelyä. Kremaatio tarvitsee yllättävän paljon energiaa eikä ole yhtä sen hellävaraisempaa.</p><p><a href="https://www.usnews.com/news/best-states/articles/2019-05-21/washington-becomes-first-state-to-legalize-human-composting">Uutislähde (</a>&quot;<em>Washington becomes first state to legalize human composting</em>&quot;)</p><p>P.S. Suomessa aiheesta uutisoi ensimmäisenä <strong>Uusi Suomi</strong> (Iltalehti julkaisi saman uutisen <a href="https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/5fe8cddc-75f5-4725-8867-0fdbcd71e526">klo 10:58</a>)</p><p>&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Kirjoitin vuonna 2015 laajan blogin hautausvaihtoehdoista ja ilokseni huomasin, että Washingtonin osavaltio hyväksyi nyt, ensimmäisenä maailmassa, vainajan kompostoinnin.

Urban Death Projectin pitkäaikaisen kehitystyön tuloksena vainaja voidaan kompostoida helposti ja ympäristöystävällisesti. Vain vähän energiaa vaativan prosessin lopputuloksena omaiset saavat kompostimullan vaikkapa hautapaikan tai kauniin kukkapenkin kasvualustaksi. "Maasta olet tullut, maaksi sinun pitää jälleen tulla" pätee tässä enemmän kuin täydellisesti..

Washington State University on ollut mukana tässä tutkimustyössä ja uuden menetelmän keskeisenä taustavaikuttajana on toiminut Katrina Spade. Kunniaa ennen kaikkea hänelle. Mikäli aihe ja siihen liittyvä lainsäädäntö kiinnostaa, niin ohessa linkki. Jospa siitä syntyisi Suomessakin lakiehdotus sekä ekologisen hautauksen uusi suuntaus:

www.recompose.life

Myös Ruotsin lainsäädäntö hyväksyy jo vainajan kompostoinnin, mutta siellä se tapahtuisi vasta ruumiin jäähdytysvaiheen jälkeen (promessointi nestemäisellä typellä):

www.promessa.se

Meitä ihmispoloisia on jo niin paljon, että myös tämä puoli elämästä/kuolemasta kaipaa jatkokehittelyä. Kremaatio tarvitsee yllättävän paljon energiaa eikä ole yhtä sen hellävaraisempaa.

Uutislähde ("Washington becomes first state to legalize human composting")

P.S. Suomessa aiheesta uutisoi ensimmäisenä Uusi Suomi (Iltalehti julkaisi saman uutisen klo 10:58)

 

 

]]>
6 http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/276313-vainajan-kompostointi#comments Elämä Kiertotalous Kuolema Ravinnekierrätys Wed, 22 May 2019 05:10:38 +0000 Ilmari Schepel http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/276313-vainajan-kompostointi
Pimeä nykyaika http://kimmokautio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/273006-pimea-nykyaika <p>Tätä kirjoittaessa vietetään Earth hour -tapahtumaa, jonka puitteissa valot sammutetaan tunniksi ympäri maailmaa. Sen viettäminen olisi ollut tänä vuonna helppoa: olisi riittänyt, että kääntää kellot jo 20:30 kesää kohti.</p><p>Vakavasti puhuen, moni ehkä ajattelee tästäkin vuosittaisesta tempauksesta, että koko juttu on yhtä tyhjän kanssa. Minusta Earth hour on hieno tempaus. Juuri näin pitää kestävän kehityksen puolesta toimia ja ilmasto- ja ympäristötyötä tehdä. Älä osta mitään -päivä on toinen kelpo esimerkki hienosta teemapäivästä, jolla muistutetaan ihmisiä maapallon kantokyvystä.</p><p>Tällaisina päivinä vapaaehtoisuuden pohjalta luodaan uusia maailmaa yhdistäviä tapahtumia, joiden ympärille voidaan rakentaa vaikka millaisia tunnelmallisia ja yhteisöllisiä tapahtumia, jaettuja pimeyden ja hiljaisuuden retriittejä kynttilänvalossa. Ketään ei pakoteta, minkäänlaista paniikkia ei lietsota, mutta tietoisuutta lisätään. Ketään ei ole pakotettu ostamaan veroina ja päivittäisinä lisäkuluina kenenkään alarmistin omaatuntoa.</p><p>Toivon, että mahdollisuuksien mukaan monissa kodeissa ja perheissä valot ja ylimääräiset sähkölaitteet on tänään laitettu tunniksi pois päältä, sytytetty kynttilät äiti maalle ja oltu hetki yhdessä. Se on vahva ja pysäyttävä vastalause tässä hektisessä arjessamme, jossa läsnäolo ei ole itsestäänselvyys.</p><p>Vain yksi asia pilaa koko jutun ja syyllistyn siihen tätä kirjoittaessa itsekin: Mobiililaitteiden käyttö ja sosiaalinen media. Niin hyviä renkejä, kuin älylaitteet ovatkin, ne ovat myös suuria syypäitä aikamme levottomuuteen ja kokemukseen oman pienen elämän mitättömyydestä ja niin sanotusta&nbsp;&nbsp;sitku-asenteesta, joka estää meitä olemasta onnellisia omassa elämässämme.&nbsp;</p><p>Mobiililaitteet ja sosiaalinen media rakentavat elämää, jossa pimeyskin pitää kuvata ja raportoida someen sen sijaan, että eläisi sen hetken. Ihmettelen tätä usein erityisesti silloin, kun huomaan esimerkiksi keikoilla ja konserteissa, että osa ihmisistä seuraa tapahtumia lähes taukoamatta vain puhelimensa kameran läpi.</p><p>Pimeä keskiaika on kaukana takana. Ehkä tulevaisuus, jossa olemme oppineet hallitsemaan sosiaalista mediaa ja älylaitteita enemmän kuin ne hajottavat ja hallitsevat meitä, siintää jossakin edessäpäin valoisana. Sitä odotellessa on elettävä pimeää nykyaikaa.</p><p>&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Tätä kirjoittaessa vietetään Earth hour -tapahtumaa, jonka puitteissa valot sammutetaan tunniksi ympäri maailmaa. Sen viettäminen olisi ollut tänä vuonna helppoa: olisi riittänyt, että kääntää kellot jo 20:30 kesää kohti.

Vakavasti puhuen, moni ehkä ajattelee tästäkin vuosittaisesta tempauksesta, että koko juttu on yhtä tyhjän kanssa. Minusta Earth hour on hieno tempaus. Juuri näin pitää kestävän kehityksen puolesta toimia ja ilmasto- ja ympäristötyötä tehdä. Älä osta mitään -päivä on toinen kelpo esimerkki hienosta teemapäivästä, jolla muistutetaan ihmisiä maapallon kantokyvystä.

Tällaisina päivinä vapaaehtoisuuden pohjalta luodaan uusia maailmaa yhdistäviä tapahtumia, joiden ympärille voidaan rakentaa vaikka millaisia tunnelmallisia ja yhteisöllisiä tapahtumia, jaettuja pimeyden ja hiljaisuuden retriittejä kynttilänvalossa. Ketään ei pakoteta, minkäänlaista paniikkia ei lietsota, mutta tietoisuutta lisätään. Ketään ei ole pakotettu ostamaan veroina ja päivittäisinä lisäkuluina kenenkään alarmistin omaatuntoa.

Toivon, että mahdollisuuksien mukaan monissa kodeissa ja perheissä valot ja ylimääräiset sähkölaitteet on tänään laitettu tunniksi pois päältä, sytytetty kynttilät äiti maalle ja oltu hetki yhdessä. Se on vahva ja pysäyttävä vastalause tässä hektisessä arjessamme, jossa läsnäolo ei ole itsestäänselvyys.

Vain yksi asia pilaa koko jutun ja syyllistyn siihen tätä kirjoittaessa itsekin: Mobiililaitteiden käyttö ja sosiaalinen media. Niin hyviä renkejä, kuin älylaitteet ovatkin, ne ovat myös suuria syypäitä aikamme levottomuuteen ja kokemukseen oman pienen elämän mitättömyydestä ja niin sanotusta  sitku-asenteesta, joka estää meitä olemasta onnellisia omassa elämässämme. 

Mobiililaitteet ja sosiaalinen media rakentavat elämää, jossa pimeyskin pitää kuvata ja raportoida someen sen sijaan, että eläisi sen hetken. Ihmettelen tätä usein erityisesti silloin, kun huomaan esimerkiksi keikoilla ja konserteissa, että osa ihmisistä seuraa tapahtumia lähes taukoamatta vain puhelimensa kameran läpi.

Pimeä keskiaika on kaukana takana. Ehkä tulevaisuus, jossa olemme oppineet hallitsemaan sosiaalista mediaa ja älylaitteita enemmän kuin ne hajottavat ja hallitsevat meitä, siintää jossakin edessäpäin valoisana. Sitä odotellessa on elettävä pimeää nykyaikaa.

 

 

]]>
0 http://kimmokautio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/273006-pimea-nykyaika#comments Earth hour Elämä Mobiiliteknologia Sosiaalinen media Sat, 30 Mar 2019 20:08:35 +0000 Kimmo Kautio http://kimmokautio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/273006-pimea-nykyaika
Keski-Suomi - Suomen hienoin maakunta! http://toimikankaanniemi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/268798-keski-suomi-suomen-hienoin-maakunta <p>&nbsp;</p><p>Synnyinseutuaan ei voi valita. Minulla annettiin Satakunta.&nbsp;Siellä kävin koulut ja armeijan.</p><p>&nbsp;</p><p>Opiskelin Tampereen yliopistossa. Sen valitsin. Puolisen vuotta kului Varsinais-Suomessakin.</p><p>&nbsp;</p><p>Työpaikan sain myös valita. Ensimmäinen oli kunnallishallinnossa Satakunnassa. Kunnanjohtajan tehtävät kovin nuorena.</p><p>&nbsp;</p><p>Sitten vallitsin Keski-Suomen. Jälleen samoja töitä. Runsaat 10 vuotta kuntapalvelua.&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><p>Yllättäen astui kuvaan politiikka. Piirin puheenjohtaja, puolueen varapuheenjohtaja ja puoluejohtaja.</p><p>&nbsp;</p><p>Niiden lomassa eduskuntavaalit ja keskisuomalaisten äänillä parlamenttiin. 32 vuotta sitten. Seitsemän kertaa. Välillä ministeriksi ja ryhmäjohtajaksi kaksikin kertaa.</p><p>&nbsp;</p><p>Satakunta on hieno maakunta. Mutta Keski-Suomi on vielä hienompi. Luonto, järvet, metsät, vuoret, suot, kansallispuistot, kylät jaa kaupungit. Ja ennen kaikkea ihmiset. 275 634 henkeä.</p><p>&nbsp;</p><p>Keski-Suomi on selkeä kokonaisuus. Yksi maakuntakeskus, Suomen Ateenaksi kutsuttu Jyväskylä. Vahva koulutuskaupunki yliopistoineen ja kulttuurin tyyssija. Kasvava.&nbsp; 141 414 asukasta.&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><p>Monta seutukeskusta eri osissa maakuntaa. Suurteollisuutta ja pienyrittäjyyttä. Maataloutta ja ennen kaikkea puun jalostusta. Äänekoski. Jämsä. Teknologiateollisuuta. Himos ja Peurunka. Monia muita.</p><p>&nbsp;</p><p>Keski-Suomi on keskellä. Sitä halkoo neljä valtatietä Vaajakosken kautta, 4, 9, 13 ja 23. Rautatiet neljään suuntaan. Lentoasema. Lyhyt kaikkialle.&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><p>On ollut mahtava etuoikeus saada edustaa 28 vuotta keskisuomalaisia valtakunnan päätöksenteossa. Monta hanketta on toteutunut. Maakunta on kehittynyt valtavasti. Edustajatoverit ja -kaverit ovat vaihtuneet, mutta yhteistyö on ollut saumatonta.</p><p>&nbsp;</p><p>Moni asia ja hanke on yhä kesken. Moni jääkin. Maailma ei tule valmiiksi, ei Keski-Suomikaan.</p><p>&nbsp;</p><p>Mikä on oma osuuteni jatkossa, sitä pohdin. Kokemusta on. Vaikutuskanavia. Voimiakin. Katsotaan. Juuri alkoi helmikuu. Ratkaisujen aika. Rauhallisesti harkiten.&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><p>Niin, jos sinäkin haluat elämällesi parhaat puitteet, muuta Keski-Suomeen ja pysy täällä. Ei olla savolaisia, ei hämäläisiä eikä pohjalaisia, vaan kaikista näistä parhaat ominaisuudet saaneita keskisuomalaisia. Näin sanoo syntyperäinen satakuntalainen, jolla on pian 43 vuoden kokemus Keski-Suomesta.</p><p>&nbsp;</p><p>Paras Suomi löytyy keskeltä!</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div>  

Synnyinseutuaan ei voi valita. Minulla annettiin Satakunta. Siellä kävin koulut ja armeijan.

 

Opiskelin Tampereen yliopistossa. Sen valitsin. Puolisen vuotta kului Varsinais-Suomessakin.

 

Työpaikan sain myös valita. Ensimmäinen oli kunnallishallinnossa Satakunnassa. Kunnanjohtajan tehtävät kovin nuorena.

 

Sitten vallitsin Keski-Suomen. Jälleen samoja töitä. Runsaat 10 vuotta kuntapalvelua. 

 

Yllättäen astui kuvaan politiikka. Piirin puheenjohtaja, puolueen varapuheenjohtaja ja puoluejohtaja.

 

Niiden lomassa eduskuntavaalit ja keskisuomalaisten äänillä parlamenttiin. 32 vuotta sitten. Seitsemän kertaa. Välillä ministeriksi ja ryhmäjohtajaksi kaksikin kertaa.

 

Satakunta on hieno maakunta. Mutta Keski-Suomi on vielä hienompi. Luonto, järvet, metsät, vuoret, suot, kansallispuistot, kylät jaa kaupungit. Ja ennen kaikkea ihmiset. 275 634 henkeä.

 

Keski-Suomi on selkeä kokonaisuus. Yksi maakuntakeskus, Suomen Ateenaksi kutsuttu Jyväskylä. Vahva koulutuskaupunki yliopistoineen ja kulttuurin tyyssija. Kasvava.  141 414 asukasta. 

 

Monta seutukeskusta eri osissa maakuntaa. Suurteollisuutta ja pienyrittäjyyttä. Maataloutta ja ennen kaikkea puun jalostusta. Äänekoski. Jämsä. Teknologiateollisuuta. Himos ja Peurunka. Monia muita.

 

Keski-Suomi on keskellä. Sitä halkoo neljä valtatietä Vaajakosken kautta, 4, 9, 13 ja 23. Rautatiet neljään suuntaan. Lentoasema. Lyhyt kaikkialle. 

 

On ollut mahtava etuoikeus saada edustaa 28 vuotta keskisuomalaisia valtakunnan päätöksenteossa. Monta hanketta on toteutunut. Maakunta on kehittynyt valtavasti. Edustajatoverit ja -kaverit ovat vaihtuneet, mutta yhteistyö on ollut saumatonta.

 

Moni asia ja hanke on yhä kesken. Moni jääkin. Maailma ei tule valmiiksi, ei Keski-Suomikaan.

 

Mikä on oma osuuteni jatkossa, sitä pohdin. Kokemusta on. Vaikutuskanavia. Voimiakin. Katsotaan. Juuri alkoi helmikuu. Ratkaisujen aika. Rauhallisesti harkiten. 

 

Niin, jos sinäkin haluat elämällesi parhaat puitteet, muuta Keski-Suomeen ja pysy täällä. Ei olla savolaisia, ei hämäläisiä eikä pohjalaisia, vaan kaikista näistä parhaat ominaisuudet saaneita keskisuomalaisia. Näin sanoo syntyperäinen satakuntalainen, jolla on pian 43 vuoden kokemus Keski-Suomesta.

 

Paras Suomi löytyy keskeltä!

]]>
10 http://toimikankaanniemi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/268798-keski-suomi-suomen-hienoin-maakunta#comments Elämä Ihmiset Keski-Suomi Luonto Thu, 31 Jan 2019 23:24:23 +0000 Toimi Kankaanniemi http://toimikankaanniemi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/268798-keski-suomi-suomen-hienoin-maakunta
Dietrich Bonhoeffer http://gustavadolphus.puheenvuoro.uusisuomi.fi/262899-dietrich-bonhoeffer <p>&ldquo;Silence in the face of evil is itself evil: God will not hold us guiltless.<br />Not to speak is to speak.<br />Not to act is to act.&rdquo;</p><p>--</p><p>Hiljaisuus pahan edessä on itse paha: Elohim ei pidä meitä syyttömänä.<br />Olla puhumatta on puhua.<br />Olla toimimatta on toimia.</p><p>--</p><p>Dietrich Bonhoeffer, Natsi Saksan aikana.</p><p>&nbsp;</p><p><strong>Mitä Suomi sanoi Neuvostoliitosta 1922-1991?</strong></p><p>Mitä Suomen johtajat sanoivat Neuvostoliiton johtajista 1922-1991?</p><p>&nbsp;</p><p>Mitä Venäjän johtajat sanovat Neuvostoliitosta 1922-1991?</p><p>Mitä Venäjän johtajat sanovat Neuvostoliiton johtajista 1922-1991?</p><p>Mitä Venäjän johtajat sanovat Neuvostoliiton sotarikoksista 1922-1991?</p><p>&nbsp;</p><p>Mitä venäjän kansa sanoo Neuvostolitosta 1922-1991?</p><p>Mitä Venäjän kansa sanoo Neuvostoliiton johtajista 1922-1945?<br />&nbsp;<br />Mitä Venäjän kansa sanoo Neuvostoliiton sotarikoksista 1922-1945?</p><p>&nbsp;</p><p>Totuus heijastaa kuin peilin pinta, ihmisen elävän sielun pitää katsoa totuutta silmiin, että pystyy elämään moraalisena ihmisenä.</p><p><br /><a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Soviet_war_crimes">https://en.wikipedia.org/wiki/Soviet_war_crimes</a></p><p>&nbsp;</p><p><strong>Tottelematonta kansaa kohtaa kirous.</strong></p><p>Mooseksen varoitus Juutalaisille.</p><p>Venäjän vallankumoukseeen osaanottajia olivat myös Juutalaisia, ja monesta Juutalaisesta tuli hardcore Bolshevikkia. Samalla aiheuttivat paljon vainoa ja surkeata elämää Juutalaisille Venäjällä 1900 alussa. &nbsp;</p><p><strong>Anti-Jewish Pogroms in Russia. </strong></p><p><a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Anti-Jewish_pogroms_in_the_Russian_Empire">https://en.wikipedia.org/wiki/Anti-Jewish_pogroms_in_the_Russian_Empire</a></p><p>&nbsp;</p><p><strong>Mooseksen Varoitus Juutalaisille. </strong></p><p>5 Mooseksen kirja 28: 15-64.</p><p><a href="https://raamattu.fi/1992/5Moos.28.html#o70">https://raamattu.fi/1992/5Moos.28.html#o70</a></p><p>&nbsp;</p><p>15 &quot;Jos ette tottele Adonai, Elohim, ettekä tarkoin noudata kaikkia hänen käskyjään ja säädöksiään, jotka minä teille annan, niin teitä kohtaavat nämä kiroukset:</p><p>16 &quot;Te olette kirottuja kaikkialla, missä olettekin.</p><p>17 &quot;Kirottuja ovat teidän viljakorinne ja taikinakaukalonne.</p><p>18 &quot;Kirottuja ovat teidän lapsenne, teidän maanne sato ja teidän karjanne vasikat ja karitsat.</p><p>19 &quot;Olette kirottuja, kun palaatte kotiin. Olette kirottuja, kun lähdette matkaan.</p><p>20 &quot;Herra lähettää teidän keskuuteenne kirouksen: teittepä mitä tahansa, hän saattaa teidät kauhun ja sekasorron valtaan, ja pian te tuhoudutte ja häviätte maan päältä pahojen tekojenne tähden, kun hylkäsitte Herran.</p><p>21 Hän tartuttaa teihin ruton, kunnes on hävittänyt teidät siitä maasta, jota olette menossa ottamaan haltuunne.</p><p>22 Herra lyö teitä hivuttavalla taudilla, kuumeella ja tulehduksilla, polttavalla helteellä ja kuivuudella, viljaruosteella ja nokitähkällä, ja te saatte kärsiä niistä, kunnes teitä ei enää ole.</p><p>23 Taivas teidän yllänne on oleva pronssia, ja maa on oleva rautaa teidän allanne.</p><p>24 Herra antaa sateen langeta maahanne tuhkana; teidän päällenne sataa taivaasta hiekkaa, ja te menehdytte.</p><p>25 &quot;Herra sallii vihollistenne lyödä teidät. Te hyökkäätte heidän kimppuunsa yhtenä joukkona, mutta hajaannutte pakoon kaikkiin suuntiin, ja kaikki kansat kauhistelevat teidän kohtaloanne.</p><p>26 Teidän ruumiinne joutuvat haaskalintujen ja villieläinten ruoaksi, eikä ole ketään, joka sen estäisi.</p><p>27 &quot;Herra lyö teitä paiseilla, kuten hän löi egyptiläisiä, hän lyö teitä ajoksilla, ihottumilla ja syyhytaudeilla, eivätkä ne koskaan parane.</p><p>28 Herra lyö teitä sokeudella ja hulluudella, ja te joudutte pois tolaltanne,</p><p>29 niin että keskellä päivää haparoitte pimeässä kuin sokeat ettekä onnistu missään toimissanne. Teitä sorretaan ja riistetään alinomaa, eikä kukaan tule avuksenne.</p><p>30 &quot;Kun joku teistä kihlaa naisen, toinen mies makaa hänet. Te rakennatte talon, mutta ette saa asua siinä. Kun istutatte viinitarhan, ette pääse korjaamaan sen satoa.</p><p>31 Teidän nautanne teurastetaan silmienne edessä, mutta ette saa syödä niiden lihaa. Te näette omin silmin, kun aasinne varastetaan teiltä, mutta ette saa niitä takaisin. Teidän lampaanne ja vuohenne joutuvat vihollisillenne, eikä kukaan auta teitä.</p><p>32 Te näette, miten poikanne ja tyttärenne joutuvat vieraan kansan käsiin, ja teidän silmänne riutuvat, kun alinomaa ikävöitte heitä ettekä voi heitä auttaa.</p><p>33 Sen, minkä työllä ja vaivalla olette hankkineet, syö kansa, jota ette tunne. Teitä sorretaan ja riistetään kaiken aikaa.</p><p>34 Te menetätte järkenne kaiken sen vuoksi, mitä joudutte näkemään.</p><p>35 Herra lyö teitä nostattamalla polviinne ja reisiinne pahoja paiseita. Ne leviävät yli koko ruumiinne eivätkä parane.</p><p>36 Herra vie teidät ja kuninkaan, jonka olette asettaneet hallitsijaksenne, vieraan kansan keskelle, jota ette tunne ja jota eivät isännekään tunteneet, ja te joudutte siellä palvelemaan puusta ja kivestä tehtyjä jumalia.</p><p>37 Kaikissa niissä kansoissa, joiden sekaan teidät ajetaan, teidän kohtalonne herättää kauhistusta, ja teistä tulee niille varoittava esimerkki ja pilkan kohde.</p><p>38 &quot;Te kylvätte peltoihinne paljon siementä, mutta korjaatte vain kourallisen, sillä heinäsirkat ahmivat kaiken.</p><p>39 Te istutatte viinitarhoja ja viljelette viiniä, mutta ette pääse korjaamaan rypäleitä ettekä saa viiniä juodaksenne, sillä toukat syövät sadon.</p><p>40 Oliivipuita kasvaa kaikkialla maassanne, mutta teillä ei ole öljyä itsenne voitelemiseen, sillä oliivit varisevat ennen aikojaan maahan.</p><p>41 Teille syntyy poikia ja tyttäriä, mutta ette saa pitää heitä ominanne, vaan he joutuvat vankeuteen.</p><p>42 Maanne kaikki puut ja hedelmät joutuvat tuholaisten saaliiksi.</p><p>43 Teidän keskuudessanne asuvat muukalaiset saavat yhä enemmän valtaa, mutta te itse vain heikkenette.</p><p>44 Muukalaiset voivat antaa lainaa teille, mutta te ette pysty lainaamaan heille. He nousevat ensimmäisiksi ja te jäätte viimeisiksi.</p><p>45 &quot;Teidän osaksenne tulevat kaikki nämä kiroukset. Ne kohtaavat teitä ja lankeavat teidän päällenne, ja viimein te tuhoudutte, koska ette totelleet Herraa, Jumalaanne, ettekä noudattaneet hänen käskyjään ja säädöksiään, jotka hän teille antoi.</p><p>46 Nämä kiroukset ovat ikuisina todisteina ja tunnusmerkkeinä teidän ja jälkeläistenne osaksi tulleesta rangaistuksesta.</p><p>47 &quot;Koska te ette palvelleet Herraa, Jumalaanne, iloisin mielin ja sydämen halusta, vaikka teillä oli kaikkea yltäkyllin,</p><p>48 te joudutte nälissänne ja janoissanne, alastomina ja kaikkea puutetta kärsien palvelemaan vihollisianne, jotka Herra lähettää kimppuunne. Hän panee teidät kantamaan rautaista iestä, kunnes tuhoudutte.</p><p>49 &quot;Kaukaa maan äärestä Herra lähettää kansan, jonka kieltä te ette ymmärrä. Kotkan lailla sen soturit hyökkäävät teidän kimppuunne.</p><p>50 He ovat häikäilemätöntä kansaa, joka ei kunnioita vanhusta eikä sääli poikasta.</p><p>51 Heidän joukkonsa syövät teidän karjanne ja satonne, niin että näännytte nälkään. Teille ei jää mitään, ei viljaa, ei viiniä eikä öljyä, ei vasikoita eikä karitsoita, ja niin te tuhoudutte.</p><p>52 He piirittävät kaupunkejanne joka puolella maatanne, kunnes niiden korkeat muurit, joiden vahvuuteen luotitte, ovat sortuneet. Kun vihollisenne käyvät kaupunkienne kimppuun kaikkialla siinä maassa, jonka Herra, teidän Jumalanne, on teille antanut,</p><p>53 he piirittävät teitä niin ankarasti, että te nälkänne ahdistamina syötte omia lapsianne, poikianne ja tyttäriänne, jotka olette saaneet Herralta, Jumalaltanne.</p><p>54 &quot;Kaikkein herkin ja hienoinkin mies katsoo silloin karsain silmin veljeään, omaa vaimoaan ja vielä jäljellä olevia lapsiaan,</p><p>55 koska ei halua jakaa heidän kanssaan omien lastensa lihaa, jota hän itse syö, kun hänellä ei ole enää muuta jäljellä siinä puutteessa ja ahdingossa, johon kaupunkejanne piirittävä vihollinen on teidät saattanut.</p><p>56 Kaikkein hienoin ja hemmotelluin nainen, joka hienouttaan ei koskaan ole kävellyt askeltakaan, katsoo silloin karsain silmin omaa miestään, poikaansa ja tytärtään</p><p>57 eikä anna heille lapsia, jotka hän synnyttää, eikä jälkeisiään, jotka tulevat hänen kohdustaan, vaan syö ne itse salaa nälkänsä pakottamana siinä hädässä ja ahdingossa, johon kaupunkejanne piirittävä vihollinen on teidät saattanut.</p><p>58 &quot;Jos ette tarkoin noudata tähän kirjaan kirjoitetun lain määräyksiä ettekä kunnioita Herran, Jumalanne, suurta ja pelottavaa nimeä,</p><p>59 Herra saattaa teidät ja teidän jälkeläisenne kärsimään ankarista ja pitkällisistä vitsauksista ja pahoista, parantumattomista sairauksista.</p><p>60 Hän tuo teille taas kaikki Egyptin taudit, joita pelkäätte, ja tartuttaa ne teihin.</p><p>61 Herra lähettää teidän vaivaksenne kaikki sellaisetkin sairaudet ja vitsaukset, joita tässä lain kirjassa ei ole edes mainittu, ja te tuhoudutte.</p><p>62 Teistä, joita ennen oli yhtä paljon kuin tähtiä taivaalla, jää jäljelle vain vähäinen joukko, koska ette totelleet Herraa, Jumalaanne.</p><p>63 Ennen Herra iloitsi antaessaan teidän menestyä ja lisääntyä, nyt hän iloitsee hävittäessään ja tuhotessaan teitä. Teidät repäistään pois siitä maasta, jota nyt olette menossa ottamaan haltuunne.</p><p>64 &quot;Herra hajottaa teidät kaikkien kansojen sekaan kautta koko maanpiirin, ja te joudutte palvelemaan vieraita jumalia, joita ette tunne ja joita eivät isännekään tunteneet, puisia ja kivisiä jumalia.</p><p>65 Vieraiden kansojen keskuudessa te ette koskaan löydä rauhaa eikä teillä ole edes jalansijaa, mihin voisitte pysähtyä levähtämään. Herra tekee teidät siellä pelokkaiksi ja aroiksi, hän riuduttaa silmänne ja lannistaa mielenne.</p><p>66 Henkenne on aina hiuskarvan varassa; päivin ja öin te elätte pelon vallassa ettekä koskaan voi olla varmoja hengestänne.</p><p>67 Aamulla te sanotte: &#39;Kunpa olisi ilta&#39;, ja illalla: &#39;Kunpa aamu jo koittaisi!&#39; Näin suuri on pelko sydämessänne kaiken sen takia, mitä näette.</p><p>68 Herra vie teidät laivoilla takaisin Egyptiin, vaikka minä sanoin, ettette koskaan enää palaa sinne. Siellä te kaupittelette itseänne vihollisillenne orjiksi ja orjattariksi, mutta kukaan ei teitä huoli.&quot;</p><p>&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> “Silence in the face of evil is itself evil: God will not hold us guiltless.
Not to speak is to speak.
Not to act is to act.”

--

Hiljaisuus pahan edessä on itse paha: Elohim ei pidä meitä syyttömänä.
Olla puhumatta on puhua.
Olla toimimatta on toimia.

--

Dietrich Bonhoeffer, Natsi Saksan aikana.

 

Mitä Suomi sanoi Neuvostoliitosta 1922-1991?

Mitä Suomen johtajat sanoivat Neuvostoliiton johtajista 1922-1991?

 

Mitä Venäjän johtajat sanovat Neuvostoliitosta 1922-1991?

Mitä Venäjän johtajat sanovat Neuvostoliiton johtajista 1922-1991?

Mitä Venäjän johtajat sanovat Neuvostoliiton sotarikoksista 1922-1991?

 

Mitä venäjän kansa sanoo Neuvostolitosta 1922-1991?

Mitä Venäjän kansa sanoo Neuvostoliiton johtajista 1922-1945?
 
Mitä Venäjän kansa sanoo Neuvostoliiton sotarikoksista 1922-1945?

 

Totuus heijastaa kuin peilin pinta, ihmisen elävän sielun pitää katsoa totuutta silmiin, että pystyy elämään moraalisena ihmisenä.


https://en.wikipedia.org/wiki/Soviet_war_crimes

 

Tottelematonta kansaa kohtaa kirous.

Mooseksen varoitus Juutalaisille.

Venäjän vallankumoukseeen osaanottajia olivat myös Juutalaisia, ja monesta Juutalaisesta tuli hardcore Bolshevikkia. Samalla aiheuttivat paljon vainoa ja surkeata elämää Juutalaisille Venäjällä 1900 alussa.  

Anti-Jewish Pogroms in Russia.

https://en.wikipedia.org/wiki/Anti-Jewish_pogroms_in_the_Russian_Empire

 

Mooseksen Varoitus Juutalaisille.

5 Mooseksen kirja 28: 15-64.

https://raamattu.fi/1992/5Moos.28.html#o70

 

15 "Jos ette tottele Adonai, Elohim, ettekä tarkoin noudata kaikkia hänen käskyjään ja säädöksiään, jotka minä teille annan, niin teitä kohtaavat nämä kiroukset:

16 "Te olette kirottuja kaikkialla, missä olettekin.

17 "Kirottuja ovat teidän viljakorinne ja taikinakaukalonne.

18 "Kirottuja ovat teidän lapsenne, teidän maanne sato ja teidän karjanne vasikat ja karitsat.

19 "Olette kirottuja, kun palaatte kotiin. Olette kirottuja, kun lähdette matkaan.

20 "Herra lähettää teidän keskuuteenne kirouksen: teittepä mitä tahansa, hän saattaa teidät kauhun ja sekasorron valtaan, ja pian te tuhoudutte ja häviätte maan päältä pahojen tekojenne tähden, kun hylkäsitte Herran.

21 Hän tartuttaa teihin ruton, kunnes on hävittänyt teidät siitä maasta, jota olette menossa ottamaan haltuunne.

22 Herra lyö teitä hivuttavalla taudilla, kuumeella ja tulehduksilla, polttavalla helteellä ja kuivuudella, viljaruosteella ja nokitähkällä, ja te saatte kärsiä niistä, kunnes teitä ei enää ole.

23 Taivas teidän yllänne on oleva pronssia, ja maa on oleva rautaa teidän allanne.

24 Herra antaa sateen langeta maahanne tuhkana; teidän päällenne sataa taivaasta hiekkaa, ja te menehdytte.

25 "Herra sallii vihollistenne lyödä teidät. Te hyökkäätte heidän kimppuunsa yhtenä joukkona, mutta hajaannutte pakoon kaikkiin suuntiin, ja kaikki kansat kauhistelevat teidän kohtaloanne.

26 Teidän ruumiinne joutuvat haaskalintujen ja villieläinten ruoaksi, eikä ole ketään, joka sen estäisi.

27 "Herra lyö teitä paiseilla, kuten hän löi egyptiläisiä, hän lyö teitä ajoksilla, ihottumilla ja syyhytaudeilla, eivätkä ne koskaan parane.

28 Herra lyö teitä sokeudella ja hulluudella, ja te joudutte pois tolaltanne,

29 niin että keskellä päivää haparoitte pimeässä kuin sokeat ettekä onnistu missään toimissanne. Teitä sorretaan ja riistetään alinomaa, eikä kukaan tule avuksenne.

30 "Kun joku teistä kihlaa naisen, toinen mies makaa hänet. Te rakennatte talon, mutta ette saa asua siinä. Kun istutatte viinitarhan, ette pääse korjaamaan sen satoa.

31 Teidän nautanne teurastetaan silmienne edessä, mutta ette saa syödä niiden lihaa. Te näette omin silmin, kun aasinne varastetaan teiltä, mutta ette saa niitä takaisin. Teidän lampaanne ja vuohenne joutuvat vihollisillenne, eikä kukaan auta teitä.

32 Te näette, miten poikanne ja tyttärenne joutuvat vieraan kansan käsiin, ja teidän silmänne riutuvat, kun alinomaa ikävöitte heitä ettekä voi heitä auttaa.

33 Sen, minkä työllä ja vaivalla olette hankkineet, syö kansa, jota ette tunne. Teitä sorretaan ja riistetään kaiken aikaa.

34 Te menetätte järkenne kaiken sen vuoksi, mitä joudutte näkemään.

35 Herra lyö teitä nostattamalla polviinne ja reisiinne pahoja paiseita. Ne leviävät yli koko ruumiinne eivätkä parane.

36 Herra vie teidät ja kuninkaan, jonka olette asettaneet hallitsijaksenne, vieraan kansan keskelle, jota ette tunne ja jota eivät isännekään tunteneet, ja te joudutte siellä palvelemaan puusta ja kivestä tehtyjä jumalia.

37 Kaikissa niissä kansoissa, joiden sekaan teidät ajetaan, teidän kohtalonne herättää kauhistusta, ja teistä tulee niille varoittava esimerkki ja pilkan kohde.

38 "Te kylvätte peltoihinne paljon siementä, mutta korjaatte vain kourallisen, sillä heinäsirkat ahmivat kaiken.

39 Te istutatte viinitarhoja ja viljelette viiniä, mutta ette pääse korjaamaan rypäleitä ettekä saa viiniä juodaksenne, sillä toukat syövät sadon.

40 Oliivipuita kasvaa kaikkialla maassanne, mutta teillä ei ole öljyä itsenne voitelemiseen, sillä oliivit varisevat ennen aikojaan maahan.

41 Teille syntyy poikia ja tyttäriä, mutta ette saa pitää heitä ominanne, vaan he joutuvat vankeuteen.

42 Maanne kaikki puut ja hedelmät joutuvat tuholaisten saaliiksi.

43 Teidän keskuudessanne asuvat muukalaiset saavat yhä enemmän valtaa, mutta te itse vain heikkenette.

44 Muukalaiset voivat antaa lainaa teille, mutta te ette pysty lainaamaan heille. He nousevat ensimmäisiksi ja te jäätte viimeisiksi.

45 "Teidän osaksenne tulevat kaikki nämä kiroukset. Ne kohtaavat teitä ja lankeavat teidän päällenne, ja viimein te tuhoudutte, koska ette totelleet Herraa, Jumalaanne, ettekä noudattaneet hänen käskyjään ja säädöksiään, jotka hän teille antoi.

46 Nämä kiroukset ovat ikuisina todisteina ja tunnusmerkkeinä teidän ja jälkeläistenne osaksi tulleesta rangaistuksesta.

47 "Koska te ette palvelleet Herraa, Jumalaanne, iloisin mielin ja sydämen halusta, vaikka teillä oli kaikkea yltäkyllin,

48 te joudutte nälissänne ja janoissanne, alastomina ja kaikkea puutetta kärsien palvelemaan vihollisianne, jotka Herra lähettää kimppuunne. Hän panee teidät kantamaan rautaista iestä, kunnes tuhoudutte.

49 "Kaukaa maan äärestä Herra lähettää kansan, jonka kieltä te ette ymmärrä. Kotkan lailla sen soturit hyökkäävät teidän kimppuunne.

50 He ovat häikäilemätöntä kansaa, joka ei kunnioita vanhusta eikä sääli poikasta.

51 Heidän joukkonsa syövät teidän karjanne ja satonne, niin että näännytte nälkään. Teille ei jää mitään, ei viljaa, ei viiniä eikä öljyä, ei vasikoita eikä karitsoita, ja niin te tuhoudutte.

52 He piirittävät kaupunkejanne joka puolella maatanne, kunnes niiden korkeat muurit, joiden vahvuuteen luotitte, ovat sortuneet. Kun vihollisenne käyvät kaupunkienne kimppuun kaikkialla siinä maassa, jonka Herra, teidän Jumalanne, on teille antanut,

53 he piirittävät teitä niin ankarasti, että te nälkänne ahdistamina syötte omia lapsianne, poikianne ja tyttäriänne, jotka olette saaneet Herralta, Jumalaltanne.

54 "Kaikkein herkin ja hienoinkin mies katsoo silloin karsain silmin veljeään, omaa vaimoaan ja vielä jäljellä olevia lapsiaan,

55 koska ei halua jakaa heidän kanssaan omien lastensa lihaa, jota hän itse syö, kun hänellä ei ole enää muuta jäljellä siinä puutteessa ja ahdingossa, johon kaupunkejanne piirittävä vihollinen on teidät saattanut.

56 Kaikkein hienoin ja hemmotelluin nainen, joka hienouttaan ei koskaan ole kävellyt askeltakaan, katsoo silloin karsain silmin omaa miestään, poikaansa ja tytärtään

57 eikä anna heille lapsia, jotka hän synnyttää, eikä jälkeisiään, jotka tulevat hänen kohdustaan, vaan syö ne itse salaa nälkänsä pakottamana siinä hädässä ja ahdingossa, johon kaupunkejanne piirittävä vihollinen on teidät saattanut.

58 "Jos ette tarkoin noudata tähän kirjaan kirjoitetun lain määräyksiä ettekä kunnioita Herran, Jumalanne, suurta ja pelottavaa nimeä,

59 Herra saattaa teidät ja teidän jälkeläisenne kärsimään ankarista ja pitkällisistä vitsauksista ja pahoista, parantumattomista sairauksista.

60 Hän tuo teille taas kaikki Egyptin taudit, joita pelkäätte, ja tartuttaa ne teihin.

61 Herra lähettää teidän vaivaksenne kaikki sellaisetkin sairaudet ja vitsaukset, joita tässä lain kirjassa ei ole edes mainittu, ja te tuhoudutte.

62 Teistä, joita ennen oli yhtä paljon kuin tähtiä taivaalla, jää jäljelle vain vähäinen joukko, koska ette totelleet Herraa, Jumalaanne.

63 Ennen Herra iloitsi antaessaan teidän menestyä ja lisääntyä, nyt hän iloitsee hävittäessään ja tuhotessaan teitä. Teidät repäistään pois siitä maasta, jota nyt olette menossa ottamaan haltuunne.

64 "Herra hajottaa teidät kaikkien kansojen sekaan kautta koko maanpiirin, ja te joudutte palvelemaan vieraita jumalia, joita ette tunne ja joita eivät isännekään tunteneet, puisia ja kivisiä jumalia.

65 Vieraiden kansojen keskuudessa te ette koskaan löydä rauhaa eikä teillä ole edes jalansijaa, mihin voisitte pysähtyä levähtämään. Herra tekee teidät siellä pelokkaiksi ja aroiksi, hän riuduttaa silmänne ja lannistaa mielenne.

66 Henkenne on aina hiuskarvan varassa; päivin ja öin te elätte pelon vallassa ettekä koskaan voi olla varmoja hengestänne.

67 Aamulla te sanotte: 'Kunpa olisi ilta', ja illalla: 'Kunpa aamu jo koittaisi!' Näin suuri on pelko sydämessänne kaiken sen takia, mitä näette.

68 Herra vie teidät laivoilla takaisin Egyptiin, vaikka minä sanoin, ettette koskaan enää palaa sinne. Siellä te kaupittelette itseänne vihollisillenne orjiksi ja orjattariksi, mutta kukaan ei teitä huoli."

 

 

]]>
1 http://gustavadolphus.puheenvuoro.uusisuomi.fi/262899-dietrich-bonhoeffer#comments Elämä Rehellisyys Totuus Sun, 21 Oct 2018 09:48:02 +0000 Vesa Leinonen http://gustavadolphus.puheenvuoro.uusisuomi.fi/262899-dietrich-bonhoeffer
Elämä ensimmäisenä http://gustavadolphus.puheenvuoro.uusisuomi.fi/262755-elama-ensimmaisena <p>Monen ihmisen mielessä saattaa olla sellainen Raamatullinen käsite, että taivaan ja maan Luojalla on valtaa ja voimaa.</p><p>Mutta samalla Luoja ja Saatana olisivat yhtäläisiä voimassa? Sellainen käsitys on kieroutunut ja väärä käsite todellisuudesta.</p><p>Elämän Luojan ja paholaisen välillä ei ole kilpailua niiden olemisen suhteen. Ainoa ilmapiiri missä sellaista taistelua käydään, on ihmisten mielen ajatuksissa.&nbsp; Sillä ihmisen itse pitää valita kenen puolelle hän taistelee, taisteleeko totuuden, ja hyvyyden edestä, vai taisteleeko pahuuden puolella.</p><p>&nbsp;</p><p><strong>Valitse elämä</strong></p><p>Ihminen itse pitää päättää omassa mielessä, rakastaako pahuutta enemmän kuin hyvyyttä?</p><p>Moni ihminen rakastaa pahuutta paljon enemmän kuin hyvyyttä, siksi maailmassa on niin paljon salaisuuden kieroutta, &nbsp;pimitystä, valheita ja syntiä. Ihmiset osallistuvat pahuuden valtakunnan voimalle, antamalla pahuuden valtakunnalle voimaa ja valtaa.</p><p>&nbsp;</p><p><strong>Taistelu ihmisten mielestä jatkuu monella eri tasolla</strong></p><p>Yksi alue missä taistelu on jatkuvaa tuhansia vuosia on ajattelun logiikka, järkevä maailmankuva käsite.</p><p>Sekoileva ihmisen mieli eri erota syy ja seurauksen maailman todellisuutta, se sekoittaa materiaalisen maailman omien mielen ajatuksien kanssa. Eikä tee selvää pesäeroa materiaalisen syy ja seuraus maailman ja ihmisen sisäinen mielen ajatuksien kanssa.</p><p>Ihmisen pitää tunnustaa materiaalisen maailman todellisuus. Jos ihminen ei tunnusta materiaalisen maailman todellisuutta se sitten sekoilee ajatuksissa.</p><p><strong>Esimerkiksi.</strong></p><p>Ihminen saa sytyn, tekee nuotion, ja savesta valaa tiiliä ja rakentaa uunin. Löytää rauta pitoista kiveä, malmia, louhii siitä raaka-ainetta, rikastaa malmia ja laittaa sitä kuumaan uuniin. Kuumassa uunissa metalli sulaa. Sulanut metalli erottuu mineraali aineista, sitten sulanut metallin voi erottaa ja hyödyntää työkaluja varten.</p><p>Alkuaineet erottuvat toisista, seoksia voi käyttää eritarkoituksissa seoksen ominaisuuksia hyödyttämällä.</p><p>Rautainen työkalu on ihmiselle hyödyllinen.</p><p>Ihminen käyttää rauta työkaluja työnteossa, ja ajanmittaa rautaa tulee ruostetta, mikä syö pois raudan pintaa ja heikentää sitä. &nbsp;&nbsp;</p><p>Jos ihminen ei ajattele järkevästi, eikä ole nähnyt uudessa kunnossa rauta työkaluja, eikä tunne raudan ominaisuuksia, se saattaisi keskustelussa mennä väärälle puolelle rautaa. Ja alkaa väittämään, että ruoste ja rauta ovat tasa-arvoisia, tasavertaisia, yhtä ja samaa.</p><p>Monet asiat yhteyskunnan keskustelussa ovat juuri sitä, ihmiset eivät ymmärrä, eikä tiedä raudan ja ruosteen eroa. Siksi he sekoilevat ajatuksissa.</p><p>&nbsp;</p><p><strong>Moni ihminen sanoo ja väittää että ei ole hyvän ja pahan eroja</strong></p><p>Hyvän ja pahan erot ovat verrattavissa rautaan ja ruosteeseen.</p><p>Järkevästi ajattelevat ihminen tunnistaa materiaalisen maailman todellisuuden, eikä kiellä sen olemassa olemisen. &nbsp;</p><p>Vasta puoli materiaaliselle maailmalle on ihmisen sisäiset omat halut, ja ajatukset. Omat sisäiset ajatukset voivat olla niin vahvoja, että kierouttaa ja kieltää materiaalisen maailma todellisuuden.</p><p>Toinen ääripää on se, että ihminen etsii materiaalisesta maailmasta ihmisen elämän syyn, ja tekee materiaalisesta maailman itselle jumalan.</p><p>Oikea tasapaino löytyy oikeasta tiedosta, oikeasta ymmärryksestä, oikeasta maailmankuvasta ja oikeasta elämän filosofiasta. Elämän Luoja Elohim, on antanut 66 kirjaa (tai kirjettä) 40 kirjoittajan kautta, minkä avulla ihminen saa oikeata tietoa maailmasta ja ihmisen elämän merkityksestä.</p><p>&nbsp;</p><p><strong>Totuutta ja valhetta maailmassa?</strong></p><p>Luoja (Elohim) loi maailman alussa, ja se oli hyvä.</p><p>Elämä maan päällä oli alussa hyvä, se oli täydellistä. Sitten ajan mittaan joku alkoi syövyttämään elämää maan päällä, vertaus kuvana voisi käyttää rautaa, rauta oli alussa hyvä, kunnes ruoste alkoi syömään sitä. &nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;</p><p>Se ei ole hyvä ja paha yhtä. Ei ole mitään tasavertaista.</p><p>Syynä on syvä syy siihen. Pahuus ei voi olla itsestään olemassa.</p><p>Sinulla ei voi olla hyvä Jumala ja paha Jumala. Se on mahdotonta Pyhän Raamatun oikean tiedon perusteelta.</p><p>Sitten et voi koskaan kertoa, mikä on oikein? ja mikä on väärässä?</p><p>&nbsp;</p><p><strong>Pahan perustus</strong></p><p>Paha perustuu siihen että se kääntyy vasten ​​hyvää.</p><p>&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><p><strong>Mikä on valhe?</strong></p><p>Se on totuus käänetty kieroksi. Monet ihmiset ovat niin naiivia, etteivät tajua totuuden ja valheitten erot. vaikkapa valheen edustajat koputtavat ovella, myymässä valheita, ihmiset hymyilevät ja sanovat, &quot;ihanaa!&quot;, valheita tuodaan ihan koti ovelle. Sitä tulee ulkomailta, koti radiosta, televisiosta ja puoluettein vaali edustajien suusta. &quot;Tasavertaiset edustajat&quot;, valheitten ja totuuden sekasoppaa.</p><p>&nbsp;</p><p><strong>Mikä on totuuden ja valheen erot?</strong></p><p>Totuus tulee hyvin toimeen ilman valheita.</p><p>Valheet eivät tule toimeen ilman totuutta.</p><p>Heti siinä jo näkee miten epätasavertaisia totuus ja valheet ovat.</p><p>Monet ihmiset, alakulttuurin ihmiset ja puolueen edustajat ovat monessa asiassa sitä mieltä, että tasa-arvoille pitäisi sitoa lakien kautta.</p><p>He sekoilevat mielen ajatellussa, he eivät tunnista todellisuutta materiaalisen maailmasta, eikä tunnusta todellisuutta ihmisen ominaisuuksista, joka on Luotu Elämän Luojan kaltaiseksi. Äly, tajunta, mielikuvitus, tahto, muisti ja tunteet.</p><p>&nbsp;</p><p><strong>Sekoilevat ihmiset eivät tajua miten pahasti he ovat pihalla tosiasioista?</strong></p><p>Tässä muutama aihe missä ihmiset sekoilevat.</p><ol><li>Hyvän merkitys</li><li>Pahan merkitys</li><li>Ihmisen elämän merkitys</li><li>Seksuaalisuuden merkitys</li><li>Miehen ja naisen seurustelu merkitys</li><li>Miehen ja naisen avioliiton merkitys</li><li>Perheen merkitys</li><li>Elämän Luojan tahto ihmiselle</li><li>Oikea maailmakuva merkitys</li><li>Oikea elämän filosofia merkitys</li></ol><p>Rauta voi hyvin ja tulee hyvin toimeen ilman ruostetta.</p><p>Ruoste ei tule toimeen ilman rautaa. &nbsp;</p><p>Totuus voi hyvin ilman valheita. Parempi niin että on vain puhdasta totuutta.&nbsp; Aika maan päällä on liian lyhyt aika, sekoilla valheitten kanssa. &nbsp;&nbsp;</p><p>Valheet eivät pärjää ilman totuutta, valheet aina etsivät totuutta, että saisivat sieltä nakertaa pois totuutta. &nbsp;</p><p>Suomen 200 vuoden historia on täynnä yhteyskunnan ihmisten sekoilua.</p><p>&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><p><strong>Totuus on yksinkertainen, se vain on niin.</strong></p><p>Elämä on maan päällä siksi että itse Elämän Luoja loi elämän.</p><p>Valheet ovat valheita, koska ne menevät vasten totuutta.</p><p>Paha on kapina vasten hyvää.</p><p>Pyhä Raamattu tukee hyvää, alussa oli vain hyvää. Elämä on elämä siksi että siinä ei ole kuolemaa.</p><p>Elämä tulee hyvin toimeen maan päällä ilman kuolemaa. Kuolemaa ei pysty luomaan elämää.</p><p>Elämä ja kuolema eivät ole tasavertaisia.</p><p>Tasavertaisuus monessa asiassa on absurdia.</p><p>Ihmiset sekoilevat tasavertaisuuden kanssa.</p><p>Onko ihmisen elämä tasavertainen kuoleman kanssa?</p><p>Kumpi tuli ensiksi?</p><p>Elämä tietysti tuli ensiksi. Materiaalisessa maailmassa on syy ja seuraus, se on osa ajan nuolta, aika nuoli osoittaa yhteen suuntaan.</p><p>Aika nuoli ei osoita tasavertaisesti moneen suuntaan. Aika nuoli osoittaa vain yhteen suuntaan ihmisen elämässä maan päällä.</p><p>Miksi ihmiset sekoilevat mielen ajatuksissa?</p><p>Siksi että ovat menettäneet tolkkunsa. He rakastavat syntiä, eikä anna kunniaa Elämän Luojalle maan päällä.&nbsp; Luoja antaa ihmisiä viedä heidän oma tahtonsa, ihmiset valitsevat itselle sekoilua, Luoja antaa ihmisten siten sekoilla ihmisten omassa mielessä. Mutta se ei muuta mitään materiaalisessa todellisuuden maailmassa.</p><p>&nbsp;</p><p><strong>Elämän Luoja (Elohim) on Elämän Luoja.</strong></p><p>Pahuus perustuu jonnekin, se perustuu kapinaan Elämän Luojaa vasten.</p><p>Pahuus on elämän vihollinen.</p><p>Valhe on valhe, koska on ristiriidassa totuuden kanssa.</p><p>Elämä on ilman kuolemaa. Kuolema on elämän loppu.</p><p>Voit olla avioliitossa ilman avioeroa, mutta et voi olla avioeroa ilman avioliittoa.</p><p>&nbsp;</p><p><strong>Elämä on aina ensiksi</strong></p><p>Hyvä on aina ensimmäinen.</p><p>Totuus on ikuinen.</p><p>Valheet ovat väkiaikaisia.</p><p>Valheet kierouttavat totuuden epäkuntoon.</p><p>Elämän viholliset ovat valheen edustajia.</p><p>Vihollinen aina kierouttaa jotain asiaa, se on vihollisen toiminta ympäristö.</p><p>Niin kuin elämä ja kuolema, elämä tulee hyvin toimeen ilman kuolemaa. Elämän viholliset eivät tulee toimeen ilman elämää. &nbsp;</p><p>Suomen yhteyskunnalle syötetyt valheet. 1900-1991.</p><ol><li>1917-1922.&nbsp; Bolsevikit, vallankumoukset.</li><li>1917-1979. Kommunismin valta.</li><li>1922-1940.&nbsp; Ammatti rikollisten kiristys.</li><li>1941-1945.&nbsp; Sotasyyllisyys ja Sotakorvaukset.</li><li>1945-1991. Ateisti valtion pseudo-sosialismi.</li><li>1971-2001. Seksuaalisuuden vallankumous.</li><li>1981-2018. Tasa-arvoisuuden hedonismin sekoilu.</li><li>2000-2018. Totuuden ja valheitten tasa-arvoisuus. &nbsp;&nbsp;&nbsp;</li></ol><p>Suomessa on miljoonia ihmisiä ketkä ovat ottaneet valheet vastaan totuutena, se on heidän elämän sisäinen totuus, ja niin elävät valheen tiedon tilassa. Samalla heidän vaikutus yhteyskunnan keskustelussa totuuden suhteen on kuin ruoste rautaan, se syövyttää totuutta.</p><p>Terijoen hallitus?</p><p>Oliko se rautaa ja ruostetta?</p><p>Miten tyhmäksi ihminen voi vajeta, ja vielä hengittää? &nbsp;</p><p>&nbsp;&nbsp;&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><p><strong>Hesekiel. 28:11-19.</strong></p><p>11 &quot;Minulle tuli tämä Herran sana:</p><p>12 &quot;Ihminen, viritä valitusvirsi Tyroksen kuninkaasta, sano hänelle: Näin sanoo Herra Jumala:</p><p>&nbsp;&nbsp;&nbsp; -- Sinä olit täydellisistä täydellisin,</p><p>&nbsp;&nbsp;&nbsp; täynnä viisautta, itse kauneus.</p><p>&nbsp;&nbsp;&nbsp; 13 Olit Eedenissä, Jumalan puutarhassa,</p><p>&nbsp;&nbsp;&nbsp; ja sinua koristivat kalliit kivet,</p><p>&nbsp;&nbsp;&nbsp; karneolit, topaasit ja kalsedonit,</p><p>&nbsp;&nbsp;&nbsp; krysoliitit, onyksit, jaspikset,</p><p>&nbsp;&nbsp;&nbsp; safiirit, turkoosit ja smaragdit.</p><p>&nbsp;&nbsp;&nbsp; Pukusi oli kullalla kirjailtu.</p><p>&nbsp;&nbsp;&nbsp; Jo syntyessäsi oli kaikki valmiina.</p><p>&nbsp;&nbsp;&nbsp; 14 Kerubiksi minä sinut tein,</p><p>&nbsp;&nbsp;&nbsp; sädehtiväksi vartijaenkeliksi,</p><p>&nbsp;&nbsp;&nbsp; sinä olit pyhällä vuorella,</p><p>&nbsp;&nbsp;&nbsp; käyskentelit välkehtivien kivien keskellä.</p><p>&nbsp;&nbsp;&nbsp; 15 Moitteen sijaa ei sinussa ollut siitä päivästä, jona sinut loin, siihen päivään, jolloin lankesit pahaan.</p><p>&nbsp;&nbsp;&nbsp; 16 Kun kävit kauppaa kaikkialla,</p><p>&nbsp;&nbsp;&nbsp; sinä tulit yhä röyhkeämmäksi</p><p>&nbsp;&nbsp;&nbsp; ja sorruit syntiin.</p><p>&nbsp;&nbsp;&nbsp; Niin minä suistin sinut pyhältä vuorelta,</p><p>&nbsp;&nbsp;&nbsp; syöksin sinut, vartijakerubini,</p><p>&nbsp;&nbsp;&nbsp; välkehtivien kivien keskeltä.</p><p>&nbsp;&nbsp;&nbsp; 17 Kauneutesi houkutti sinut korskeuteen,</p><p>&nbsp;&nbsp;&nbsp; loistosi sokaisemana haaskasit viisautesi.</p><p>&nbsp;&nbsp;&nbsp; Nyt olen syössyt sinut alas,</p><p>&nbsp;&nbsp;&nbsp; jättänyt kuninkaiden katseltavaksi</p><p>&nbsp;&nbsp;&nbsp; ja pilkattavaksi.</p><p>&nbsp;&nbsp;&nbsp; 18 Sinä teit kaupoissasi vääryyttä,</p><p>&nbsp;&nbsp;&nbsp; monin synnein sinä saastutit pyhäkkösi.</p><p>&nbsp;&nbsp;&nbsp; Siksi minä sytytin keskellesi tulen,</p><p>&nbsp;&nbsp;&nbsp; ja se poltti sinut,</p><p>&nbsp;&nbsp;&nbsp; minä tein sinusta tomua ja tuhkaa</p><p>&nbsp;&nbsp;&nbsp; kaikkien nähden.</p><p>&nbsp;&nbsp;&nbsp; 19 Kaikki kansat, jotka tunsivat sinut, kauhistuvat nyt kohtaloasi. Sinä olet kammottava varoitus. Sinä olet iäksi poissa.&quot;</p><p><a href="http://raamattu.fi/1992/Hes.28.html#o37" title="http://raamattu.fi/1992/Hes.28.html#o37">http://raamattu.fi/1992/Hes.28.html#o37</a></p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Monen ihmisen mielessä saattaa olla sellainen Raamatullinen käsite, että taivaan ja maan Luojalla on valtaa ja voimaa.

Mutta samalla Luoja ja Saatana olisivat yhtäläisiä voimassa? Sellainen käsitys on kieroutunut ja väärä käsite todellisuudesta.

Elämän Luojan ja paholaisen välillä ei ole kilpailua niiden olemisen suhteen. Ainoa ilmapiiri missä sellaista taistelua käydään, on ihmisten mielen ajatuksissa.  Sillä ihmisen itse pitää valita kenen puolelle hän taistelee, taisteleeko totuuden, ja hyvyyden edestä, vai taisteleeko pahuuden puolella.

 

Valitse elämä

Ihminen itse pitää päättää omassa mielessä, rakastaako pahuutta enemmän kuin hyvyyttä?

Moni ihminen rakastaa pahuutta paljon enemmän kuin hyvyyttä, siksi maailmassa on niin paljon salaisuuden kieroutta,  pimitystä, valheita ja syntiä. Ihmiset osallistuvat pahuuden valtakunnan voimalle, antamalla pahuuden valtakunnalle voimaa ja valtaa.

 

Taistelu ihmisten mielestä jatkuu monella eri tasolla

Yksi alue missä taistelu on jatkuvaa tuhansia vuosia on ajattelun logiikka, järkevä maailmankuva käsite.

Sekoileva ihmisen mieli eri erota syy ja seurauksen maailman todellisuutta, se sekoittaa materiaalisen maailman omien mielen ajatuksien kanssa. Eikä tee selvää pesäeroa materiaalisen syy ja seuraus maailman ja ihmisen sisäinen mielen ajatuksien kanssa.

Ihmisen pitää tunnustaa materiaalisen maailman todellisuus. Jos ihminen ei tunnusta materiaalisen maailman todellisuutta se sitten sekoilee ajatuksissa.

Esimerkiksi.

Ihminen saa sytyn, tekee nuotion, ja savesta valaa tiiliä ja rakentaa uunin. Löytää rauta pitoista kiveä, malmia, louhii siitä raaka-ainetta, rikastaa malmia ja laittaa sitä kuumaan uuniin. Kuumassa uunissa metalli sulaa. Sulanut metalli erottuu mineraali aineista, sitten sulanut metallin voi erottaa ja hyödyntää työkaluja varten.

Alkuaineet erottuvat toisista, seoksia voi käyttää eritarkoituksissa seoksen ominaisuuksia hyödyttämällä.

Rautainen työkalu on ihmiselle hyödyllinen.

Ihminen käyttää rauta työkaluja työnteossa, ja ajanmittaa rautaa tulee ruostetta, mikä syö pois raudan pintaa ja heikentää sitä.   

Jos ihminen ei ajattele järkevästi, eikä ole nähnyt uudessa kunnossa rauta työkaluja, eikä tunne raudan ominaisuuksia, se saattaisi keskustelussa mennä väärälle puolelle rautaa. Ja alkaa väittämään, että ruoste ja rauta ovat tasa-arvoisia, tasavertaisia, yhtä ja samaa.

Monet asiat yhteyskunnan keskustelussa ovat juuri sitä, ihmiset eivät ymmärrä, eikä tiedä raudan ja ruosteen eroa. Siksi he sekoilevat ajatuksissa.

 

Moni ihminen sanoo ja väittää että ei ole hyvän ja pahan eroja

Hyvän ja pahan erot ovat verrattavissa rautaan ja ruosteeseen.

Järkevästi ajattelevat ihminen tunnistaa materiaalisen maailman todellisuuden, eikä kiellä sen olemassa olemisen.  

Vasta puoli materiaaliselle maailmalle on ihmisen sisäiset omat halut, ja ajatukset. Omat sisäiset ajatukset voivat olla niin vahvoja, että kierouttaa ja kieltää materiaalisen maailma todellisuuden.

Toinen ääripää on se, että ihminen etsii materiaalisesta maailmasta ihmisen elämän syyn, ja tekee materiaalisesta maailman itselle jumalan.

Oikea tasapaino löytyy oikeasta tiedosta, oikeasta ymmärryksestä, oikeasta maailmankuvasta ja oikeasta elämän filosofiasta. Elämän Luoja Elohim, on antanut 66 kirjaa (tai kirjettä) 40 kirjoittajan kautta, minkä avulla ihminen saa oikeata tietoa maailmasta ja ihmisen elämän merkityksestä.

 

Totuutta ja valhetta maailmassa?

Luoja (Elohim) loi maailman alussa, ja se oli hyvä.

Elämä maan päällä oli alussa hyvä, se oli täydellistä. Sitten ajan mittaan joku alkoi syövyttämään elämää maan päällä, vertaus kuvana voisi käyttää rautaa, rauta oli alussa hyvä, kunnes ruoste alkoi syömään sitä.       

Se ei ole hyvä ja paha yhtä. Ei ole mitään tasavertaista.

Syynä on syvä syy siihen. Pahuus ei voi olla itsestään olemassa.

Sinulla ei voi olla hyvä Jumala ja paha Jumala. Se on mahdotonta Pyhän Raamatun oikean tiedon perusteelta.

Sitten et voi koskaan kertoa, mikä on oikein? ja mikä on väärässä?

 

Pahan perustus

Paha perustuu siihen että se kääntyy vasten ​​hyvää.

 

 

Mikä on valhe?

Se on totuus käänetty kieroksi. Monet ihmiset ovat niin naiivia, etteivät tajua totuuden ja valheitten erot. vaikkapa valheen edustajat koputtavat ovella, myymässä valheita, ihmiset hymyilevät ja sanovat, "ihanaa!", valheita tuodaan ihan koti ovelle. Sitä tulee ulkomailta, koti radiosta, televisiosta ja puoluettein vaali edustajien suusta. "Tasavertaiset edustajat", valheitten ja totuuden sekasoppaa.

 

Mikä on totuuden ja valheen erot?

Totuus tulee hyvin toimeen ilman valheita.

Valheet eivät tule toimeen ilman totuutta.

Heti siinä jo näkee miten epätasavertaisia totuus ja valheet ovat.

Monet ihmiset, alakulttuurin ihmiset ja puolueen edustajat ovat monessa asiassa sitä mieltä, että tasa-arvoille pitäisi sitoa lakien kautta.

He sekoilevat mielen ajatellussa, he eivät tunnista todellisuutta materiaalisen maailmasta, eikä tunnusta todellisuutta ihmisen ominaisuuksista, joka on Luotu Elämän Luojan kaltaiseksi. Äly, tajunta, mielikuvitus, tahto, muisti ja tunteet.

 

Sekoilevat ihmiset eivät tajua miten pahasti he ovat pihalla tosiasioista?

Tässä muutama aihe missä ihmiset sekoilevat.

 1. Hyvän merkitys
 2. Pahan merkitys
 3. Ihmisen elämän merkitys
 4. Seksuaalisuuden merkitys
 5. Miehen ja naisen seurustelu merkitys
 6. Miehen ja naisen avioliiton merkitys
 7. Perheen merkitys
 8. Elämän Luojan tahto ihmiselle
 9. Oikea maailmakuva merkitys
 10. Oikea elämän filosofia merkitys

Rauta voi hyvin ja tulee hyvin toimeen ilman ruostetta.

Ruoste ei tule toimeen ilman rautaa.  

Totuus voi hyvin ilman valheita. Parempi niin että on vain puhdasta totuutta.  Aika maan päällä on liian lyhyt aika, sekoilla valheitten kanssa.   

Valheet eivät pärjää ilman totuutta, valheet aina etsivät totuutta, että saisivat sieltä nakertaa pois totuutta.  

Suomen 200 vuoden historia on täynnä yhteyskunnan ihmisten sekoilua.

 

 

Totuus on yksinkertainen, se vain on niin.

Elämä on maan päällä siksi että itse Elämän Luoja loi elämän.

Valheet ovat valheita, koska ne menevät vasten totuutta.

Paha on kapina vasten hyvää.

Pyhä Raamattu tukee hyvää, alussa oli vain hyvää. Elämä on elämä siksi että siinä ei ole kuolemaa.

Elämä tulee hyvin toimeen maan päällä ilman kuolemaa. Kuolemaa ei pysty luomaan elämää.

Elämä ja kuolema eivät ole tasavertaisia.

Tasavertaisuus monessa asiassa on absurdia.

Ihmiset sekoilevat tasavertaisuuden kanssa.

Onko ihmisen elämä tasavertainen kuoleman kanssa?

Kumpi tuli ensiksi?

Elämä tietysti tuli ensiksi. Materiaalisessa maailmassa on syy ja seuraus, se on osa ajan nuolta, aika nuoli osoittaa yhteen suuntaan.

Aika nuoli ei osoita tasavertaisesti moneen suuntaan. Aika nuoli osoittaa vain yhteen suuntaan ihmisen elämässä maan päällä.

Miksi ihmiset sekoilevat mielen ajatuksissa?

Siksi että ovat menettäneet tolkkunsa. He rakastavat syntiä, eikä anna kunniaa Elämän Luojalle maan päällä.  Luoja antaa ihmisiä viedä heidän oma tahtonsa, ihmiset valitsevat itselle sekoilua, Luoja antaa ihmisten siten sekoilla ihmisten omassa mielessä. Mutta se ei muuta mitään materiaalisessa todellisuuden maailmassa.

 

Elämän Luoja (Elohim) on Elämän Luoja.

Pahuus perustuu jonnekin, se perustuu kapinaan Elämän Luojaa vasten.

Pahuus on elämän vihollinen.

Valhe on valhe, koska on ristiriidassa totuuden kanssa.

Elämä on ilman kuolemaa. Kuolema on elämän loppu.

Voit olla avioliitossa ilman avioeroa, mutta et voi olla avioeroa ilman avioliittoa.

 

Elämä on aina ensiksi

Hyvä on aina ensimmäinen.

Totuus on ikuinen.

Valheet ovat väkiaikaisia.

Valheet kierouttavat totuuden epäkuntoon.

Elämän viholliset ovat valheen edustajia.

Vihollinen aina kierouttaa jotain asiaa, se on vihollisen toiminta ympäristö.

Niin kuin elämä ja kuolema, elämä tulee hyvin toimeen ilman kuolemaa. Elämän viholliset eivät tulee toimeen ilman elämää.  

Suomen yhteyskunnalle syötetyt valheet. 1900-1991.

 1. 1917-1922.  Bolsevikit, vallankumoukset.
 2. 1917-1979. Kommunismin valta.
 3. 1922-1940.  Ammatti rikollisten kiristys.
 4. 1941-1945.  Sotasyyllisyys ja Sotakorvaukset.
 5. 1945-1991. Ateisti valtion pseudo-sosialismi.
 6. 1971-2001. Seksuaalisuuden vallankumous.
 7. 1981-2018. Tasa-arvoisuuden hedonismin sekoilu.
 8. 2000-2018. Totuuden ja valheitten tasa-arvoisuus.    

Suomessa on miljoonia ihmisiä ketkä ovat ottaneet valheet vastaan totuutena, se on heidän elämän sisäinen totuus, ja niin elävät valheen tiedon tilassa. Samalla heidän vaikutus yhteyskunnan keskustelussa totuuden suhteen on kuin ruoste rautaan, se syövyttää totuutta.

Terijoen hallitus?

Oliko se rautaa ja ruostetta?

Miten tyhmäksi ihminen voi vajeta, ja vielä hengittää?  

   

 

Hesekiel. 28:11-19.

11 "Minulle tuli tämä Herran sana:

12 "Ihminen, viritä valitusvirsi Tyroksen kuninkaasta, sano hänelle: Näin sanoo Herra Jumala:

    -- Sinä olit täydellisistä täydellisin,

    täynnä viisautta, itse kauneus.

    13 Olit Eedenissä, Jumalan puutarhassa,

    ja sinua koristivat kalliit kivet,

    karneolit, topaasit ja kalsedonit,

    krysoliitit, onyksit, jaspikset,

    safiirit, turkoosit ja smaragdit.

    Pukusi oli kullalla kirjailtu.

    Jo syntyessäsi oli kaikki valmiina.

    14 Kerubiksi minä sinut tein,

    sädehtiväksi vartijaenkeliksi,

    sinä olit pyhällä vuorella,

    käyskentelit välkehtivien kivien keskellä.

    15 Moitteen sijaa ei sinussa ollut siitä päivästä, jona sinut loin, siihen päivään, jolloin lankesit pahaan.

    16 Kun kävit kauppaa kaikkialla,

    sinä tulit yhä röyhkeämmäksi

    ja sorruit syntiin.

    Niin minä suistin sinut pyhältä vuorelta,

    syöksin sinut, vartijakerubini,

    välkehtivien kivien keskeltä.

    17 Kauneutesi houkutti sinut korskeuteen,

    loistosi sokaisemana haaskasit viisautesi.

    Nyt olen syössyt sinut alas,

    jättänyt kuninkaiden katseltavaksi

    ja pilkattavaksi.

    18 Sinä teit kaupoissasi vääryyttä,

    monin synnein sinä saastutit pyhäkkösi.

    Siksi minä sytytin keskellesi tulen,

    ja se poltti sinut,

    minä tein sinusta tomua ja tuhkaa

    kaikkien nähden.

    19 Kaikki kansat, jotka tunsivat sinut, kauhistuvat nyt kohtaloasi. Sinä olet kammottava varoitus. Sinä olet iäksi poissa."

http://raamattu.fi/1992/Hes.28.html#o37

]]>
2 http://gustavadolphus.puheenvuoro.uusisuomi.fi/262755-elama-ensimmaisena#comments Elämä Thu, 18 Oct 2018 20:24:30 +0000 Vesa Leinonen http://gustavadolphus.puheenvuoro.uusisuomi.fi/262755-elama-ensimmaisena
Onko Suomessa laillista tehdä politiikkaa, joka tappaa kansaa? http://paiviruippo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/259032-onko-suomessa-laillista-tehda-politiikkaa-joka-tappaa-kansaa <p>Suomessa 25 % miehistä kuolee ennen eläkeikää. Se on huomattavasti enemmän kuin muissa Pohjoismaissa.<br />&nbsp;<br />Suomessa pienituloiset miehet ehtivät olla eläkkeellä vain muutaman vuoden ennen kuolemaansa, kun taas hyvätuloiset miehet elävät vähintään 16 vuotta kauemmin kuin pienituloiset miehet. Tämä ero kasvaa koko ajan.<br />&nbsp;<br />Tätä vääryyttä luodaan ja toteutetaan nyt oikeistopolitiikalla.<br />&nbsp;<br />Hyvätuloisten miesten pitkät eläkeiät ja elämät on riistetty pienituloisten miesten elämistä.<br />&nbsp;<br />Pienituloisten naisten elinikä on vähintään seitsemän vuotta lyhyempi kuin hyvätuloisten naisten. Tämä on myös väärin.<br />&nbsp;<br />Hyvätuloiset ihmiset saavat Suomessa mm. parempaa terveydenhoitoa kuin pienituloiset. Tähän on puututtava eri keinoin.<br />&nbsp;<br />&nbsp;<br />Suomessa 15 % ihmisistä kuolee ennen eläkeikää. Se on paljon.<br />&nbsp;<br />Esimerkiksi vuonna 1953 Suomessa syntyi 90 866 lasta. Heistä 13 630 (15 %) kuoli ennen eläkeikää. Luku on liian suuri.<br />&nbsp;<br />Se on saatava pienemmäksi ja siihen on monia keinoja.<br />&nbsp;<br />&nbsp;<br /><strong>Kansalaisia sairastuttavan ja kansalaisten ennenaikaisiin kuolemiin johtavan hyväksikäytön kriminalisointi tulisi olla mukana jo Suomen perustuslaissa. Onko se siellä?</strong><br />&nbsp;<br />Kansalaiset eivät halua, että Suomesta tulee huonompi ja entistä eriarvoisempi maa. Kansa haluaa Suomesta oikeudenmukaisemman ja paremman maan.<br />&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Suomessa 25 % miehistä kuolee ennen eläkeikää. Se on huomattavasti enemmän kuin muissa Pohjoismaissa.
 
Suomessa pienituloiset miehet ehtivät olla eläkkeellä vain muutaman vuoden ennen kuolemaansa, kun taas hyvätuloiset miehet elävät vähintään 16 vuotta kauemmin kuin pienituloiset miehet. Tämä ero kasvaa koko ajan.
 
Tätä vääryyttä luodaan ja toteutetaan nyt oikeistopolitiikalla.
 
Hyvätuloisten miesten pitkät eläkeiät ja elämät on riistetty pienituloisten miesten elämistä.
 
Pienituloisten naisten elinikä on vähintään seitsemän vuotta lyhyempi kuin hyvätuloisten naisten. Tämä on myös väärin.
 
Hyvätuloiset ihmiset saavat Suomessa mm. parempaa terveydenhoitoa kuin pienituloiset. Tähän on puututtava eri keinoin.
 
 
Suomessa 15 % ihmisistä kuolee ennen eläkeikää. Se on paljon.
 
Esimerkiksi vuonna 1953 Suomessa syntyi 90 866 lasta. Heistä 13 630 (15 %) kuoli ennen eläkeikää. Luku on liian suuri.
 
Se on saatava pienemmäksi ja siihen on monia keinoja.
 
 
Kansalaisia sairastuttavan ja kansalaisten ennenaikaisiin kuolemiin johtavan hyväksikäytön kriminalisointi tulisi olla mukana jo Suomen perustuslaissa. Onko se siellä?
 
Kansalaiset eivät halua, että Suomesta tulee huonompi ja entistä eriarvoisempi maa. Kansa haluaa Suomesta oikeudenmukaisemman ja paremman maan.
 

]]>
22 http://paiviruippo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/259032-onko-suomessa-laillista-tehda-politiikkaa-joka-tappaa-kansaa#comments Elämä Kuolema Perustuslaki Fri, 03 Aug 2018 13:23:05 +0000 Päivi Ruippo http://paiviruippo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/259032-onko-suomessa-laillista-tehda-politiikkaa-joka-tappaa-kansaa
Onko abortti eettisesti oikein? http://ollistenlund.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256385-onko-abortti-eettisesti-oikein <p>Suomessa valtamedian mielestä abortista saa keskustella vain naisen oikeutena. Muunlaiset näkökulmat esitetään äärimielipiteinä. Kysymys ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen kuin valtamedia ja jotkut sitä myötäilevät liberaalit poliitikot antavat ymmärtää.</p><p>Abortissa on kysymys lapsen elämän lopettamisesta. Siinä on siis kyse kahden ihmisen elämästä ja oikeuksista. Kummankin elämä on tärkeä ja kummallakin on oikeuksia. Miksi valtamedia ei halua puolustaa lapsen ihmisoikeuksia?</p><p>Abortista pitäisi alkaa puhumaan uudella elämää kunnioittavalla tavalla. Lapsen elämän lopettaminen ei ole oikein ja sitä ei pitäisi tehdä muuten kuin aivan pakottavasssa tilanteessa. Ketään ihmistä ei tulisi lopettaa tai tappaa. Siitä pitäisi aina lähteä liikkeelle. Elämän puolesta ja kuolemaa vastaan.</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Suomessa valtamedian mielestä abortista saa keskustella vain naisen oikeutena. Muunlaiset näkökulmat esitetään äärimielipiteinä. Kysymys ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen kuin valtamedia ja jotkut sitä myötäilevät liberaalit poliitikot antavat ymmärtää.

Abortissa on kysymys lapsen elämän lopettamisesta. Siinä on siis kyse kahden ihmisen elämästä ja oikeuksista. Kummankin elämä on tärkeä ja kummallakin on oikeuksia. Miksi valtamedia ei halua puolustaa lapsen ihmisoikeuksia?

Abortista pitäisi alkaa puhumaan uudella elämää kunnioittavalla tavalla. Lapsen elämän lopettaminen ei ole oikein ja sitä ei pitäisi tehdä muuten kuin aivan pakottavasssa tilanteessa. Ketään ihmistä ei tulisi lopettaa tai tappaa. Siitä pitäisi aina lähteä liikkeelle. Elämän puolesta ja kuolemaa vastaan.

]]>
43 http://ollistenlund.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256385-onko-abortti-eettisesti-oikein#comments Abortti Elämä Ihmisoikeudet Valtamedia Tue, 05 Jun 2018 13:40:21 +0000 Olli Stenlund http://ollistenlund.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256385-onko-abortti-eettisesti-oikein
Ajasta aikaan http://jannekuusi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/255624-ajasta-aikaan <p>Julkaisen kolumneja toistaiseksi enemmän tai vähemmän säännöllisesti US Puheenvuorossa otsikolla&nbsp;<em>Ajasta aikaan</em>. Aluksi taustoitan tätä sarjaa, ja linkit varsinaisiin kolumneihin löytyvät tämän tekstin lopussa.</p> <p>&nbsp;</p> <p>2010-luvun alussa tutustuin hämmentävään nuoreen mieheen, jonka aivoituksista en aluksi saanut minkäänlaista selvyyttä. Santtu K oli tuolloin vasta kahdentoista, hänen erityislaatuisuuttaan oli tutkittu vuosien ajan eikä diagnoosia esim. autismista, aspergerista tai kehitysvammasta ollut onnistuttu selvittämään. Santtu puhuu tavalla, joka ei aukene ainakaan ulkopuoliselle.&nbsp;</p> <p>&nbsp;</p> <p>Santtu K on ollut käytännössä koko ikänsä isovanhempiensa hoidossa, sillä isä on kiireinen liikemies, joka matkustelee suurimman osan vuodesta ulkomailla, ja narkomaaniäiti on kuollut pojan ollessa kolmevuotias. Santun rovasti-isoisä ja taidemaalari-isoäiti ovat perhetuttujani, ja vietettyäni heidän kanssaan aikaa säännöllisesti, alkoi näyttää siltä, kuin poika olisi putkahtanut maan päälle jostakin kaukaa tulevaisuudesta, mikä tällaisesta maallistuneesta fiktiokirjailijastakin vaikutti täysin järjettömältä. Myös hänen kristillisyyden kanssa kilvoitteleva isoisänsä on painiskellut tuon saman kysymyksen äärellä. Aiemmin Santtu kävi kehitysvammaisille tarkoitettua sisäoppilaitosta, jossa hän ei tullut toimeen muiden oppilaiden kanssa, mutta hänelle pyrittiin räätälöimään erillinen opintie, turhaan. Hän ei kommunikoi paljoakaan sanoilla, vaan enimmäkseen muilla tavoilla, mutta tutkimuksissa hänet on määritelty älylliseltä kapasiteetiltaan aikuisen tasolle jo kymmenvuotiaana.&nbsp;</p> <p>&nbsp;</p> <p>Kiinnostuttuani aloin vähä vähältä ymmärtää viestejä, joita Santtu kertoo omalla erikoisella tavallaan. Hän käyttää usein&nbsp;ilmaisua, jonka tulkitsen&nbsp;&rdquo;me&rdquo;-sanaksi, mutta ketkä tai mitä nuo&nbsp;&rdquo;me&rdquo;ovat, siihen ei ole tullut selvyyttä.&nbsp;Käänsin kaiken uhalla meitä nykyajan eläjiä tarkoittavan ilmaisun sanalla&nbsp;&rdquo;ne&rdquo;, vaikka vaikutelmaksi saattaa tulla ylimielisyys, mikä ei ole ollut Santun tarkoitus.</p> <p>&nbsp;</p> <p>Santtu K on nykyään täysi-ikäinen ja asuu isovanhempiensa luona Varsinais-Suomen rannikolla. Ulkomaailman kanssa hän on fyysisesti harvoin tekemisissä, internetitse sitäkin enemmän. Kun viime vuosina hänen havaintonsa elämänmenosta, erityisesti Suomessa, ovat osoittautuneet hämmentävän tarkkanäköisiksi &ndash; niitä kun eivät näy kaventavan minkäänlaiset peitellyt rasitteet tai tarkoitusperät &ndash; aloin hänen luvallaan tulkita ja kirjata niitä koneelleni niin paljon kuin ehdin. Materiaalia kertyi gigabittikaupalla, ja siksi tähtään tulevaisuudessa aineiston julkaisemiseen editoituna kirjan kansien välissä. Sitä ennen päädyin tarjoamaan makupaloja yleisölle kolumneissa, joiden rajallinen tila tosin asettaa omat&nbsp;<em>haasteensa</em>, kuten asia businesskielellä ilmaistaisiin, ja se mahdollistaa enintään pintaraapaisun käsiteltävistä aihealueista.&nbsp;</p> <p>&nbsp;</p> <p>Tehtävä ei ole ollut helppo myöskään oman rajallisuuteni vuoksi, olenhan vain aikamme suomalaiseen ja ihmiskunnan kulttuuriin kahlittu kirjailija, jonka normatiivisuuteen jouduin armottomasti ja kouriintuntuvasti törmäämään prosessin edetessä. Sen vuoksi teksteissä on ajoittain ilmaisuja, joista olen ollut epävarma tai joita ei kielen puitteissa liene edes mahdollista tulkita. Nämä olen merkinnyt erillisillä huomautuksilla ja varustanut osan niistä myös sellaisilla&nbsp;<a href="https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/06/ET_.jpg">nettilinkeillä,</a>joiden ajattelen valaisevan ko. asiaa, sillä Santun kanssa kommunikoidessa teksti ja kieli itsessään ovat osoittautuneet piinallisen rajallisiksi. Tuloksena on joiltain osin lapsekasta ja kokkareista kieltä.</p> <p>&nbsp;</p> <p>Kolumneissa aihepiireiksi valikoituvat mm.&nbsp;<a href="http://www.viralforest.com/watch-1000-years-european-borders-change/">valtionrajat</a>,<a href="https://goo.gl/images/i5seMV">raha ja omistus,</a><a href="https://goo.gl/images/1sEfLK">lait,</a><a href="https://goo.gl/images/hP87B2">vankeus ja tuomiot,</a><a href="http://like.fi/kirjat/vapaus/">vapaus</a>,&nbsp;<a href="https://goo.gl/images/H4fipn">demokratia ja politiikka</a>,&nbsp;<a href="https://goo.gl/images/DqR1Vo">verotus</a>,&nbsp;<a href="https://goo.gl/images/q76Qcn">mainonta</a>,&nbsp;<a href="https://www.flickr.com/photos/24881515@N08/7400705612">media</a>,&nbsp;<a href="https://goo.gl/images/8kn7jt">sodat</a>,&nbsp;<a href="https://goo.gl/images/jtMTbF">historia,</a><a href="https://goo.gl/images/Mi3SXb">uskonnot</a>,&nbsp;<a href="https://goo.gl/images/QmZRg9">addiktiot,</a><a href="https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Reloj_Mundial,_Berl%C3%ADn,_Alemania,_2016-04-22,_DD_46-48_HDR.jpg#/media/File:Reloj_Mundial,_Berl%C3%ADn,_Alemania,_2016-04-22,_DD_46-48_HDR.jpg">aika</a>,<a href="https://goo.gl/images/oY7Ho8">elämänkaari ja kuolema</a>jne.</p> <p>&nbsp;</p> <p>Ensimmäinen kolumni käsittelee&nbsp;<a href="https://goo.gl/images/iNRT1a">kieltä ja kommunikaatiota</a>&ndash; mitäpä muutakaan. Se löytyy&nbsp;<a href="http://jannekuusi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/255627-ajasta-aikaan-teksti-ja-kommunikointi">täältä</a>.</p> <p>Toinen kolumni käsittelee rajoja ja valtioita. Se löytyy <a href="http://jannekuusi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/255874-ajasta-aikaan-rajat-ja-valtiot">täältä</a>.</p> <p>Kolmas kolumni käsittelee tarinaa. Se löytyy <a href="http://jannekuusi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256131-ajasta-aikaan-tarina">täältä</a>.</p> <p>Neljäs kolumni käsittelee kiusaamista. Se löytyy <a href="http://jannekuusi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256661-ajasta-aikaan-kiusaaminen-ja-kilpailu">täältä</a>.</p> <p>Viides kolumni käsittelee rahaa ja taloutta. Se löytyy <a href="http://jannekuusi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/258369-ajasta-aikaan-raha-ja-talous">täältä</a>.</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Julkaisen kolumneja toistaiseksi enemmän tai vähemmän säännöllisesti US Puheenvuorossa otsikolla Ajasta aikaan. Aluksi taustoitan tätä sarjaa, ja linkit varsinaisiin kolumneihin löytyvät tämän tekstin lopussa.

 

2010-luvun alussa tutustuin hämmentävään nuoreen mieheen, jonka aivoituksista en aluksi saanut minkäänlaista selvyyttä. Santtu K oli tuolloin vasta kahdentoista, hänen erityislaatuisuuttaan oli tutkittu vuosien ajan eikä diagnoosia esim. autismista, aspergerista tai kehitysvammasta ollut onnistuttu selvittämään. Santtu puhuu tavalla, joka ei aukene ainakaan ulkopuoliselle. 

 

Santtu K on ollut käytännössä koko ikänsä isovanhempiensa hoidossa, sillä isä on kiireinen liikemies, joka matkustelee suurimman osan vuodesta ulkomailla, ja narkomaaniäiti on kuollut pojan ollessa kolmevuotias. Santun rovasti-isoisä ja taidemaalari-isoäiti ovat perhetuttujani, ja vietettyäni heidän kanssaan aikaa säännöllisesti, alkoi näyttää siltä, kuin poika olisi putkahtanut maan päälle jostakin kaukaa tulevaisuudesta, mikä tällaisesta maallistuneesta fiktiokirjailijastakin vaikutti täysin järjettömältä. Myös hänen kristillisyyden kanssa kilvoitteleva isoisänsä on painiskellut tuon saman kysymyksen äärellä. Aiemmin Santtu kävi kehitysvammaisille tarkoitettua sisäoppilaitosta, jossa hän ei tullut toimeen muiden oppilaiden kanssa, mutta hänelle pyrittiin räätälöimään erillinen opintie, turhaan. Hän ei kommunikoi paljoakaan sanoilla, vaan enimmäkseen muilla tavoilla, mutta tutkimuksissa hänet on määritelty älylliseltä kapasiteetiltaan aikuisen tasolle jo kymmenvuotiaana. 

 

Kiinnostuttuani aloin vähä vähältä ymmärtää viestejä, joita Santtu kertoo omalla erikoisella tavallaan. Hän käyttää usein ilmaisua, jonka tulkitsen ”me”-sanaksi, mutta ketkä tai mitä nuo ”me”ovat, siihen ei ole tullut selvyyttä. Käänsin kaiken uhalla meitä nykyajan eläjiä tarkoittavan ilmaisun sanalla ”ne”, vaikka vaikutelmaksi saattaa tulla ylimielisyys, mikä ei ole ollut Santun tarkoitus.

 

Santtu K on nykyään täysi-ikäinen ja asuu isovanhempiensa luona Varsinais-Suomen rannikolla. Ulkomaailman kanssa hän on fyysisesti harvoin tekemisissä, internetitse sitäkin enemmän. Kun viime vuosina hänen havaintonsa elämänmenosta, erityisesti Suomessa, ovat osoittautuneet hämmentävän tarkkanäköisiksi – niitä kun eivät näy kaventavan minkäänlaiset peitellyt rasitteet tai tarkoitusperät – aloin hänen luvallaan tulkita ja kirjata niitä koneelleni niin paljon kuin ehdin. Materiaalia kertyi gigabittikaupalla, ja siksi tähtään tulevaisuudessa aineiston julkaisemiseen editoituna kirjan kansien välissä. Sitä ennen päädyin tarjoamaan makupaloja yleisölle kolumneissa, joiden rajallinen tila tosin asettaa omat haasteensa, kuten asia businesskielellä ilmaistaisiin, ja se mahdollistaa enintään pintaraapaisun käsiteltävistä aihealueista. 

 

Tehtävä ei ole ollut helppo myöskään oman rajallisuuteni vuoksi, olenhan vain aikamme suomalaiseen ja ihmiskunnan kulttuuriin kahlittu kirjailija, jonka normatiivisuuteen jouduin armottomasti ja kouriintuntuvasti törmäämään prosessin edetessä. Sen vuoksi teksteissä on ajoittain ilmaisuja, joista olen ollut epävarma tai joita ei kielen puitteissa liene edes mahdollista tulkita. Nämä olen merkinnyt erillisillä huomautuksilla ja varustanut osan niistä myös sellaisilla nettilinkeillä,joiden ajattelen valaisevan ko. asiaa, sillä Santun kanssa kommunikoidessa teksti ja kieli itsessään ovat osoittautuneet piinallisen rajallisiksi. Tuloksena on joiltain osin lapsekasta ja kokkareista kieltä.

 

Kolumneissa aihepiireiksi valikoituvat mm. valtionrajat,raha ja omistus,lait,vankeus ja tuomiot,vapausdemokratia ja politiikkaverotusmainontamediasodathistoria,uskonnotaddiktiot,aika,elämänkaari ja kuolemajne.

 

Ensimmäinen kolumni käsittelee kieltä ja kommunikaatiota– mitäpä muutakaan. Se löytyy täältä.

Toinen kolumni käsittelee rajoja ja valtioita. Se löytyy täältä.

Kolmas kolumni käsittelee tarinaa. Se löytyy täältä.

Neljäs kolumni käsittelee kiusaamista. Se löytyy täältä.

Viides kolumni käsittelee rahaa ja taloutta. Se löytyy täältä.

]]>
0 http://jannekuusi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/255624-ajasta-aikaan#comments Arvomaailma Elämä Elomme historia Ihminen Maailmankaikkeus Mon, 21 May 2018 15:26:42 +0000 Janne Kuusi http://jannekuusi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/255624-ajasta-aikaan
Kun elämä jää kesken. Elämä ei aina ole reilua. http://hoitaja.puheenvuoro.uusisuomi.fi/253392-kun-elama-jaa-kesken-elama-ei-aina-ole-reilua <p>Olen saanut kokea hienoja hetkiä, haastavia keskusteluja, raskaitakin, mutta myös voimaannuttavia. Hetkiä, mitkä pysäyttävät. On vain se aika ja hetki. Ei mennyttä eikä tulevaa. Tästä kokemuksesta on nyt jo yli vuosi aikaa.</p><p>Oli olemassa eräs Janne (nimi on muutettu). Sain käydä hänen kanssaan useamman keskustelun ja olen hänelle kiitollinen monesta asiasta. Kiitän kun hän avautui minulle ja kertoi elämästään. Olen kovin pahoillani kun hänen elämänsä ei kestänyt enempää kuin 32-vuotta. Elämä päätti toisin kuin hän olisi itse halunnut.</p><p>Voimme vaikuttaa elämäämme joissakin asioissa, mutta emme kaikessa. Meidän tulisi jokaisen elää hetkessä, tätä aikaa, juuri nyt ja tänään. Suunnitelmia, unelmia ja tavoitteita pitää olla, mutta elämä on nyt ja tässä. Sitä ei pidä unohtaa. Joskus minusta tuntuu, että me aiomme elää sitten joskus. Kun jää eläkkeelle tai kun lapset ovat aikuisia ja muuttaneet omilleen. Ihan kuin se elämä alkaisi sitten.</p><p>Jannekin olisi halunnut elää ja seurata lastensa kasvamista. Osallistua heidän elämäänsä, harrastuksiin ja kokea kasvamisen haasteet, murrosiän ja kiukut sekä kyseenalaistamiset. Sitä Janne ei nyt voi kokea. Se oli hänelle surullisinta. Hän huolehti kovasti kuinka perhe pärjää kun häntä ei enää ole.</p><p>Janne soitti minulle ensimmäisen kerran joulukuun alussa. Jotenkin sain hänestä heti lämpimän ja ystävällisen vaikutelman. En koskaan tavannut häntä, mutta hän soitti minulle useamman kerran.</p><p>Janne kertoi millaista oli odottaa kuolemaa kun se nyt on tulossa ja kukaan sitä ei voi estää tulemasta. Hän sairasti vajaan vuoden. Viimeiset ajat hän oli sairaalassa. Kipuja hänellä ei paljoa ollut tai jos olikin, niin lääkitys auttoi häntä. Sairaus vei myös hänen fyysiset voimansa ja hän ei jaksanut loppuvaiheessa liikkua.</p><p>Janne kertoi harkinneensa itsemurhaa kun oli saanut tietää, että ei tule selviämään sairaudesta. Oli pohtinut monta kertaa. Hän ei halunnut sitä tehdä. Oli miettinyt myös olisiko ketään joka häntä siinä auttaisi. Janne kertoi, että ei uskaltanut sitä kysyä.</p><p>Hän kysyi minulta tajuanko millaista on tietää kohta kuolevansa? Ei sitä voi samalla tavalla ymmärtää ja tuntea kuin kohta kuoleva itse. Kerroin, että olen hoitanut kuolevia hyvin paljon työni puolesta aikoinaan ja kokenut surua, sairautta, kärsimystä ja monenlaista hätää paljon. Mutta ei minullakaan, työstäni&nbsp;ja kokemuksistani huolimatta voi mitenkään olla samaa tunnetta ja kokemusta kuin sairaalla itsellään on. Sairastamisen kokemus on henkilökohtainen ja sisäinen hätä on oma. Sitä ei voi ulkoistaa. Siitä voi kyllä kertoa. Hoitajana sen voi nähdä ja asioita tulkita.</p><p>Kukapa tietää, vaikka jonakin päivänä jatkamme taas keskustelua siellä jossakin.</p><p>Voi kuinka kauniisti aurinko jo toisinaan paistaa. Luonto odottaa kesää lähestyväksi ja mahdollisuutta puhjeta kukkaan. Puut täyttyvät lehdistä, pensaat ruusuista ja saamme taas nauttia luonnon monimuotoisuudesta ja valosta. Kyllä se kesä sieltä tulee, mutta eletään rauhassa nyt tämä aika.</p><p>&nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp;Kun näit vesitilkan<br />&nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp;kutsuit sitä mereksi<br />&nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp;Kun näit hiekanjyvän<br />&nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp;sanoit sitä vuoreksi<br />&nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp;Leivän piti olla mustaa,<br />&nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp;oikeaa, ja rakkauden<br />&nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp;paitsi ikuista<br />&nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp;niin syvää<br />&nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp;että siihen saattoi hukkua</p><p>&nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp;Tommy Tabermann</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Olen saanut kokea hienoja hetkiä, haastavia keskusteluja, raskaitakin, mutta myös voimaannuttavia. Hetkiä, mitkä pysäyttävät. On vain se aika ja hetki. Ei mennyttä eikä tulevaa. Tästä kokemuksesta on nyt jo yli vuosi aikaa.

Oli olemassa eräs Janne (nimi on muutettu). Sain käydä hänen kanssaan useamman keskustelun ja olen hänelle kiitollinen monesta asiasta. Kiitän kun hän avautui minulle ja kertoi elämästään. Olen kovin pahoillani kun hänen elämänsä ei kestänyt enempää kuin 32-vuotta. Elämä päätti toisin kuin hän olisi itse halunnut.

Voimme vaikuttaa elämäämme joissakin asioissa, mutta emme kaikessa. Meidän tulisi jokaisen elää hetkessä, tätä aikaa, juuri nyt ja tänään. Suunnitelmia, unelmia ja tavoitteita pitää olla, mutta elämä on nyt ja tässä. Sitä ei pidä unohtaa. Joskus minusta tuntuu, että me aiomme elää sitten joskus. Kun jää eläkkeelle tai kun lapset ovat aikuisia ja muuttaneet omilleen. Ihan kuin se elämä alkaisi sitten.

Jannekin olisi halunnut elää ja seurata lastensa kasvamista. Osallistua heidän elämäänsä, harrastuksiin ja kokea kasvamisen haasteet, murrosiän ja kiukut sekä kyseenalaistamiset. Sitä Janne ei nyt voi kokea. Se oli hänelle surullisinta. Hän huolehti kovasti kuinka perhe pärjää kun häntä ei enää ole.

Janne soitti minulle ensimmäisen kerran joulukuun alussa. Jotenkin sain hänestä heti lämpimän ja ystävällisen vaikutelman. En koskaan tavannut häntä, mutta hän soitti minulle useamman kerran.

Janne kertoi millaista oli odottaa kuolemaa kun se nyt on tulossa ja kukaan sitä ei voi estää tulemasta. Hän sairasti vajaan vuoden. Viimeiset ajat hän oli sairaalassa. Kipuja hänellä ei paljoa ollut tai jos olikin, niin lääkitys auttoi häntä. Sairaus vei myös hänen fyysiset voimansa ja hän ei jaksanut loppuvaiheessa liikkua.

Janne kertoi harkinneensa itsemurhaa kun oli saanut tietää, että ei tule selviämään sairaudesta. Oli pohtinut monta kertaa. Hän ei halunnut sitä tehdä. Oli miettinyt myös olisiko ketään joka häntä siinä auttaisi. Janne kertoi, että ei uskaltanut sitä kysyä.

Hän kysyi minulta tajuanko millaista on tietää kohta kuolevansa? Ei sitä voi samalla tavalla ymmärtää ja tuntea kuin kohta kuoleva itse. Kerroin, että olen hoitanut kuolevia hyvin paljon työni puolesta aikoinaan ja kokenut surua, sairautta, kärsimystä ja monenlaista hätää paljon. Mutta ei minullakaan, työstäni ja kokemuksistani huolimatta voi mitenkään olla samaa tunnetta ja kokemusta kuin sairaalla itsellään on. Sairastamisen kokemus on henkilökohtainen ja sisäinen hätä on oma. Sitä ei voi ulkoistaa. Siitä voi kyllä kertoa. Hoitajana sen voi nähdä ja asioita tulkita.

Kukapa tietää, vaikka jonakin päivänä jatkamme taas keskustelua siellä jossakin.

Voi kuinka kauniisti aurinko jo toisinaan paistaa. Luonto odottaa kesää lähestyväksi ja mahdollisuutta puhjeta kukkaan. Puut täyttyvät lehdistä, pensaat ruusuista ja saamme taas nauttia luonnon monimuotoisuudesta ja valosta. Kyllä se kesä sieltä tulee, mutta eletään rauhassa nyt tämä aika.

                                                               Kun näit vesitilkan
                                                               kutsuit sitä mereksi
                                                               Kun näit hiekanjyvän
                                                               sanoit sitä vuoreksi
                                                               Leivän piti olla mustaa,
                                                               oikeaa, ja rakkauden
                                                               paitsi ikuista
                                                               niin syvää
                                                               että siihen saattoi hukkua

                                                               Tommy Tabermann

]]>
1 http://hoitaja.puheenvuoro.uusisuomi.fi/253392-kun-elama-jaa-kesken-elama-ei-aina-ole-reilua#comments Aika Elämä Kohtalo Kuolema Reiluus Thu, 05 Apr 2018 21:59:12 +0000 Kari Viholainen http://hoitaja.puheenvuoro.uusisuomi.fi/253392-kun-elama-jaa-kesken-elama-ei-aina-ole-reilua
Miksi miehille tunteiden näyttäminen on niin pirun vaikeaa. http://jpiri.puheenvuoro.uusisuomi.fi/246637-miksi-miehille-tunteiden-nayttaminen-on-niin-pirun-vaikeaa <p>Olen miettinyt sitä usein, että miksi? Muistan lapsena itkeneeni hyvin usein monistakin eri asioista. Jopa tyttölauman keskellä (koska silloin meidän pihapiirissä ei asunut muita kun tyttöjä ja nehän pirut minua välillä kiusasivatkin). Senkin muistan, että seuraavana päivänä ei leikkien kanssa ollut mitään ongelmaa vaikka edellisenä päivänä oli tullut tirautettua parit kyyneleet.</p><p>&nbsp;</p><p>Mitä enemmän ikää tuli sitä vähemmälle itkut jäivät, vaikka kuinka olisi sieluun ja sydämmeen sattunut. Teininä varsinkin tunteita ei parannut näyttää, ainakaan julkisesti. Sitä omalla tavallaan kylmäsi itsensä vaikka kuinka vakavista asioista olisi ollut kyse.<br /><br />Muistan ettei isäni, isoisäni tai oikeastaan kukaan lähipiirini miehistä näyttänyt tunteitaan kun olin lapsi. Itkeminen oli se vihoviimmeinen asia mitä näytettiin. Sitä ei tippunut eikä lirissyt vaikka henkikulta olisi katoamassa. Piti aina olla kova jätkä viimmeiseen asti.</p><p>&nbsp;</p><p>Nyt kun ikää on jo jonkin verran päälle 30 vuotta niin olen huomannut, että olen alkanut itkeä tiristelemään kuin silloin tyttöjen kiusaamana. On huolia ja on murheita niin paljon että tuntuu välillä että kuka moista taakkaa jaksaa kantaa. Onneksi olen myös oppinut, että periksi ei anneta vaikka mikä olisi. Jopa huonoista rakkauselokuvista meinaa tulla tippa linssiin. Ihmettelen itsekseni, että mitä kummaa, mistä tämä oikein johtuu?<br /><br />Huonoissa rakkauselokuvissa mieleeni monesti tulee, että voi kun itse saisin sen uskomattoman parisuhteen jossa voisi näyttää ne tunteet ihan avoimesti, ne halailut, pussailut, ilot ja surut ja jopa ne typerät riidat. Olisipa myös lapsille kiva näyttää terveellinen parisuhde. Lapset kyllä sanovat että tarvitsisin itselleni naisen. Oikeassahan mokomat ovat, mutta kun ei niitä tuosta noin vaan hommata ja oma prioriteettini on useamman vuoden ollut lapsissa, ei naisissa.</p><p>&nbsp;</p><p>Elämässä sitten eniten huolettaa lapsiseni. Tiedän että se on kurjaa etten itke lasteni nähden, mutta voi pojat kun ilta pimenee ja lapset nukkuu tai ovat jossain muualla yökylässä, niin senkin edestä päästän tunteitani pihalle. Jokainen sekuntti minua huolestuttaa ja mietityttää, että heillä menisi asiat kaikin puolin paremmin kun itselläni on koskaan mennyt. En halua kai näyttää lapsilleni, että iskä onkin ihan täysin pullamössönössö, vaan haluan näyttää sen peruskallion joka on järkähmätön ja johon voi aina luottaa tapahtui mitä tahansa. Täältä tulee ohjeet ja tieto ihan sama mitä ikinä keksitäänkin kysyä. Paitsi muutaman vuoden päästä olen lirissä kun tytöllä alkaa murrosikä, en tiedä siitä yhtikäs mitään joten ohjeita ja neuvoja en paljon osaa antaa. Hirvittää!<br /><br />Moni täällä puheenvuorossa varmaan pitää minua täysin laskelmoivana kusipäänä ja ultimaattisena rasistina, mielipiteideni ja kannanottojeni takia. Minäkin olen ihminen ja yleensä sanomani taustalla on jokin tarkoitus. En heitä asioita pelkän tunteen pohjalta (koska minun on äärimmäisen vaikea näyttää tunteitani jos joku katsoo). Kyllä minä myös monesti mietin mitä blogiini on kirjoitettu tai mitä vastauksia toisten blogeissa on annettu. En ohita niitä olankohautuksilla.</p><p>&nbsp;</p><p>P.s. Ennen kun liikaa aletaan spekuloimaan ajankohdalla milloin tämä on kirjoitettu, niin katson NHL:n matseja.</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Olen miettinyt sitä usein, että miksi? Muistan lapsena itkeneeni hyvin usein monistakin eri asioista. Jopa tyttölauman keskellä (koska silloin meidän pihapiirissä ei asunut muita kun tyttöjä ja nehän pirut minua välillä kiusasivatkin). Senkin muistan, että seuraavana päivänä ei leikkien kanssa ollut mitään ongelmaa vaikka edellisenä päivänä oli tullut tirautettua parit kyyneleet.

 

Mitä enemmän ikää tuli sitä vähemmälle itkut jäivät, vaikka kuinka olisi sieluun ja sydämmeen sattunut. Teininä varsinkin tunteita ei parannut näyttää, ainakaan julkisesti. Sitä omalla tavallaan kylmäsi itsensä vaikka kuinka vakavista asioista olisi ollut kyse.

Muistan ettei isäni, isoisäni tai oikeastaan kukaan lähipiirini miehistä näyttänyt tunteitaan kun olin lapsi. Itkeminen oli se vihoviimmeinen asia mitä näytettiin. Sitä ei tippunut eikä lirissyt vaikka henkikulta olisi katoamassa. Piti aina olla kova jätkä viimmeiseen asti.

 

Nyt kun ikää on jo jonkin verran päälle 30 vuotta niin olen huomannut, että olen alkanut itkeä tiristelemään kuin silloin tyttöjen kiusaamana. On huolia ja on murheita niin paljon että tuntuu välillä että kuka moista taakkaa jaksaa kantaa. Onneksi olen myös oppinut, että periksi ei anneta vaikka mikä olisi. Jopa huonoista rakkauselokuvista meinaa tulla tippa linssiin. Ihmettelen itsekseni, että mitä kummaa, mistä tämä oikein johtuu?

Huonoissa rakkauselokuvissa mieleeni monesti tulee, että voi kun itse saisin sen uskomattoman parisuhteen jossa voisi näyttää ne tunteet ihan avoimesti, ne halailut, pussailut, ilot ja surut ja jopa ne typerät riidat. Olisipa myös lapsille kiva näyttää terveellinen parisuhde. Lapset kyllä sanovat että tarvitsisin itselleni naisen. Oikeassahan mokomat ovat, mutta kun ei niitä tuosta noin vaan hommata ja oma prioriteettini on useamman vuoden ollut lapsissa, ei naisissa.

 

Elämässä sitten eniten huolettaa lapsiseni. Tiedän että se on kurjaa etten itke lasteni nähden, mutta voi pojat kun ilta pimenee ja lapset nukkuu tai ovat jossain muualla yökylässä, niin senkin edestä päästän tunteitani pihalle. Jokainen sekuntti minua huolestuttaa ja mietityttää, että heillä menisi asiat kaikin puolin paremmin kun itselläni on koskaan mennyt. En halua kai näyttää lapsilleni, että iskä onkin ihan täysin pullamössönössö, vaan haluan näyttää sen peruskallion joka on järkähmätön ja johon voi aina luottaa tapahtui mitä tahansa. Täältä tulee ohjeet ja tieto ihan sama mitä ikinä keksitäänkin kysyä. Paitsi muutaman vuoden päästä olen lirissä kun tytöllä alkaa murrosikä, en tiedä siitä yhtikäs mitään joten ohjeita ja neuvoja en paljon osaa antaa. Hirvittää!

Moni täällä puheenvuorossa varmaan pitää minua täysin laskelmoivana kusipäänä ja ultimaattisena rasistina, mielipiteideni ja kannanottojeni takia. Minäkin olen ihminen ja yleensä sanomani taustalla on jokin tarkoitus. En heitä asioita pelkän tunteen pohjalta (koska minun on äärimmäisen vaikea näyttää tunteitani jos joku katsoo). Kyllä minä myös monesti mietin mitä blogiini on kirjoitettu tai mitä vastauksia toisten blogeissa on annettu. En ohita niitä olankohautuksilla.

 

P.s. Ennen kun liikaa aletaan spekuloimaan ajankohdalla milloin tämä on kirjoitettu, niin katson NHL:n matseja.

]]>
5 http://jpiri.puheenvuoro.uusisuomi.fi/246637-miksi-miehille-tunteiden-nayttaminen-on-niin-pirun-vaikeaa#comments Elämä Maskuliinisuus Mies Rakkaus Sun, 26 Nov 2017 01:35:55 +0000 Juhani Piri http://jpiri.puheenvuoro.uusisuomi.fi/246637-miksi-miehille-tunteiden-nayttaminen-on-niin-pirun-vaikeaa
Syntymä kaunis kuolema http://marjaheinonen3.puheenvuoro.uusisuomi.fi/241977-syntyma-kaunis-kuolema <p>Äitini kuolemasta on vuosi. Se pysäytti silloin ja sai miettimään elämän peruskysymyksiä. Kokosin tunnelmiani syyskuussa 2016 paperille. Luin surua ja rakkautta täynnä olevan tekstin nyt vuosipäivänä uudestaan ja se tuntuu yhtä tuoreelta. Tässä yhä ajankohtainen blogi myös sinulle, ole hyvä:</p><p><em>&ldquo;Silitän äidin yhä lähes mustia pehmeitä hiuksia. Silitän yhä niin sileää poskea, iho ohutta kuin silkkipaperi. &nbsp;Hengitys on pinnallista mutta säännöllistä. Silmät ovat kiinni. Hetki on samalla kertaa surullinen ja levollinen. Läsnä on syvä rauha.</em></p><p><em>Tiesin, että äiti kuolee kohta. Minä olin saattamassa häntä pois tästä maailmasta. Viettämässä viimeisiä hetkiä yhdessä. Kertomassa, että hän voi hyvillä mielin lähteä. Sanomassa, miten&nbsp;me kyllä pärjäämme ja pidämme isästä huolta.&nbsp;&nbsp;</em></p><p><em>85-vuotias äitini kuoli syöpään viikko sitten. Sairaus todettiin joulukuussa ja keväällä selvisi, että se on levinnyt elimistössä niin, että toivoa paranemisesta ei ole. Hän oli kotona aina viime viikon maanantaihin asti. Silloin hän halusi lähteä hoitokotiin. Paikkaan, jossa kaikki tietävät kuolevansa.</em></p><p><em>Äiti kuoli Pirkanmaan hoitokodissa&nbsp;perjantaina.</em></p><p><em>Meidän muidenkin olisi hyvä kohdata ajatus kuolemasta useammin. Kuolema pysäyttää ja palauttaa hetken arvon. Kuolema on myös kaunis karuudessaan. Suuressa luopumisessa.</em></p><p><em>Kun hyväilin äidin hiuksia, pidin hänen kädestään kiinni tai vain hiljaa istuin sängyn vieressä, jokainen teko tuntui tärkeältä juuri siinä hetkessä. Ei ollut menneisyyttä eikä tulevaisuutta. Kaikki arvokas oli juuri nyt - teot, sanat, ajatukset. Samanlaisella kirkkaudella oivaltaa harvoin sen, miten meillä on vain tämä hetki olemassa.</em></p><p><em>Menneisyyttä emme voi muuttaa ja tulevaisuudesta emme voi tietää. On arvokasta nähdä kunkin hetken ainutlaatuisuus. Elämästä tulee&nbsp;paljon rikkaampaa. Hetki voi olla ystävän kohtaamista, pilven kulkua taivaalla tai syksyn kuivien lehtien kahina jaloissa. Syntyy kiitollisuutta.</em></p><p><em>Kun istuin tunteja äidin sängyn vieressä oivalsin myös sen, miten samanlaisia ovat syntymä ja kuolema. Yhtä rajuja, yhtä merkityksellisiä. &nbsp;Synnytyksissä veri lentää ja kipu on suurta, vaikka sitä lievitetään kaikin tavoin. Samalla tavalla kuolema on raju elämän hiipuessa&nbsp;ja elämän sammuminen voi olla tuskallista. Vaikka sitäkin lievitetään onneksi&nbsp;kaikin tavoin.</em></p><p><em>Mistä ihmeestä siis syntyy ajatus ja odotus siitä, että aika syntymän ja kuoleman välillä pitäisi olla tasaista ja onnellista? &nbsp;Elämän alku ja loppu ovat rajuja, miksi itse elämä olisi jotain muuta? &nbsp;Ei, en tarkoita, että elämän tarkoitus olisi kärsiä ja kipuilla. Tarkoitan sitä, että hyvässä elämässä on rosoa ja iloa - ja kumpikin kuuluu siihen. Ilman toista toinenkaan ei tunnu arvokkaalta.</em></p><p><em>Kun menee kipua ja surua kohti sen sijaan, että pelkää ja pakenee niitä, ne eivät hallitse elämää. &nbsp;Asiat saavat oikeat mittasuhteet ja ilolle jää enemmän tilaa.</em></p><p><em>Myös kuolemaan tulee kauneutta, kun näkee sen tärkeänä osana elämää.&nbsp;&ldquo;</em></p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Äitini kuolemasta on vuosi. Se pysäytti silloin ja sai miettimään elämän peruskysymyksiä. Kokosin tunnelmiani syyskuussa 2016 paperille. Luin surua ja rakkautta täynnä olevan tekstin nyt vuosipäivänä uudestaan ja se tuntuu yhtä tuoreelta. Tässä yhä ajankohtainen blogi myös sinulle, ole hyvä:

“Silitän äidin yhä lähes mustia pehmeitä hiuksia. Silitän yhä niin sileää poskea, iho ohutta kuin silkkipaperi.  Hengitys on pinnallista mutta säännöllistä. Silmät ovat kiinni. Hetki on samalla kertaa surullinen ja levollinen. Läsnä on syvä rauha.

Tiesin, että äiti kuolee kohta. Minä olin saattamassa häntä pois tästä maailmasta. Viettämässä viimeisiä hetkiä yhdessä. Kertomassa, että hän voi hyvillä mielin lähteä. Sanomassa, miten me kyllä pärjäämme ja pidämme isästä huolta.  

85-vuotias äitini kuoli syöpään viikko sitten. Sairaus todettiin joulukuussa ja keväällä selvisi, että se on levinnyt elimistössä niin, että toivoa paranemisesta ei ole. Hän oli kotona aina viime viikon maanantaihin asti. Silloin hän halusi lähteä hoitokotiin. Paikkaan, jossa kaikki tietävät kuolevansa.

Äiti kuoli Pirkanmaan hoitokodissa perjantaina.

Meidän muidenkin olisi hyvä kohdata ajatus kuolemasta useammin. Kuolema pysäyttää ja palauttaa hetken arvon. Kuolema on myös kaunis karuudessaan. Suuressa luopumisessa.

Kun hyväilin äidin hiuksia, pidin hänen kädestään kiinni tai vain hiljaa istuin sängyn vieressä, jokainen teko tuntui tärkeältä juuri siinä hetkessä. Ei ollut menneisyyttä eikä tulevaisuutta. Kaikki arvokas oli juuri nyt - teot, sanat, ajatukset. Samanlaisella kirkkaudella oivaltaa harvoin sen, miten meillä on vain tämä hetki olemassa.

Menneisyyttä emme voi muuttaa ja tulevaisuudesta emme voi tietää. On arvokasta nähdä kunkin hetken ainutlaatuisuus. Elämästä tulee paljon rikkaampaa. Hetki voi olla ystävän kohtaamista, pilven kulkua taivaalla tai syksyn kuivien lehtien kahina jaloissa. Syntyy kiitollisuutta.

Kun istuin tunteja äidin sängyn vieressä oivalsin myös sen, miten samanlaisia ovat syntymä ja kuolema. Yhtä rajuja, yhtä merkityksellisiä.  Synnytyksissä veri lentää ja kipu on suurta, vaikka sitä lievitetään kaikin tavoin. Samalla tavalla kuolema on raju elämän hiipuessa ja elämän sammuminen voi olla tuskallista. Vaikka sitäkin lievitetään onneksi kaikin tavoin.

Mistä ihmeestä siis syntyy ajatus ja odotus siitä, että aika syntymän ja kuoleman välillä pitäisi olla tasaista ja onnellista?  Elämän alku ja loppu ovat rajuja, miksi itse elämä olisi jotain muuta?  Ei, en tarkoita, että elämän tarkoitus olisi kärsiä ja kipuilla. Tarkoitan sitä, että hyvässä elämässä on rosoa ja iloa - ja kumpikin kuuluu siihen. Ilman toista toinenkaan ei tunnu arvokkaalta.

Kun menee kipua ja surua kohti sen sijaan, että pelkää ja pakenee niitä, ne eivät hallitse elämää.  Asiat saavat oikeat mittasuhteet ja ilolle jää enemmän tilaa.

Myös kuolemaan tulee kauneutta, kun näkee sen tärkeänä osana elämää. “

]]>
2 http://marjaheinonen3.puheenvuoro.uusisuomi.fi/241977-syntyma-kaunis-kuolema#comments Elämä Hyvä elämä Hyvä kuolema Kuolema Sun, 27 Aug 2017 18:12:13 +0000 Marja Heinonen http://marjaheinonen3.puheenvuoro.uusisuomi.fi/241977-syntyma-kaunis-kuolema
Miten ihminen tulkitsee elämää? http://gustavadolphus.puheenvuoro.uusisuomi.fi/240932-miten-ihminen-tulkitsee-elamaa <p>Ihmisen mieli mukautuu nopeasti ympäristöön, sille mitä näkee, tuntuu ja kuuluu. Ympäristö viestittää paljon monipuolista tietoa, luonnon elämää ja ihmisten keskeistä elämää. Luonto viestittää samankaltaista luonnon viestintää elämästä ympäri maailmaa, olipa Etelässä tai Pohjoisessa, Idässä tai Lännessä niin elämä luonnossa viestittää luonnon tavalla samankaltaista viestiä elämästä, ihmisen näkökulmasta ajatellen.</p><p>Kasvillisuuden elämä luonnossa on suurin osin paikallaan, sen liikkumisen vaihe tapahtuu yleensä siemen vaiheessa. Eläimet ovat vapaasti liikkuvia olentoja, linnut vielä enemmän vapaampia liikkumaan kolmesssa ulottuvuudessa. Ihmiset ovat fyysisesti vapaita liikkuman ja myös vapaita viestittämään monella eri tasolla, henkilökohtaisesti ja kenotekoisesti teknologialla.</p><p>&nbsp;</p><ul><li>Mitä ihminen ajattelee elämästä?</li><li>Miten tietoinen ihminen on elämästä?</li><li>Miten ihminen käsittelee sitä tajunta tietoa mitä ihminen kokee ja havaitsee itsessään, seuratessaan ympäristöä?</li><li>Onko ihminen kuin maalari joka maalaa maailmaa oman mielen subjektiivisillä väreillä?</li><li>Vai onko ihminen, kuin maalari joka tutkii ympäristön luonnon elämän värejä?</li></ul><p>&nbsp;</p><p>Ihmisen mieli voi helposti soveltua kahteen erilaiseen tulkintaan, yhdessä mielessä maalata maailmaa oman mielen mukaiseksi.&nbsp; Toisessa mielessä tutkii niitä värejä ja sävyjä mitä luonto tuottaa luonollisesti.</p><p>Päämäärät kahdella eri maalarilla ovat täysin vastakkaisiin suuntiin menevä. Yhdellä mielellä ei ole ollenkaan tulkintaa, se on vain maalin sekoittamista ja maalausta. Toisella vastapuolella on tutustua tulkitsemaan, näkemään ja ymmärtämään värien sävyjä ja eroja.</p><p>&nbsp;</p><p>Historiassa on henkilöitä ketkä tulkitsivat ihmisen elämän merkityksen ja tarkoituksen eri tavoin, monesti täysin eri tavalla, ja periaatteet ristiriidassa tai vastakkain. &nbsp;Miten sellaiset periaatteen erot voi soveltaa loogisesti ajatellen järkevästi? &nbsp;Ne kumpikin eivät voi olla oikeassa. &nbsp;Sillä elämällä on vauhti ja suunta, maapallollakin on suuri vauhti ja suunta, ja aikajanassa on aika nuoli.</p><p>Ihminen joka elää oman mielen mukaan valitsee oman elämän suunnan. Toinen ihminen joka valitsee itselle Luojan tahdon ja elää Luojan tahdon mukaan hänen elämän suuntaa johtaa Luojan tahdon suuntaan. &nbsp;</p><p>Virheet tulevat helposti ihmisten mielen ajatuksista, ihmisen mielen ajatuksilla ei välttämättä ole suuntaa eikä päämäärää, vain havaintoja ja tulkintaa, tai jopa oman mielen mukaista ympäristön maalausta.</p><p>&nbsp;</p><p><strong>Kuka on oikeassa ihmisen elämästä? &nbsp;</strong></p><p>Todisteet kertovat jotain? Merkit näyttävät suuntaa. &nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;</p><p>Loogisesti ajatellen, voisi kysyä ihmisiltä ketkä ovat aidosti olleet kiinnostuneet elämästä, ja tutkineet ihmisen elämää.&nbsp; Samalla myös lukea ja tutkia niiden ihmisten mielipiteitä ketkä elivät maan päällä monta tuhatta vuotta sitten.&nbsp; Tiedämme että ihmiset kirjoittivat ja viestittävät arkipäivä elämän asioita tuhansia vuosia sitten. &nbsp;Elämä on ollut silloin todella luonnon keskeistä elämää verrattuna nykypäivään.</p><p>&nbsp;</p><p><strong>Missä ihmisten mielen ajatuksien vasta kohdat näkyvät?</strong></p><p>Kun ihminen aidosti nöyristyy ja alkaa etsimään maan ja taivaan Luojaa, elämän tarkoitusta, ja olemaan kuuliainen sille tiedon tahdolle mitä hän on antanut ihmisille tietää omasta persoonan luonteesta, niin sitten ihminen alkaa tutkia luonnon värin sävyjä, eikä enää maalaa maailman oman mielen väriseksi kuin maalari.</p><p>Mielen asenne muuttuu maalaajasta tutkijaan, oppia katsomaan, näkemään ja ymmärtämään elämän luonnon värien sävyjä. Sellaisella objektiivisella ajattelulla voi erottaa oman mielen ajatukset, ja Luojan tahdosta, erikoisesti jos hakee tietoa maan ja taivaan Luojasta. &nbsp;Valitsemalla korkeamman tahdon itselle, siinä ihminen tunnustaa, että ihminen on rajallinen olemus. &nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;</p><p>Lähtökohta ei sitten enää ole oman mielen ajatuksien ennakkoluulosta. Se siirtyy katsomaan ihmisen elämää Luojan näkökulmasta, miten olisi kokea ja elää elämää luonnollisesti niin kuin itse Luoja on tarkoittanut sen ihmisten kokea ja olevan. &nbsp;Se vaatii mielen asenne muutoksen, kuin laskea maalien sekoitus purkit ja pensselit alas, ja antaa aikaa tutkia luonnon värien sävyjä ensiksi, kunnes tuntee ja tunnustaa ne hyvin helposti, miltä näyttää Luojan antama aito, terve elämän luonnon väri kalenteri. &nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><p><strong>Ohjausta ajatella elämän asioita toisesta näkökulmasta. &nbsp;</strong></p><p><em>12 &quot;Kuulkaa siis, israelilaiset! Herra, teidän Jumalanne, ei vaadi teiltä muuta kuin sen, että pelkäätte häntä, että aina vaellatte hänen teitään, että rakastatte häntä ja palvelette häntä koko sydämestänne ja koko sielustanne 13 ja että tarkoin noudatatte hänen käskyjään ja säädöksiään, jotka minä teille annan. Kun tämän teette, te menestytte.</em></p><p>5 Mooseksen kirja 10:12. &nbsp;</p><p>&nbsp;</p><p>https://<object width="648" height="390"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/Ss5pVP_IPbw?version=3&fs=1&autoplay=0&rel=0" /><param name="wmode" value="transparent" /><param name="allowFullScreen" value="true" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /><embed src="http://www.youtube.com/v/Ss5pVP_IPbw?version=3&fs=1&autoplay=0&rel=0" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="648" height="390"></embed></object></p><p>&nbsp;&nbsp;</p><p><strong>Mitä merkki vuodet tarkoittavat?</strong></p><p><em>Shemitaisen mysteeri ... Kun profeetat katselivat muinaisen Israelin rauniot, he huomasivat, että Jumalan tuomion ajoitus oli mysteeri! Tämä mysteeri keskittyi raamatulliseen Shemitah. Jokainen seitsemäs vuosi, &quot;Shemitah tai sapattivuosi&quot;, aiheuttaisi maan lepäämisen, kun kylväminen ja viljely, osto ja myynti pysähtyvät.</em></p><p><em>Shemitah oli ainutlaatuinen, koska se vaikutti erityisesti kansakunnan taloudellisiin ja rahoituksellisiin ulottuvuuksiin - poistamalla kaikki luotto ja velka tilit. Kansakunta, joka lähti Jumalasta, Shemitah tuli myös tuomion merkiksi. Shemitah: n vuosi on huipentuma heprealaisen vuoden viimeisenä päivänä. &nbsp;</em></p><p><em>Kirjassa Harbinger, Jonathan Cahn kertoo Shemitah mysteerin salaisuuksia, mitkä voi hyvin helposti ymmärtää.&nbsp; Yhdysvalloilla ja Israelilla on paljon samankaltaisia ominaisuuksia, kansat mitkä on alkuperin perustettu Luojaa kunnioittaen ja Luojan ohjeita noudattaen. &nbsp;Yhdysvalloilla ei ole samankaltaisia liittoja Luojan kanssa, kun on Israelin kansalla, mutta Luojan silti valtion perustajat tunnustivat olevan heidän kansan tarve noudattaa Luojan lakeja. </em>&nbsp;</p><p>&nbsp;&nbsp;</p><p><strong>Mutta kun Luojan kansa ei noudata Luojan ohjeita sitten tulee merkit ja tuomiot.</strong></p><p>Shemitah-vuosi 2008 ... Amerikassa osakemarkkinat törmäsivät 29. syyskuuta, kun markkinat laskivat 777 pistettä yhdessä päivässä. Se oli Wall Streetin historian suurin päivittäinen lasku. Kaikki tämä tapahtui 29. Elul, joka on seitsemännen kuukauden (Tishri) edeltävänä päivänä heprealaisessa kalenterissa, Juutalaisen Shemitah: n seitsemännessä vuodessa, edellisen ennätyksellisen Dow-pudotuksen 7-vuotispäivänä, joka tapahtui myös 29. päivänä Elul Heprealaisen kalenterissa (edellisenä päivänä seitsemäs kuukausi) edellisestä 7-vuotisesta juutalaisesta Shemitahista.</p><p>&nbsp;</p><p><strong>Mitä merkitystä on Hebrealaisen kalenterin merkki vuosilla?&nbsp;</strong></p><p>Jerusalemin vapautuksen profetia vuonna 1917 ... Profeetta Daniel, joka puhui kotikaupungista Jerusalemin tulevaisuudesta, antoi seuraavan merkittävän profetian: &quot;Siunattu on se, joka odottaa ja tulee tuhannen kolmekymmentäviiden ja kolmekymmentä päivää ...&quot; Daniel 12 : 4-12. Vuosi 1335 vastaa vuotta 1917, tarkka vuosi, jolloin turkkilaiset luovuttivat Jerusalemin kaupungin brittiläisille. Profeetta Haggai jopa ennusti vapautuksen täsmällistä päivää ... 9. Joulukuuta (Haggai 2: 15-18), ja Jesaja ennusti sitä tapaa, jolla Jerusalem tulisi lentokoneiden avulla. &nbsp;(Jesaja 31: 5).</p><ul><li>1917.</li><li>1924.</li><li>1931.</li><li>1938.</li><li>1945.</li><li>1952.</li><li>1959.</li><li>1966.</li><li>1973.</li><li>1980.</li><li>1887.</li><li>1994.</li><li>2001.</li><li>2008.</li><li>2015.</li><li>2022.</li></ul><p><strong>&nbsp;Herra sanoi Moosekselle Siinain vuorella:</strong></p><p><em>&quot;Sano israelilaisille: Kun te saavutte siihen maahan, jonka minä teille annan, maan tulee joka seitsemäs vuosi saada sapatinlepo Herran kunniaksi. 3 Kuutena vuotena voit kylvää peltosi, leikata viinitarhasi köynnöksiä ja korjata satoa, 4 mutta seitsemäs vuosi on maan lepovuosi, Herralle pyhitetty sapatti. Silloin et saa kylvää peltoasi etkä leikata viinitarhasi köynnöksiä. 5 Älä korjaa sitä viljaa, joka itsestään kasvaa peltoosi, äläkä kokoa hoitamattomiin köynnöksiisi kasvaneita rypäleitä. Silloin on maan sapattivuosi. 6 Levossa oleva maa antaa kuitenkin ravinnon teille, niin sinulle kuin orjillesi, palkkalaisillesi ja luonasi asuville muukalaisille. 7 Myös karjasi ja muut eläimet voivat syödä kaikkea, mitä maa itsestään tuottaa.......</em></p><p>&nbsp;</p><p><em>&quot;Laske seitsemän vuosiviikkoa eli seitsemän kertaa seitsemän vuotta. Kun vuosiviikkoja on kertynyt seitsemän eli vuosia yhteensä neljäkymmentäyhdeksän, 9 anna silloin seitsemännen kuun kymmenentenä päivänä puhaltaa torveen; tuona sovituspäivänä soikoot torvet kaikkialla maassanne. 10 Pyhittäkää viideskymmenes vuosi ja julistakaa maanne kaikille asukkaille yleinen omistusoikeuksien palautus. Se vuosi on riemuvuosi. Silloin jokainen maansa menettänyt saa sen jälleen haltuunsa ja jokainen orjaksi myyty saa palata sukunsa luo. 11 Viettäkää riemuvuotta joka viideskymmenes vuosi. Älkää silloin kylväkö älkääkä korjatko peltoon itsestään kasvanutta viljaa älkääkä kerätkö hoitamattomiin köynnöksiin kasvaneita rypäleitä, 12 sillä se vuosi on riemuvuosi, jonka tulee olla teille pyhä. Syökää vain sitä, mitä maa itsestään tuottaa&quot;.</em></p><p>- 3 Mooseksen kirja 15:8-3.</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Ihmisen mieli mukautuu nopeasti ympäristöön, sille mitä näkee, tuntuu ja kuuluu. Ympäristö viestittää paljon monipuolista tietoa, luonnon elämää ja ihmisten keskeistä elämää. Luonto viestittää samankaltaista luonnon viestintää elämästä ympäri maailmaa, olipa Etelässä tai Pohjoisessa, Idässä tai Lännessä niin elämä luonnossa viestittää luonnon tavalla samankaltaista viestiä elämästä, ihmisen näkökulmasta ajatellen.

Kasvillisuuden elämä luonnossa on suurin osin paikallaan, sen liikkumisen vaihe tapahtuu yleensä siemen vaiheessa. Eläimet ovat vapaasti liikkuvia olentoja, linnut vielä enemmän vapaampia liikkumaan kolmesssa ulottuvuudessa. Ihmiset ovat fyysisesti vapaita liikkuman ja myös vapaita viestittämään monella eri tasolla, henkilökohtaisesti ja kenotekoisesti teknologialla.

 

 • Mitä ihminen ajattelee elämästä?
 • Miten tietoinen ihminen on elämästä?
 • Miten ihminen käsittelee sitä tajunta tietoa mitä ihminen kokee ja havaitsee itsessään, seuratessaan ympäristöä?
 • Onko ihminen kuin maalari joka maalaa maailmaa oman mielen subjektiivisillä väreillä?
 • Vai onko ihminen, kuin maalari joka tutkii ympäristön luonnon elämän värejä?

 

Ihmisen mieli voi helposti soveltua kahteen erilaiseen tulkintaan, yhdessä mielessä maalata maailmaa oman mielen mukaiseksi.  Toisessa mielessä tutkii niitä värejä ja sävyjä mitä luonto tuottaa luonollisesti.

Päämäärät kahdella eri maalarilla ovat täysin vastakkaisiin suuntiin menevä. Yhdellä mielellä ei ole ollenkaan tulkintaa, se on vain maalin sekoittamista ja maalausta. Toisella vastapuolella on tutustua tulkitsemaan, näkemään ja ymmärtämään värien sävyjä ja eroja.

 

Historiassa on henkilöitä ketkä tulkitsivat ihmisen elämän merkityksen ja tarkoituksen eri tavoin, monesti täysin eri tavalla, ja periaatteet ristiriidassa tai vastakkain.  Miten sellaiset periaatteen erot voi soveltaa loogisesti ajatellen järkevästi?  Ne kumpikin eivät voi olla oikeassa.  Sillä elämällä on vauhti ja suunta, maapallollakin on suuri vauhti ja suunta, ja aikajanassa on aika nuoli.

Ihminen joka elää oman mielen mukaan valitsee oman elämän suunnan. Toinen ihminen joka valitsee itselle Luojan tahdon ja elää Luojan tahdon mukaan hänen elämän suuntaa johtaa Luojan tahdon suuntaan.  

Virheet tulevat helposti ihmisten mielen ajatuksista, ihmisen mielen ajatuksilla ei välttämättä ole suuntaa eikä päämäärää, vain havaintoja ja tulkintaa, tai jopa oman mielen mukaista ympäristön maalausta.

 

Kuka on oikeassa ihmisen elämästä?  

Todisteet kertovat jotain? Merkit näyttävät suuntaa.      

Loogisesti ajatellen, voisi kysyä ihmisiltä ketkä ovat aidosti olleet kiinnostuneet elämästä, ja tutkineet ihmisen elämää.  Samalla myös lukea ja tutkia niiden ihmisten mielipiteitä ketkä elivät maan päällä monta tuhatta vuotta sitten.  Tiedämme että ihmiset kirjoittivat ja viestittävät arkipäivä elämän asioita tuhansia vuosia sitten.  Elämä on ollut silloin todella luonnon keskeistä elämää verrattuna nykypäivään.

 

Missä ihmisten mielen ajatuksien vasta kohdat näkyvät?

Kun ihminen aidosti nöyristyy ja alkaa etsimään maan ja taivaan Luojaa, elämän tarkoitusta, ja olemaan kuuliainen sille tiedon tahdolle mitä hän on antanut ihmisille tietää omasta persoonan luonteesta, niin sitten ihminen alkaa tutkia luonnon värin sävyjä, eikä enää maalaa maailman oman mielen väriseksi kuin maalari.

Mielen asenne muuttuu maalaajasta tutkijaan, oppia katsomaan, näkemään ja ymmärtämään elämän luonnon värien sävyjä. Sellaisella objektiivisella ajattelulla voi erottaa oman mielen ajatukset, ja Luojan tahdosta, erikoisesti jos hakee tietoa maan ja taivaan Luojasta.  Valitsemalla korkeamman tahdon itselle, siinä ihminen tunnustaa, että ihminen on rajallinen olemus.     

Lähtökohta ei sitten enää ole oman mielen ajatuksien ennakkoluulosta. Se siirtyy katsomaan ihmisen elämää Luojan näkökulmasta, miten olisi kokea ja elää elämää luonnollisesti niin kuin itse Luoja on tarkoittanut sen ihmisten kokea ja olevan.  Se vaatii mielen asenne muutoksen, kuin laskea maalien sekoitus purkit ja pensselit alas, ja antaa aikaa tutkia luonnon värien sävyjä ensiksi, kunnes tuntee ja tunnustaa ne hyvin helposti, miltä näyttää Luojan antama aito, terve elämän luonnon väri kalenteri.     

 

Ohjausta ajatella elämän asioita toisesta näkökulmasta.  

12 "Kuulkaa siis, israelilaiset! Herra, teidän Jumalanne, ei vaadi teiltä muuta kuin sen, että pelkäätte häntä, että aina vaellatte hänen teitään, että rakastatte häntä ja palvelette häntä koko sydämestänne ja koko sielustanne 13 ja että tarkoin noudatatte hänen käskyjään ja säädöksiään, jotka minä teille annan. Kun tämän teette, te menestytte.

5 Mooseksen kirja 10:12.  

 

https://www.youtube.com/watch?v=Ss5pVP_IPbw

  

Mitä merkki vuodet tarkoittavat?

Shemitaisen mysteeri ... Kun profeetat katselivat muinaisen Israelin rauniot, he huomasivat, että Jumalan tuomion ajoitus oli mysteeri! Tämä mysteeri keskittyi raamatulliseen Shemitah. Jokainen seitsemäs vuosi, "Shemitah tai sapattivuosi", aiheuttaisi maan lepäämisen, kun kylväminen ja viljely, osto ja myynti pysähtyvät.

Shemitah oli ainutlaatuinen, koska se vaikutti erityisesti kansakunnan taloudellisiin ja rahoituksellisiin ulottuvuuksiin - poistamalla kaikki luotto ja velka tilit. Kansakunta, joka lähti Jumalasta, Shemitah tuli myös tuomion merkiksi. Shemitah: n vuosi on huipentuma heprealaisen vuoden viimeisenä päivänä.  

Kirjassa Harbinger, Jonathan Cahn kertoo Shemitah mysteerin salaisuuksia, mitkä voi hyvin helposti ymmärtää.  Yhdysvalloilla ja Israelilla on paljon samankaltaisia ominaisuuksia, kansat mitkä on alkuperin perustettu Luojaa kunnioittaen ja Luojan ohjeita noudattaen.  Yhdysvalloilla ei ole samankaltaisia liittoja Luojan kanssa, kun on Israelin kansalla, mutta Luojan silti valtion perustajat tunnustivat olevan heidän kansan tarve noudattaa Luojan lakeja.  

  

Mutta kun Luojan kansa ei noudata Luojan ohjeita sitten tulee merkit ja tuomiot.

Shemitah-vuosi 2008 ... Amerikassa osakemarkkinat törmäsivät 29. syyskuuta, kun markkinat laskivat 777 pistettä yhdessä päivässä. Se oli Wall Streetin historian suurin päivittäinen lasku. Kaikki tämä tapahtui 29. Elul, joka on seitsemännen kuukauden (Tishri) edeltävänä päivänä heprealaisessa kalenterissa, Juutalaisen Shemitah: n seitsemännessä vuodessa, edellisen ennätyksellisen Dow-pudotuksen 7-vuotispäivänä, joka tapahtui myös 29. päivänä Elul Heprealaisen kalenterissa (edellisenä päivänä seitsemäs kuukausi) edellisestä 7-vuotisesta juutalaisesta Shemitahista.

 

Mitä merkitystä on Hebrealaisen kalenterin merkki vuosilla? 

Jerusalemin vapautuksen profetia vuonna 1917 ... Profeetta Daniel, joka puhui kotikaupungista Jerusalemin tulevaisuudesta, antoi seuraavan merkittävän profetian: "Siunattu on se, joka odottaa ja tulee tuhannen kolmekymmentäviiden ja kolmekymmentä päivää ..." Daniel 12 : 4-12. Vuosi 1335 vastaa vuotta 1917, tarkka vuosi, jolloin turkkilaiset luovuttivat Jerusalemin kaupungin brittiläisille. Profeetta Haggai jopa ennusti vapautuksen täsmällistä päivää ... 9. Joulukuuta (Haggai 2: 15-18), ja Jesaja ennusti sitä tapaa, jolla Jerusalem tulisi lentokoneiden avulla.  (Jesaja 31: 5).

 • 1917.
 • 1924.
 • 1931.
 • 1938.
 • 1945.
 • 1952.
 • 1959.
 • 1966.
 • 1973.
 • 1980.
 • 1887.
 • 1994.
 • 2001.
 • 2008.
 • 2015.
 • 2022.

 Herra sanoi Moosekselle Siinain vuorella:

"Sano israelilaisille: Kun te saavutte siihen maahan, jonka minä teille annan, maan tulee joka seitsemäs vuosi saada sapatinlepo Herran kunniaksi. 3 Kuutena vuotena voit kylvää peltosi, leikata viinitarhasi köynnöksiä ja korjata satoa, 4 mutta seitsemäs vuosi on maan lepovuosi, Herralle pyhitetty sapatti. Silloin et saa kylvää peltoasi etkä leikata viinitarhasi köynnöksiä. 5 Älä korjaa sitä viljaa, joka itsestään kasvaa peltoosi, äläkä kokoa hoitamattomiin köynnöksiisi kasvaneita rypäleitä. Silloin on maan sapattivuosi. 6 Levossa oleva maa antaa kuitenkin ravinnon teille, niin sinulle kuin orjillesi, palkkalaisillesi ja luonasi asuville muukalaisille. 7 Myös karjasi ja muut eläimet voivat syödä kaikkea, mitä maa itsestään tuottaa.......

 

"Laske seitsemän vuosiviikkoa eli seitsemän kertaa seitsemän vuotta. Kun vuosiviikkoja on kertynyt seitsemän eli vuosia yhteensä neljäkymmentäyhdeksän, 9 anna silloin seitsemännen kuun kymmenentenä päivänä puhaltaa torveen; tuona sovituspäivänä soikoot torvet kaikkialla maassanne. 10 Pyhittäkää viideskymmenes vuosi ja julistakaa maanne kaikille asukkaille yleinen omistusoikeuksien palautus. Se vuosi on riemuvuosi. Silloin jokainen maansa menettänyt saa sen jälleen haltuunsa ja jokainen orjaksi myyty saa palata sukunsa luo. 11 Viettäkää riemuvuotta joka viideskymmenes vuosi. Älkää silloin kylväkö älkääkä korjatko peltoon itsestään kasvanutta viljaa älkääkä kerätkö hoitamattomiin köynnöksiin kasvaneita rypäleitä, 12 sillä se vuosi on riemuvuosi, jonka tulee olla teille pyhä. Syökää vain sitä, mitä maa itsestään tuottaa".

- 3 Mooseksen kirja 15:8-3.

]]>
0 http://gustavadolphus.puheenvuoro.uusisuomi.fi/240932-miten-ihminen-tulkitsee-elamaa#comments Elämä Sat, 05 Aug 2017 12:44:07 +0000 Vesa Leinonen http://gustavadolphus.puheenvuoro.uusisuomi.fi/240932-miten-ihminen-tulkitsee-elamaa
Wow - olemmekin yksin http://rjaaskel.puheenvuoro.uusisuomi.fi/238120-wow-olemmekin-yksin <p>Ihmiskunnan kosminen yksinäisyys on saanut vahvistusta, kun ulkoavaruudesta älykästä elämää etsineen <a href="https://fi.wikipedia.org/wiki/SETI">SETI-projektin </a>toistaiseksi ainoa lupaava löytö, niin kutsuttu <a href="https://fi.wikipedia.org/wiki/Wow-signaali">Wow!-signaali</a>, on saanut todennäköisen luonnollisen <a href="https://tekniikanmaailma.fi/muu-tekniikka/salaperaisen-wow-signaalin-arvoitus-ratkesi-vuonna-1977-havaittu-signaali-ei-tullutkaan-avaruusolioilta-vaan-komeetasta/">selityksen</a>.&nbsp; Se oli komeetan pyrstön vety.</p><p>Vaikkei kosmista yksinäisyyttä voikaa positiivisesti todistaa, se on kuitenkin falsfioitavissa, ollen näin parempi tieteellinen hypoteesi kuin &quot;täytyyhän sitä jossakin olla&quot;. Jälkimmäinenhän johtaa epäonnistumisten jälkeen mahdollisesti loputtomiin uusiin harhaisiin yrityksiin, kun taas edellinen kumotuu heti ensimmäistä kertaa epäonnistuessaan. Viittaan Popperiin tässä.</p><p>Suosivatko jotkun uskonnolliset tai uskonnottomat aatteet tässä kysymyksessä epätieteellisempää vaihtoehtoa? Omien havaintojen perusteella näin on. Niiden merkitystä tutkimusasetelman vinoutumiseen tulisi tutkia.</p><p><strong>Linkkejä aiheeseen</strong></p><p><a href="http://www.is.fi/tiede/art-2000005244840.html" title="http://www.is.fi/tiede/art-2000005244840.html">http://www.is.fi/tiede/art-2000005244840.html</a> IS pyrkii siivoamaan tutkijoiden aiheutaman huhun tiedeyhteisön ulkopuolelle. Mielenkiintoinen yksityiskohta uutisoinnissa.</p><p><a href="https://www.avaruus.fi/uutiset/astrobiologia/kuuluisa-wow-signaali-sai-ehka-selityksen.html" title="https://www.avaruus.fi/uutiset/astrobiologia/kuuluisa-wow-signaali-sai-ehka-selityksen.html">https://www.avaruus.fi/uutiset/astrobiologia/kuuluisa-wow-signaali-sai-e...</a> Tähdet ja avaruus -lehti uutisoi aiheesta jo yli vuosi sitten.</p><p>&nbsp;</p><p>Kuvan tekijäviite: By Credit: Big Ear Radio Observatory and North American AstroPhysical Observatory (NAAPO). - <a href="http://www.bigear.org/Wow30th/wow30th.htm" title="http://www.bigear.org/Wow30th/wow30th.htm">http://www.bigear.org/Wow30th/wow30th.htm</a>, Public Domain, <a href="https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4568335" title="https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4568335">https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4568335</a></p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Ihmiskunnan kosminen yksinäisyys on saanut vahvistusta, kun ulkoavaruudesta älykästä elämää etsineen SETI-projektin toistaiseksi ainoa lupaava löytö, niin kutsuttu Wow!-signaali, on saanut todennäköisen luonnollisen selityksen.  Se oli komeetan pyrstön vety.

Vaikkei kosmista yksinäisyyttä voikaa positiivisesti todistaa, se on kuitenkin falsfioitavissa, ollen näin parempi tieteellinen hypoteesi kuin "täytyyhän sitä jossakin olla". Jälkimmäinenhän johtaa epäonnistumisten jälkeen mahdollisesti loputtomiin uusiin harhaisiin yrityksiin, kun taas edellinen kumotuu heti ensimmäistä kertaa epäonnistuessaan. Viittaan Popperiin tässä.

Suosivatko jotkun uskonnolliset tai uskonnottomat aatteet tässä kysymyksessä epätieteellisempää vaihtoehtoa? Omien havaintojen perusteella näin on. Niiden merkitystä tutkimusasetelman vinoutumiseen tulisi tutkia.

Linkkejä aiheeseen

http://www.is.fi/tiede/art-2000005244840.html IS pyrkii siivoamaan tutkijoiden aiheutaman huhun tiedeyhteisön ulkopuolelle. Mielenkiintoinen yksityiskohta uutisoinnissa.

https://www.avaruus.fi/uutiset/astrobiologia/kuuluisa-wow-signaali-sai-ehka-selityksen.html Tähdet ja avaruus -lehti uutisoi aiheesta jo yli vuosi sitten.

 

Kuvan tekijäviite: By Credit: Big Ear Radio Observatory and North American AstroPhysical Observatory (NAAPO). - http://www.bigear.org/Wow30th/wow30th.htm, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4568335

]]>
24 http://rjaaskel.puheenvuoro.uusisuomi.fi/238120-wow-olemmekin-yksin#comments Elämä Thu, 08 Jun 2017 06:23:11 +0000 Risto Jääskeläinen http://rjaaskel.puheenvuoro.uusisuomi.fi/238120-wow-olemmekin-yksin
Rakkaudella ja ystävyydellä http://harmalainen17.puheenvuoro.uusisuomi.fi/236801-rakkaudella-ja-ystavyydella <p>Hän ei ole kuuluisuus, iskelmälaulaja, poliitikko, näyttelijä, kirjailija eikä liioin pitkälle koulutettu ihminen. Ei ole helppoa lainkaan selittää, miten ja miksi hänelle kävi siten kuin kävi, mutta hän ei ole katkera, eikä kanna kaunaa tai vihaa.</p><p>Hänen palkkaansa leikattiin, työpäivää pidennettiin ja lomaansa lyhennettiin. Lopulta hänen työpaikkansa lakkautettiin ja tilalle tuli iso, vahva, valkea, muovikuorinen robotti. &nbsp;</p><p>Kun henkilö joutui työttömäksi, hänen työttömyysturvaansa leikattiin sekä lääkekorvauksia 2 tyypin diabeteksestä. Viranomaisille työttömänä hän joutui pitämään päiväkirjaa, johon piti kirjoittaa tekstiä noin 235 sanaa, merkkejä 1617 (ei välilyöntejä), merkkejä 1847 (myös välilyönnit), kappaleita yhdeksän ja rivejä 29 &nbsp;joka päivä. Päiväkirjaa pidettiin myös liikuntaan ja kulttuuritapahtumiin osallistumisesta.</p><p>Lisäksi hänen piti todistettavasti hakea työpaikka joka viikko tai vähintään 12 hakemusta kolmen kuukauden aikana. Kuvioihin kuului myös oman elämän 10-vuotissuuunnitelman tekeminen.</p><p>Henkilö joutui myös kannustinloukkuun, kun hän yhtenä viikkona unohti hakea työtä, ja hän sai 60 päivän karenssin ja hän joutui toimeentuloluukulle. Vähitellen hänen verenpaineensa nousi niin, että hän joutui tablettilääkitykselle. Koettelemus ei riittänyt kuitenkaan lääkkeiden erityiskorvattavuuteen.</p><p>Hänelle se kaikki riitti ilman vihapuhetta, olipa se sitten aktivointia, kiusaamista, kyykyttämistä, kyttäämistä, keppiä tai porkkanaa. Siitä kinasteltiin silloisessa hyvinvointivaltiossa. Kansa oli jakaantunut kahtia.</p><p><strong>Paimenena viidakossa</strong></p><p>Hän päätti sitten lähteä seuraamaan esi-isiensä 1950-60 &ndash;luvun jälkiä ja astui naapurimaahan menevään rahtilaivaan, mukana oli ainoastaan vihreä Kallen-Kirppikseltä ostettu maasto-savottareppu. Varsinaista matkasuunnitelmaa hänellä ei ollut. Välillä hän vieraassa maassa liftasi, käveli tien varsia, nukkui metsässä teltassa ja joi vettä lähteestä.</p><p>Elämän turnee jatkui. Hän lapioi lunta Ruotsissa. Hän maalasi rahtilaivan kansia Lontoossa. Hän tiskasi astioita Thaimaassa. &nbsp;Hän möi laatulehtiä Ranskassa. Saksassa hän oli autotehtaassa liukuhihnalla&hellip;Joissakin maissa hän joutui tekemään hyvin sekalaisia töitä, kun ei ollut työlupaa.</p><p>Puolisen vuotta hän eli jopa Keski-Afrikan viidakossa paimenena. Tässä oli vain muutamia niistä monipuolisista töistä ja matkoista, joita hän joutui tekemään henkensä pitimiksi ympäri maailmaa. Hänen itsesäilytysvaistonsa piti hänen kehonsa elossa ja kunnossa. Reissussa vierähti liki 20 vuotta.</p><p>Nyt hän on palannut kotimaahan, eikä hän halua mitenkään muistella pahalla leikkaajia ja sitä että joutui lähtemään ja vaikka hyvinvointivaltio oli mennyt ja jokainen oli vain lähinnä oman onnensa seppä, mutta valinnanvapaus on kuitenkin edelleen tallella ja kaikilla, vaikka asiakasmaksut ovat nousseet. Ensi syksynä hän aikoo aloittaa senioritanssit paikallisessa kansalaisopistossa.</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Hän ei ole kuuluisuus, iskelmälaulaja, poliitikko, näyttelijä, kirjailija eikä liioin pitkälle koulutettu ihminen. Ei ole helppoa lainkaan selittää, miten ja miksi hänelle kävi siten kuin kävi, mutta hän ei ole katkera, eikä kanna kaunaa tai vihaa.

Hänen palkkaansa leikattiin, työpäivää pidennettiin ja lomaansa lyhennettiin. Lopulta hänen työpaikkansa lakkautettiin ja tilalle tuli iso, vahva, valkea, muovikuorinen robotti.  

Kun henkilö joutui työttömäksi, hänen työttömyysturvaansa leikattiin sekä lääkekorvauksia 2 tyypin diabeteksestä. Viranomaisille työttömänä hän joutui pitämään päiväkirjaa, johon piti kirjoittaa tekstiä noin 235 sanaa, merkkejä 1617 (ei välilyöntejä), merkkejä 1847 (myös välilyönnit), kappaleita yhdeksän ja rivejä 29  joka päivä. Päiväkirjaa pidettiin myös liikuntaan ja kulttuuritapahtumiin osallistumisesta.

Lisäksi hänen piti todistettavasti hakea työpaikka joka viikko tai vähintään 12 hakemusta kolmen kuukauden aikana. Kuvioihin kuului myös oman elämän 10-vuotissuuunnitelman tekeminen.

Henkilö joutui myös kannustinloukkuun, kun hän yhtenä viikkona unohti hakea työtä, ja hän sai 60 päivän karenssin ja hän joutui toimeentuloluukulle. Vähitellen hänen verenpaineensa nousi niin, että hän joutui tablettilääkitykselle. Koettelemus ei riittänyt kuitenkaan lääkkeiden erityiskorvattavuuteen.

Hänelle se kaikki riitti ilman vihapuhetta, olipa se sitten aktivointia, kiusaamista, kyykyttämistä, kyttäämistä, keppiä tai porkkanaa. Siitä kinasteltiin silloisessa hyvinvointivaltiossa. Kansa oli jakaantunut kahtia.

Paimenena viidakossa

Hän päätti sitten lähteä seuraamaan esi-isiensä 1950-60 –luvun jälkiä ja astui naapurimaahan menevään rahtilaivaan, mukana oli ainoastaan vihreä Kallen-Kirppikseltä ostettu maasto-savottareppu. Varsinaista matkasuunnitelmaa hänellä ei ollut. Välillä hän vieraassa maassa liftasi, käveli tien varsia, nukkui metsässä teltassa ja joi vettä lähteestä.

Elämän turnee jatkui. Hän lapioi lunta Ruotsissa. Hän maalasi rahtilaivan kansia Lontoossa. Hän tiskasi astioita Thaimaassa.  Hän möi laatulehtiä Ranskassa. Saksassa hän oli autotehtaassa liukuhihnalla…Joissakin maissa hän joutui tekemään hyvin sekalaisia töitä, kun ei ollut työlupaa.

Puolisen vuotta hän eli jopa Keski-Afrikan viidakossa paimenena. Tässä oli vain muutamia niistä monipuolisista töistä ja matkoista, joita hän joutui tekemään henkensä pitimiksi ympäri maailmaa. Hänen itsesäilytysvaistonsa piti hänen kehonsa elossa ja kunnossa. Reissussa vierähti liki 20 vuotta.

Nyt hän on palannut kotimaahan, eikä hän halua mitenkään muistella pahalla leikkaajia ja sitä että joutui lähtemään ja vaikka hyvinvointivaltio oli mennyt ja jokainen oli vain lähinnä oman onnensa seppä, mutta valinnanvapaus on kuitenkin edelleen tallella ja kaikilla, vaikka asiakasmaksut ovat nousseet. Ensi syksynä hän aikoo aloittaa senioritanssit paikallisessa kansalaisopistossa.

]]>
0 http://harmalainen17.puheenvuoro.uusisuomi.fi/236801-rakkaudella-ja-ystavyydella#comments Elämä Hyvinvointivaltio Kannustinloukku Leikkaukset Työttömyys Wed, 10 May 2017 06:38:52 +0000 Leo Härmä http://harmalainen17.puheenvuoro.uusisuomi.fi/236801-rakkaudella-ja-ystavyydella
Ketkä tätä sirkusta pyörittää? http://pelisuomi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/233203-ketka-tata-sirkusta-pyorittaa <p>Ei ainakaan suomalaiset rehelliset veronmaksajat, ei työttömät, ei pätkätyöläiset, ei tavan työläiset, ei yksityisyrittäjät, ei luottotiedottomat. Maaanviljelijöilla on tuskin rahaa ostaa omaa leipää, ja leipää jonottavia kuunnellaan vain joulun alla. Karusellin vauhdista pudotaan pois...tyhjänpäälle. &quot;Tyhjänpää&quot; on yhteiskunnnan rajan tuolla puolen.</p> <p>Suomen valtiota pyörittää uskonlahkot, Hyvät Veljet, pankkiirit, suuryritykset, monopoliyritykset, populistit jne. Suurimmat setelit kerää kansainväliset sijoittajat, pienimmät em:t. ja muutamat kolikot lentävät karusellista kotimaan kamaralle pitämään hengissä lipunmyyjät ja huoltomiehet.</p> <p><strong>Miten karuselliä pyöritetään?</strong></p> <p>Uskonlahkolaiset sulle ja mulle, Hyvät Veljet sulle ja mulle, suuryritykset sulle ja mulle, monopoliyritykset vain meille. Populistit jauhaa yhtä ja samaa, heittelevät hiekkaa karusellin rattaisiin sen verran, että pysyvät otsikoissa ja tolpillaan.</p> <p>Suomea revitään puoleen ja toiseen ilman mitään vastuuta tulevaisuudesta, edes huomisesta päivästä. Hiili, johon olisi pitänyt yhdessä puhaltaa on sammunut, musta ja kylmä. Puhaltamalla sitä ei enää hehkumaan saa, vain myrskytuuli sen hehkuun herättää. Yksisarvisten aika on takanapäin.</p> <p>Tavaksi on tullut, että ehdokkuus poliittisessa puolueessa on vain tapa saada ensin itselle ja seuraavaksi lähipiirille mannaa, etuja, rahaa ja valtaa. Pennuille ei jää mitään.</p> <p><strong>Kuka karusellin kierrokset &nbsp;maksaa?</strong></p> <p>Sinä tämän maksat, joka käyt jokapäiväisessä työssäsi tunnollisesti. Maksat verot säntillisesti ja kulutat, että jokaisesta ostamastasi leipäpalasta saavat osansa sirkustirehtöörit.</p> <p><strong>Karusellin ilot</strong></p> <p>Asuntolaina, kulutusluotto ja välillä pikavippi. Vaippojen vaihto, lapset kouluun ja harjoituksiin. TV-viihdettä tuutin täydeltä, makkaraa ja sämpylää. Välillä lyhyhet juhlat. Sängystä vessaan, vessasta bussiin, bussista töihin, bussilla kotiin, vessaan, sohvalle, telkkari auki, murkinaa, sohvalle, vessaan ja sänkyyn. Ja taas sama karusellin pyöritys jatkuu samaa kierrosta.</p> <p>Eli, vauvasta päiväkotiin, nuoresta kouluun, aikuisesta töihin, eläkkeestä sairaala jonoon ja lopuksi haudan rauhaan. Sirkusta, sirkusta, ainaista sirkusta. Sulle tarjotaan vain leipää ja vauhtia.</p> <p><strong>Missä oli se elämä, joka piti elää?</strong></p> <p>Se oli siinä, jonka juuri luit - Elämää iloisessa karusellissa.</p> <p><strong>Piste - Huomenna taas karuselliä pyörittämään.</strong></p> <p>Oliko kyynistä, sarkastista, ikävää ja negatiivista luettavaa? Kerro sitten Sinä kommentissa ne ilon ja onnen hetket elämästäsi. Kerro myös, että kuinka kauan ne kestivät?&nbsp;<strong>Kerro montako päivää ne olivat elämästäsi kehdosta hautaan?&nbsp;</strong>Kerro sitten, että mikä olisi ollut toiveesi elää ainutkertainen elämäsi, joka kestää vain muutaman kymmenen joulua ja juhannusta?</p> <p>Tässä lyhyt Sunnuntaisaarnani Sinun iloisesta ja onnellisesta ainutkertaisesta elämästäsi ennen, kuin menet valtsemaan uusia Sirkustirehtöörejä karuselliä pyörittämään.</p> <p>&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Ei ainakaan suomalaiset rehelliset veronmaksajat, ei työttömät, ei pätkätyöläiset, ei tavan työläiset, ei yksityisyrittäjät, ei luottotiedottomat. Maaanviljelijöilla on tuskin rahaa ostaa omaa leipää, ja leipää jonottavia kuunnellaan vain joulun alla. Karusellin vauhdista pudotaan pois...tyhjänpäälle. "Tyhjänpää" on yhteiskunnnan rajan tuolla puolen.

Suomen valtiota pyörittää uskonlahkot, Hyvät Veljet, pankkiirit, suuryritykset, monopoliyritykset, populistit jne. Suurimmat setelit kerää kansainväliset sijoittajat, pienimmät em:t. ja muutamat kolikot lentävät karusellista kotimaan kamaralle pitämään hengissä lipunmyyjät ja huoltomiehet.

Miten karuselliä pyöritetään?

Uskonlahkolaiset sulle ja mulle, Hyvät Veljet sulle ja mulle, suuryritykset sulle ja mulle, monopoliyritykset vain meille. Populistit jauhaa yhtä ja samaa, heittelevät hiekkaa karusellin rattaisiin sen verran, että pysyvät otsikoissa ja tolpillaan.

Suomea revitään puoleen ja toiseen ilman mitään vastuuta tulevaisuudesta, edes huomisesta päivästä. Hiili, johon olisi pitänyt yhdessä puhaltaa on sammunut, musta ja kylmä. Puhaltamalla sitä ei enää hehkumaan saa, vain myrskytuuli sen hehkuun herättää. Yksisarvisten aika on takanapäin.

Tavaksi on tullut, että ehdokkuus poliittisessa puolueessa on vain tapa saada ensin itselle ja seuraavaksi lähipiirille mannaa, etuja, rahaa ja valtaa. Pennuille ei jää mitään.

Kuka karusellin kierrokset  maksaa?

Sinä tämän maksat, joka käyt jokapäiväisessä työssäsi tunnollisesti. Maksat verot säntillisesti ja kulutat, että jokaisesta ostamastasi leipäpalasta saavat osansa sirkustirehtöörit.

Karusellin ilot

Asuntolaina, kulutusluotto ja välillä pikavippi. Vaippojen vaihto, lapset kouluun ja harjoituksiin. TV-viihdettä tuutin täydeltä, makkaraa ja sämpylää. Välillä lyhyhet juhlat. Sängystä vessaan, vessasta bussiin, bussista töihin, bussilla kotiin, vessaan, sohvalle, telkkari auki, murkinaa, sohvalle, vessaan ja sänkyyn. Ja taas sama karusellin pyöritys jatkuu samaa kierrosta.

Eli, vauvasta päiväkotiin, nuoresta kouluun, aikuisesta töihin, eläkkeestä sairaala jonoon ja lopuksi haudan rauhaan. Sirkusta, sirkusta, ainaista sirkusta. Sulle tarjotaan vain leipää ja vauhtia.

Missä oli se elämä, joka piti elää?

Se oli siinä, jonka juuri luit - Elämää iloisessa karusellissa.

Piste - Huomenna taas karuselliä pyörittämään.

Oliko kyynistä, sarkastista, ikävää ja negatiivista luettavaa? Kerro sitten Sinä kommentissa ne ilon ja onnen hetket elämästäsi. Kerro myös, että kuinka kauan ne kestivät? Kerro montako päivää ne olivat elämästäsi kehdosta hautaan? Kerro sitten, että mikä olisi ollut toiveesi elää ainutkertainen elämäsi, joka kestää vain muutaman kymmenen joulua ja juhannusta?

Tässä lyhyt Sunnuntaisaarnani Sinun iloisesta ja onnellisesta ainutkertaisesta elämästäsi ennen, kuin menet valtsemaan uusia Sirkustirehtöörejä karuselliä pyörittämään.

 

]]>
10 http://pelisuomi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/233203-ketka-tata-sirkusta-pyorittaa#comments Elämä Sunnuntaisaarna Sun, 12 Mar 2017 04:02:00 +0000 Pertti Lindeman http://pelisuomi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/233203-ketka-tata-sirkusta-pyorittaa